Ймовірні ускладнення після абдомінопластики

Абдомінопластика – це хірургічне втручання, що має на меті видалення шкіри та жиру з живота, а також підтягування м’язів черевної стінки. Зазвичай цю операцію роблять тим, хто сильно схуд. Також вона показана жінкам, у яких зовнішній вигляд живота погіршився внаслідок вагітності.

Складність абдомінопластики залежить від обсягу оперованої ділянки та кількості видаленої шкіри й жирової тканини. Варто пам’ятати, що процедура не є альтернативою схудненню. 

Хто є найкращим кандидатом на абдомінопластику (пластику живота)?
Підтягування живота показане як чоловікам, так і жінкам, які мають задовільний стан здоров’я та стабільну вагу.
Підтягування живота не слід плутати з ліпосакцією (косметична операція, яка використовується для видалення жирових відкладень), хоча ваш хірург може вирішити виконати ліпосакцію як частину підтягування живота. Жінки, м’язи та шкіра яких розтягнуті після кількох вагітностей, можуть вважати процедуру корисною для підтягування цих м’язів і зменшення шкіри. Підтягування живота також є альтернативою для людей з ожирінням в анамнезі, які значно схудли, але все ще мають надмірні жирові відкладення або в’ялу шкіру в області живота.


Кому не варто робити абдомінопластику?
Жінкам, які ще планують мати дітей, слід відкласти підтягування живота доти, доки вони не завершать виношування дитини. Під час операції вертикальні м’язи живота напружуються, а майбутня вагітність може їх знову розділити. Також не варто робити згадану операцію всім, хто планує значно скинути вагу. А після схуднення варто зачекати, доки вага тіла стабілізується й уже потім зважуватися на пластику живота.
Зазвичай усі ці моменти обговорюються з пластичним хірургом доктором Дмитром Слоссером на індивідуальній консультації. 


Абдомінопластика: ускладнення. Які побічні ефекти пластики живота?
Абдомінопластика, як і будь-яка операція, має ризики для пацієнта. В перші декілька днів прооперований знаходиться у стаціонарі під цілодобовим наглядом лікарів. Твердий живіт після абдомінопластики — достатньо поширене явище, як і хворобливість при доторку до нього.

Найімовірніше ускладнення можуть розвинутися в тих, хто має проблеми з кровообігом, захворювання серця, легень і печінки, а також у курців.
Ускладнення після абдомінопластики можуть виникнути вже у післяопераційному періоді через недотримання пацієнтом рекомендацій лікаря стосовно носіння компресійної білизни. Протягом перших кількох днів після хірургічного втручання в ділянці передньої черевної стінки може накопичуватися тканинна рідина. Така реакція викликана тим, що під час пластичної операції хірург відшаровує досить велику ділянку шкіри, а потім її натягує та зшиває. Щоб у порожнинах не накопичувалася рідина, пацієнт обов’язково має носити компресійну білизну.
Також серед побічних ефектів (ускладнень) після абдомінопластики розглядають рубці, гематоми (кровотечі), приєднання інфекції й погане загоєння рани, серома (скупчення рідини), оніміння та інші зміни відчуття. Більш серйозні ускладнення включають некроз жирової тканини, розташованої у глибоких шарах шкіри та відрив рани. 
Залежно від бажаних результатів, абдомінопластика може тривати від однієї до п’яти годин. Нормальною реакцією є те, що одразу після операції у вас буде біль і набряк, тож пластичний хірург доктор Слоссер призначить вам знеболюючі та протизапальні препарати. Загалом біль із різною інтенсивністю може тривати кілька тижнів. Ви також можете мати оніміння, синці та загальну втому протягом того самого періоду часу.


Які перспективи для того, хто переніс абдомінопластику (підтяжку живота)?
Як правило, більшість людей люблять новий вигляд після цієї процедури. Однак ви можете не відчувати себе нормально протягом місяця-двох після операції. Дуже важливо, щоб ви дотримувалися правильної дієти та займалися спортом, щоб зберегти свою нову зовнішність.

Слоссер Дмитро Володимирович
Автор статті: Слоссер Дмитро Володимирович

Заслужений лікар України, керівник центру пластичної хірургії

Всі статті автора

Зв'язатися зі мною

Пластичний хірург

Слоссер Дмитро Володимирович

Україна, м. Київ, вул. Щекавицька, 9а
(Клініка "Nove Tilo")

Задати питання
лікарю особисто

Надсилаючи форму, я надаю згоду на обробку персональних данних.
Соціальні мережі
Месенджери
На цьому сайті використовуються файли cookie. Продовжуючи перегляд сайту, ви дозволяєте їх використання. Детальніше Закрити