Як досягти ідеальної лінії підборіддя

Сильне підборіддя відображає молодість, енергійність і привабливість. Часто пацієнти клінік пластичної хірургії скаржаться на неестетичну шию, слабке підборіддя, подвійне підборіддя. Усі ці поширені косметичні проблеми з нижньою частиною обличчя прямо або побічно пов'язані з недостатньо вираженою лінією підборіддя.

Що називають ідеальною лінією підборіддя

«Вольове підборіддя» зазвичай означає наявність видимої межі нижньої щелепи, яка проходить прямо від кута нижньої щелепи до точки підборіддя. У людей з вираженим підборіддям хороша кісткова структура, яка може бути помітною лише у тому разі, якщо шкіра і жирові тканини також структурно здорові.

Генетика впливає на естетику лінії підборіддя, і пластична операція може включати просту ліпосакцію, а не складну операцію на щелепі. Таким чином, хоча створення ідеальної лінії підборіддя часто є бажаною метою для пацієнта і його хірурга, можуть знадобитися кілька оперативних методів через складну анатомію.

Коррекция подбородка_фото3

Не існує єдиної методики, за допомогою якої можна було б поліпшити лінію підборіддя для всіх пацієнтів. Однак, при правильному діагнозі можна використовувати звичайні процедури, щоби домогтися чіткої лінії підборіддя й естетично привабливої нижньої частини обличчя.

Негарна лінія підборіддя розглядається як слабо виражена межа нижньої щелепи і / або форми підборіддя, поряд із в'ялістю або повнотою м'яких тканин, які приховують обриси кісткових тканин.

Правильна постановка діагнозу і формування чіткої лінії підборіддя

Діагностика кожної проблеми дозволяє проводити максимально відповідне лікування. При цьому не кожен хірург може виконати ортогнатичну операцію, проте, якщо проблему можна ефективно вирішити за допомогою операції на щелепі, лікар повинен пояснити це пацієнтові, перш ніж вибирати альтернативу. Ортогнатична операція необхідна в разі гіпоплазії нижньої щелепи, яка являє собою кісткову деформацію класу 2 з пороком розвитку верхньої щелепи або без неї.

У разі ізольованої мікрогенії слабкий профіль підборіддя оцінюють за допомогою франкфуртської горизонталі і лінії, перпендикулярної точці підборіддя.

На кут між підборіддям і шиєю впливають слабкі тканини під підборіддям, надлишок жиру над і під платизмою, положення під'язикової кістки і нижня щелепа, що виступає. При в'ялості м'яких тканин/шкіри і підшкірної клітковини у межі нижньої щелепи лінія підборіддя також буде нечіткою.

При визначенні морфології кістки генетика і старіння сильно впливають на фактичну форму нижньої щелепи, особливо на кут нижньої щелепи, передню вирізку вуха і передщелепну борозну.

Середньостатистичний пацієнт клініки естетичної медицини може скаржитися на обвислу шию, слабке підборіддя або успадковану шию, не знаючи про всі потенційні проблеми, які можуть бути істинним джерелом їхніх скарг.

Коррекция подбородка_фото2

Методи формування ідеальної лінії підборіддя

Існують перевірені методи створення чіткої лінії підборіддя. Кожна процедура спрямована на усунення конкретної проблеми.

Маніпуляції з м'якими тканинами:

  • ліпосакція шиї;
  • субментопластика;
  • підтяжка обличчя і шиї.

Збільшення нижньої щелепи:

  • імплантат для підборіддя;
  • імплантати кута нижньої щелепи;
  • пересадка жиру або філери;
  • імплантати зовнішнього краю щелепи (зокрема нестандартні).

Маніпуляції з кістковими тканинами:

  • BSSO (двостороння сагітальна розщеплена остеотомія);
  • остеотомія LeFort I (зміна висоти обличчя по вертикалі і, отже, положення лінії підборіддя);
  • геніотомія.

Маніпуляції з м'якими тканинами для усунення в'ялості шкіри, проблем із розподілом жиру і фіброзно-м'язової слабкості — це те, що більшість хірургів спочатку розглядають, коли пацієнт скаржиться на неестетичну нижню частину обличчя.

Коррекция подбородка

У більшості випадків, коли морфологія і проекція кістки в нормі, процедури з м'якими тканинами ефективно вирішують проблему. Тільки ліпосакція обмежена, тому що еластичність шкіри повинна бути хорошою.

Субментопластика з підтяжкою обличчя або без неї може надати вражаючий вплив на кут між шиєю і підборіддям, особливо при наявності рясного підплатизмального жиру.

Якщо є в'ялість безпосередньо над краєм нижньої щелепи, тоді необхідна підтяжка нижньої частини обличчя і шиї.

У цілому, у худих пацієнтів легше створити естетичну лінію підборіддя після операції з підтяжки обличчя, ніж у пацієнтів, у яких жирові тканини приховують обриси нижньої щелепи, незалежно від типу процедури.

Слоссер Дмитро Володимирович
Автор статті: Слоссер Дмитро Володимирович

Заслужений лікар України, керівник центру пластичної хірургії

Всі статті автора

Зв'язатися зі мною

Пластичний хірург

Слоссер Дмитро Володимирович

Україна, м. Київ, вул. Щекавицька, 9а
(Клініка "Nove Tilo")

Задати питання
лікарю особисто

Надсилаючи форму, я надаю згоду на обробку персональних данних.
Соціальні мережі
Месенджери
На цьому сайті використовуються файли cookie. Продовжуючи перегляд сайту, ви дозволяєте їх використання. Детальніше Закрити