Абдомінопластика — підготовка до операції та реабілітація

Абдомінопластика є однією з декількох планових операцій, які пацієнти можуть вибрати для зменшення обхвату живота і більш підтягнутого зовнішнього вигляду. Підтяжка живота не є панацеєю від зайвої ваги, але ця пластична операція справді допомагає тим пацієнтам, які не можуть вирішити проблему лише завдяки дієті та фізичним вправам.

Як підготуватися до абдомінопластики

Абдоминопластика-фото1

Пластичні хірурги рекомендують для початку постаратися схуднути за допомогою корекції харчування і правильних фізичних навантажень, перш ніж вирішити остаточно. Обов'язково проконсультуйтеся з лікарем, щоби зрозуміти причину, чому ви не можете досягти результату без оперативного втручання.

Бажано налагодити стабільну вагу, плануючи підтяжку живота, щоби процедура пройшла максимально успішно. Іноді пацієнтам доводиться трохи змінювати свій спосіб життя. Перед операцією вам знадобиться здорове харчування, адже це сприяє більш швидкому й успішному відновленню, а також добре впливає на ваш зовнішній вигляд. Питання дієти зокрема актуальне, якщо у пацієнта є схильність до набору ваги (генетична схильність, особливості організму, хвороби). При цьому я не рекомендую дотримуватися дуже суворої дієти, тому що вашому тілу потрібна достатня кількість поживних речовин для збереження здоров'я і кращого відновлення.

Куріння я категорично не рекомендую, адже ця звичка згубно впливає на реабілітацію після процедури. При плануванні операції я попрошу вас відмовитися від куріння принаймні за кілька тижнів до процедури і буду рекомендувати не курити під час відновлення.

Вам необхідно буде обов'язково попередити мене про прийом ліків. За кілька днів до проведення пластичної операції потрібно буде припинити прийом антикоагулянтів. Те саме стосується оральних стероїдів і ліків від діабету — дозування і режим прийому коригуються.

Абдомінопластика — в основному досить обширна операція, тому я зазвичай рекомендую залишатися своїм пацієнтам у клініці як мінімум на одну ніч. Готуючись до процедури, зверніть на це увагу. У разі, коли вам потрібна лише часткова абдомінопластика, є ймовірність, що ви зможете вирушити додому в день операції. Ці нюанси я обговорюю з клієнтами при складанні плану операції, так що ви будете проінформовані про все наперед.

Відновлення після абдомінопластики

Відновлення після абдомінопластики будь-якого типу триває від 2 тижнів до 2 місяців. Однак, як правило, якщо в ході операції вам зробили великий розріз, видалили велику кількість шкіри або жиру, для реабілітації знадобиться більше часу. Пам'ятайте, що ретельний догляд після операції і дотримання всіх моїх рекомендацій допоможуть запобігти ускладненням і полегшити одужання.

Абдоминопластика

Стежте за тим, щоби зона інвазивного втручання була чистою і сухою та обов'язково доглядайте за раною і дренажем (якщо такий є) відповідно до інструкцій, які ви отримали. Навчіться змінювати пов'язку і робіть це, коли необхідно. Перевіряйте, чи є пов'язка водонепроникною перед прийняттям душу.

Шрам після операції з підтяжки живота може залишатися досить помітним протягом року після операції. Якщо ви будете захищати його від ультрафіолету, це може допомогти загоєнню.

Під час періоду реабілітації вам потрібно буде носити компресійний одяг поверх пов'язки і під звичайним одягом, щоби контролювати набряк. Якщо у вас виникне біль, почервоніння, виділення, гній, лихоманка або озноб, негайно зверніться до лікаря. Те ж саме стосується випадків, коли рідина, яка виходить із хірургічного дренажу (якщо він у вас є), збільшується в кількості або стає каламутною/кров’янистою. Однак, як правило, операція з підтяжки живота не вимагає додаткових процедур і зазвичай не викликає медичних проблем.

Протягом декількох тижнів після абдомінопластики вам слід уникати фізичних навантажень і не піднімати важкі предмети. А після періоду відновлення вам не знадобиться якийсь особливий довгий догляд.

Слоссер Дмитро Володимирович
Автор статті: Слоссер Дмитро Володимирович

Заслужений лікар України, керівник центру пластичної хірургії

Всі статті автора

Зв'язатися зі мною

Пластичний хірург

Слоссер Дмитро Володимирович

Україна, м. Київ, вул. Щекавицька, 9а
(Клініка "Nove Tilo")

Задати питання
лікарю особисто

Надсилаючи форму, я надаю згоду на обробку персональних данних.
Соціальні мережі
Месенджери
На цьому сайті використовуються файли cookie. Продовжуючи перегляд сайту, ви дозволяєте їх використання. Детальніше Закрити