Техніки підтяжки обличчя — яку процедуру вибрати

З віком скорочення основних будівельних речовин в організмі, таких як колаген і гіалуронова кислота, призводить до поступового зниження щільності й еластичності шкіри, її об’єму і текстури. Швидкість цього процесу може варіюватися від людини до людини залежно від генетичних факторів і факторів навколишнього середовища.

Безопераційне омолодження обличчя

Техники‌ ‌подтяжки‌ ‌лица‌-фото1

Нехірургічні процедури можуть значною мірою усунути косметичні проблеми. Недосконалості відтінку шкіри і текстури неможливо виправити хірургічним шляхом. Але коли справа доходить до досягнення більш значних і довгострокових поліпшень у вікових змінах шкіри обличчя і шиї, підтяжка обличчя (ритидектомія) досі є найбільш ефективним варіантом.

Деякі пластичні хірурги навіть відзначають, що мінімально інвазивні процедури спонукають пацієнтів до здійснення підтяжки обличчя. Малоінвазивні процедури викликають інтерес у пацієнтів, які раніше могли боятися концепції косметичної процедури, особливо хірургічної. Пацієнтам здається, що до мінімально інвазивної процедури легше підійти, і вони допомагають їм познайомитися з ідеєю косметичної хірургії.

У певний момент пацієнт виявляє, що нехірургічних процедур недостатньо для отримання бажаних результатів. Або вони просто втомлюються від дискомфорту, незручностей і витрат, пов'язаних із повторними маніпуляціями для підтримки або поліпшення результатів. Існує навіть назва для такого стану пацієнта — «втома голки».

Традиційна хірургічна підтяжка обличчя і SMAS-ліфтинг

До 1960-х років (а в деяких випадках і пізніше) підтяжка обличчя полягала у простому натягуванні шкіри в нове положення, а потім зрізанні залишків. Але одновимірний підхід приводив до добре відомого, неприродно жорсткого і схожого на маску зовнішнього вигляду, який багато людей за межами медичної спільноти стали асоціювати з цією процедурою.

Більш тривалий і більш природний підхід до омолодження обличчя — використання технік, які також впливають на жир і покривні тканини під шкірою. Створення невеликого клапана через надрізи у шкірі дозволяє хірургу отримати доступ до глибших шарів тканини між м'язами і жиром, відомих як SMAS (поверхнева м'язово-апоневротична оболонка). Точні маніпуляції можуть змінити положення SMAS для досягнення багатовимірного результату: як підтяжки, так і припідняття обличчя, що призводить до кращого об’єму і контуру щік, обрису лінії підборіддя і пружності шиї. Цей тип процедури іноді називають high-SMAS або глибоким фейсліфтингом.

Для усунення втрати об’єму, пов'язаної зі старінням, можуть включатися додаткові процеси або модифікації. Наприклад, використання трансплантатів із тканини SMAS і/або з власного жиру пацієнта, витягнутого з іншої ділянки тіла. Трансплантати розміщуються в зонах, які зазвичай втрачають об’єм: щоки, зони під очима і губи.

Сучасні техніки підтяжки обличчя

Техники‌ ‌подтяжки‌ ‌лица‌

Менш обширні варіанти підтяжки обличчя можуть розглядатися тоді, коли пацієнт хоче отримати більш довгострокові результати в певних зонах, але не потребує повної підтяжки обличчя для досягнення бажаного.

  • Ендоскопічна підтяжка обличчя відрізняється від інших процедур тим, що передбачає використання оптоволоконних камер — ендоскопів. Ця пластична операція дає результати, аналогічні іншим технікам, але не вимагає видалення зайвої шкіри, як при більш традиційній процедурі. Мінімально інвазивний підхід призводить до коротшого часу відновлення і меншої кількості ускладнень.
  • Омолодження лінії підборіддя направлено на поліпшення області між щелепою і верхньою частиною шиї. За допомогою ліпосакції видаляється зайвий жир із шиї для формування чіткої лінії підборіддя. Потім цей жир можна використовувати як імплантат для ділянки щік і середньої частини обличчя для збільшення об’єму. Процедура найбільше підходить для людей із мінімальною в’ялістю шкіри, оскільки шкіра при цьому не видаляється.
  • Міні-підтяжка обличчя (або міні-ліфтинг) — це хірургічний метод підтяжки обличчя, при якому виконуються менші розрізи, ніж при традиційних методах, і тому він менш інвазивний. Міні-ліфтинг ідеально підходить для людей із ранніми ознаками старіння.
  • S-Lift іноді використовують для омолодження шиї і щелепи. У цій процедурі використовується s-подібний розріз для відділення шкіри від тканини, що під нею. Хірург злегка підіймає шкіру, щоби підтягнути м'язи і тканини. Після цього розріз закривається швами. Як і міні-ліфт, S-Lift менш інвазивний і вимагає коротшого часу відновлення, якщо порівнювати з традиційною технікою.

Кожен випадок проведення підтяжки обличчя індивідуальний. Комплекс процедур значно варіюється від пацієнта до пацієнта, оскільки для розв’язання кожної проблеми необхідно враховувати особливості обличчя людини. Така індивідуалізація є сьогодні наріжним каменем добре виконаної пластичної операції.

Слоссер Дмитро Володимирович
Автор статті: Слоссер Дмитро Володимирович

Заслужений лікар України, керівник центру пластичної хірургії

Всі статті автора

Зв'язатися зі мною

Пластичний хірург

Слоссер Дмитро Володимирович

Україна, м. Київ, вул. Щекавицька, 9а
(Клініка "Nove Tilo")

Задати питання
лікарю особисто

Надсилаючи форму, я надаю згоду на обробку персональних данних.
Соціальні мережі
Месенджери
На цьому сайті використовуються файли cookie. Продовжуючи перегляд сайту, ви дозволяєте їх використання. Детальніше Закрити