Найпоширеніші міфи про підтяжку обличчя

Сучасний світ пропонує велику кількість можливостей для покращення зовнішнього вигляду шкіри зі старінням, включно з лазерним лікуванням, ін'єкціями і традиційною операцією. Операція з підтяжки обличчя, яку називають рітідектомією, є надзвичайно популярною процедурою. Ба більше, серед пластичних хірургів рітідектомія вважається золотим стандартом омолодження обличчя і відновлення природного зовнішнього вигляду. Однак, оскільки пацієнтам доступно безліч варіантів для поліпшення зовнішнього вигляду, це призвело до неправильних уявлень про операцію з підтяжки обличчя.

Пождятка лица_мифы_фото3

Міф 1 — старіння обличчя відбувається через силу тяжіння і надлишок шкіри

Довгий час вважалося, що старіння обличчя відбувається через надмірне обвисання шкіри. Справді, протягом десятиліть основним методом омолодження була підтяжка шкіри. Оскільки старі методи підтяжки обличчя були спрямовані тільки на зміну положення шкіри, пацієнти, які переносили процедуру (а іноді й кілька), набували неприродного, наче розтягнутого, зовнішнього вигляду. У деяких випадках брови і лоб підіймалися, створюючи вираз переляку на обличчі.

Причиною є те, що підтяжка обличчя не включає два важливі аспекти старіння: глибші тканини обличчя (жир і м'язи) відокремлюються від лицьових приєднань і опускаються, через що зменшується об’єм обличчя. З віком виникає як кісткова, так і жирова атрофія. Таким чином, процедури з корекції обличчя з ознаками старіння повинні включати зміну положення цих глибших структур і, за необхідності, революмізацію. Сучасні методи спрямовані як на підтяжку м'яких тканин і м'язів, так і на відновлення об’єму тканин. Досвідчені хірурги прагнуть забезпечити збалансований, природний і молодий вигляд. Наприклад, при глибокій підтяжці обличчя поверхнева м'язово-апоневротична система (SMAS) підіймається і ресуспендується, усуваючи наслідки сили тяжіння. Також застосовується ліпофілінг — хірургічний метод відновлення об’єму жирових тканин на обличчі. Використання цього методу окремо або в поєднанні з підтяжкою обличчя забезпечує оптимальні результати.

Міф 2 — ботокс і наповнювачі дають такі самі результати, як хірургічна процедура

Хоча ін'єкційні наповнювачі і ботулотоксин зробили революцію у способах лікування наслідків старіння, вони не замінюють хірургічні процедури. Швидше, вони маскують ознаки старіння, які традиційно усуваються за допомогою підтяжки.

Ботулотоксин пригнічує рух м'язів і, таким чином, зменшує вираженість зморшок. Це не замінює втрату об’єму, яка відбувається з віком, не лікує в'ялу шкіру, атрофію м'язів або зсув жиру.

Зараз існує тенденція використовувати філери як альтернативу операції з підтяжки обличчя. Наповнювачі допомагають відновити втрачений об'єм через атрофію м'яких тканин і зменшення жиру, що виникають з віком. Ін'єкції можуть зменшити виникнення тонких ліній, тіней і навіть додати об’єм певним областям, включно зі щоками і губами. Однак ці результати є тимчасовими і для багатьох пацієнтів не забезпечують достатньої корекції вилиць, лінії підборіддя, щелеп і в'ялої шкіри шиї. Філлери є варіантами лікування для пацієнтів, які можуть бути не готові до операції.

Пождятка лица_мифы_фото2

Міф 3 — підтяжка обличчя робиться тільки у старшому віці

Немає ідеального віку для цієї операції. Хоча нормальний процес старіння призводить до того, що шкіра обличчя і м'язи під нею з часом розслабляються або провисають, симптоми старіння можуть з'явитися в будь-який час. Більшість процедур рітідектомії проводиться пацієнтам у віці від 40 до 54 років.

Проте молоді люди все частіше шукають способи зберегти красу. Пацієнти у віці від 30 до 39 років особливо зацікавлені в підтяжці лоба і хірургії повік для видалення надлишків шкіри і жиру навколо очей. Хоча жодна з цих процедур не є повною підтяжкою обличчя, вони все-таки призначені для омолодження певних його ділянок.

Раннє старіння викликає ряд факторів: надмірне перебування на сонці, куріння, нездоровий спосіб життя і генетика. Що ще більш важливо, шкіра у всіх людей різна, і це впливає на тяжкість старіння.

Як я інформую своїх пацієнтів у ході консультацій, критеріями готовності до підтяжки обличчя є:

  1. Анатомічні ознаки старіння особи, які можна усунути за допомогою підтяжки обличчя, наприклад, обвислий контур щелепи, в'ялість шкіри шиї або глибокі зморшки на шиї.
  2. Реалістичні очікування щодо результату.
  3. Хороший загальний стан здоров'я і соціальна підтримка.

Варто звернути увагу на те, що пацієнт 42 років може відповідати всім трьом критеріям, а пацієнт 57 років — не завжди.

Слоссер Дмитро Володимирович
Автор статті: Слоссер Дмитро Володимирович

Заслужений лікар України, керівник центру пластичної хірургії

Всі статті автора

Зв'язатися зі мною

Пластичний хірург

Слоссер Дмитро Володимирович

Україна, м. Київ, вул. Щекавицька, 9а
(Клініка "Nove Tilo")

Задати питання
лікарю особисто

Надсилаючи форму, я надаю згоду на обробку персональних данних.
Соціальні мережі
Месенджери
На цьому сайті використовуються файли cookie. Продовжуючи перегляд сайту, ви дозволяєте їх використання. Детальніше Закрити