Реконструкція молочної залози після раку грудей

Реконструкція грудей – це операція з відновлення зовнішності жінки після видалення молочної залози (повного або часткового) внаслідок онкологічного захворювання. Мета полягає в тому, щоби відновити натуральний (або зробити бажаний) розмір і форму грудей пацієнтці.

До основних способів відновлення грудей відносяться:

  • імпланти для заміни всіх або деяких тканин молочної залози;

  • використання тканини, взятої з іншої частини тіла пацієнтки (аутологічна або «лоскутна» реконструкція);

  • комбінований спосіб – відновлення за допомогою власної тканини та імпланта.

Досвідчений пластичний хірург розповість жінці про різні типи реконструкції на одній із консультацій перед проведенням операції. Він підбере метод, що якомога краще підходить пацієнтці з огляду на її фізичні особливості, обсяг необхідної реконструкції тощо. 

Реконструкцію грудей можна зробити:

  • одночасно з операцією з приводу раку (негайна реконструкція, що виконується пластичним хірургом разом із хірургом-онкологом);

  • після операції з приводу раку (відстрочена реконструкція).

Негайна реконструкція грудей

Негайна реконструкція дає можливість жінці зберегти привабливу зовнішність одночасно з лікуванням від онкологічного захворювання. Реконструюючи уражену грудь, хірурги орієнтується на форму та об’єм іншої молочної залози пацієнтки. За потреби може бути виконана підтяжка чи зменшення здорової молочної залози, щоби обидві вони виглядали естетично. 

Деякі жінки вважають, що негайна реконструкція допомагає їм краще впоратися з переживаннями щодо хвороби та втрати одної чи обох молочних залоз. 

Переваги:

  • Жінка зберігає привабливу зовнішність після мастектомії чи операції зі збереження грудей.

  • Зменшується кількість необхідних операцій, відповідно й час, необхідний для відновлення. 

  • Загалом груди можуть виглядати ще краще, ніж до хвороби й операції, якщо хірурги зроблять підтяжку здорової молочної залози або змінять її форму на більш гармонійну. 

Недоліки:

  • У жінки може не бути достатньо часу, щоби визначитися з типом реконструкції, яку вона хоче.

  • Якщо пацієнтка проходить променеву терапію після операції, це може вплинути на зовнішній вигляд реконструкції молочної залози. Однак лікар може прийняти рішення про використання тимчасового імпланта на час проведення променевої терапії. Після завершення лікування від раку пацієнтці встановлюється вже постійний грудний імплант.

  • Відновлення після операції з реконструкцією триває довше, ніж після звичайної мастектомії.

  • Жінці може знадобитися додаткова невелика операція для досягнення кращого косметичного ефекту, яка може включати формування нового соска. 

Хіміотерапія та променева терапія іноді можуть перешкодити нормальному відновленню організму після операції. В такому випадку не можна розпочинати ці процедури, допоки рани не загояться, адже радіо/хіміотерапія може зупинити загоєння та спровокувати розповсюдження інфекції. 

Важливе значення має час проведення хіміотерапії. Існують вагомі докази того, що хіміотерапія ефективна, якщо розпочати її протягом 6 тижнів після операції з видалення пухлини. Це може бути неможливим, якщо після негайної реконструкції виникнуть ускладнення. 

Відкладена реконструкція грудей

Багато лікарів вважають, що пацієнтці краще пройти мастектомію та вилікувати онкологічне захворювання, перш ніж розпочати реконструкцію грудей. 

Переваги такого типу хірургічного втручання 

  • У жінки буде більше часу, щоби визначитися з тим, який саме результат після пластичної операції вона хоче. 

  • Лікування раку молочної залози буде завершено, тож пластична операція з реконструкції ніяким чином не вплине на нього. 

  • Реабілітація після реконструкції грудей зазвичай проходить швидше й легше для самої пацієнтки. 

Недоліки: 

  • Після мастектомії жінці доведеться носити протез, щоби оточуючим не було помітно цю зміни зовнішності. 

  • Потрібна буде друга операція, можливо із застосуванням експандера, щоб забезпечити достатньо місця для встановлення імпланта потрібного розміру. 

На ранніх стадіях онкологічного захворювання жінці можуть видалити лише частину молочної залози. Зазвичай після такого оперативного втручання груди мають нормальний вигляд і не потребують допомоги пластичного хірурга. Але деяким жінкам може знадобитися реконструкція залишкової тканини молочної залози. В такому випадку проводиться часткова реконструкція або корекція грудей.

Часткова реконструкція грудей проводиться, наприклад, після квадрантектомії, коли хірург-онколог видаляє приблизно чверть тканини молочної залози. Після такого втручання залишається “вм’ятина”, і прооперована грудь візуально здається меншою за іншу, здорову. Повернути початкову форму можна за допомогою невеликої ділянки живої тканини пацієнтки, наприклад лоскут найширшого м’яза спини. 

Зміна форми може бути варіантом, якщо жінці потрібно видалити частину грудей, а в неї при цьому дуже великі груди. Таке втручання називають лікувальною маммопластикою. Хірург видаляє пухлину і область навколишніх здорових тканин. Потім він змінює форму тканини здорової молочної залози, щоб створити груди меншого розміру.

Загалом, можливості сучасної пластичної хірургії дають шанс на відновлення привабливого зовнішнього вигляду жінкам навіть із радикальною мастектомією (видалення не лише молочної залози, а й м’яза за нею). Реконструктивну операцію можна зробити в будь-якому віці, однак існує вищий ризик ускладнень для жінок, що палять, мають надмірну вагу або хронічні захворювання в анамнезі.

 

Слоссер Дмитро Володимирович
Автор статті: Слоссер Дмитро Володимирович

Заслужений лікар України, керівник центру пластичної хірургії

Всі статті автора

Зв'язатися зі мною

Пластичний хірург

Слоссер Дмитро Володимирович

Україна, м. Київ, вул. Щекавицька, 9а
(Клініка "Nove Tilo")

Задати питання
лікарю особисто

Надсилаючи форму, я надаю згоду на обробку персональних данних.
Соціальні мережі
Месенджери
На цьому сайті використовуються файли cookie. Продовжуючи перегляд сайту, ви дозволяєте їх використання. Детальніше Закрити