Реконструкція грудей: що необхідно знати перед операцією

Якщо ви турбуєтеся про те, як будуть виглядати ваші груди після лікування раку, найкраще поговорити про це зі своїм лікарем і пластичним хірургом, який має досвід із реконструкції грудей, до операції з видалення пухлини. Це дозволить хірургам спланувати для вас найкраще лікування, навіть якщо ви вирішите почекати і провести реконструктивну операцію пізніше.

Причини для реконструкції грудей

Жінки, які перенесли операцію з видалення пухлини або які готуються до неї, бажають зробити реконструкцію грудей із багатьох причин:

  • щоби груди виглядали гармонійно, коли жінка носить бюстгальтер або купальник;
  • щоб одяг добре сидів;
  • щоби назавжди повернути форму грудей;
  • таким чином не буде потрібен зовнішній протез;
  • для психологічного комфорту.

Під час операції з лікування раку жінка позбавляється частини свого тіла і не хоче, щоби негарний шрам нагадував про пережиті проблеми. Повернувши колишню зовнішність, жінка зможе відчувати себе повністю здоровою. Нові методи в хірургії дозволяють зменшити кількість рубців. Але вони мало допоможуть у тому разі, якщо груди видаляються повністю (мастектомія). Коли жінка носить бюстгальтер, груди повинні бути однаковими за розміром і формою для комфортного самопочуття в більшості типів одягу. Реконструкція грудей після мастектомії допоможе повернути впевненість у собі.

Реалістичні уявлення про реконструкцію грудей

Майте на увазі, що реконструйовані груди не можуть бути ідеальною заміною вашим натуральним грудям. Якщо під час реконструкції використовувалася тканина живота, спини або сідниць, ці ділянки також будуть виглядати трохи інакше після операції. Пацієнткам, які наважуються на операцію з реконструкції грудей, важливо мати реалістичні уявлення про те, як буде виглядати їхнє тіло після реабілітації. Я обговорюю всі зміни форм і контуру зі своїми клієнтками і намагаюся якомога точніше все описати.

Про що обов'язково треба подумати перед операцією з реконструкції грудей:

  • У вас може бути вибір між реконструкцією грудей одночасно з мастектомією (негайна реконструкція) або пізніше (відстрочена реконструкція). Деякі жінки не мають бажання ухвалювати рішення про відновлення під час лікування раку грудей. У такому разі ви можете почекати після операції з видалення пухлини деякий час, щоби прийняти рішення. Можливо, ви не захочете робити більше операцій узагалі.
  • Не всі реконструктивні операції приносять саме той результат, якого очікував пацієнт.
  • Операції з видалення пухлини і реконструкції грудей залишать шрами на грудях і на будь-яких ділянках, де була взята тканина для формування грудей (на сідницях, животі або спині). Звичайно сучасні методи дозволяють зробити шви майже непомітними, але ви будете мати потребу в тривалій реабілітації.
  • Відновлені ​​груди не будуть викликати таких же відчуттів, як натуральні. Іноді вони можуть бути нечутливими зовсім. Згодом шкіра може стати більш чутливою, але не такою, як до операції.
  • Шкіра або клаптики, з яких були сформовані груди, можуть не прижитися. Це буває рідко, але ризик існує, ось чому дуже важливо правильно вибрати пластичного хірурга, який має багаторічний досвід у проведенні саме таких операцій.
  • На відновлення може вплинути попередня операція, хіміотерапія або променева терапія. Також може вплинути куріння, діабет, деякі ліки та інші фактори. Лікар може порадити вам почекати до відновлення, особливо якщо ви курите або маєте інші проблеми зі здоров'ям. Краще кинути курити як мінімум за 2 місяці до реконструктивної операції, щоби забезпечити швидке загоєння.
  • Можливо, вам взагалі не вдасться провести реконструкцію, якщо ви страждаєте на ожиріння, занадто худі або маєте проблеми з кровообігом. Іноді є сенс здійснити операцію на другій груді відповідно до реконструйованої груді: зменшити або збільшити розмір, зробити підтяжку.
  • Якщо стає відомо, що жінці потрібна променева терапія як частина лікування, кількість видів негайної реконструкції грудей, які можна виконати, буде обмежена. Деякі типи реконструкції, виконані до опромінення, можуть викликати проблеми, і ймовірність того, що відновлена ​​грудь буде виглядати і відчуватися природно після опромінення, знизиться.

Реконструкция груди

Важливо розуміти, що реконструкція грудей — операція не тільки естетична. Вона допомагає жінкам повернутися до звичайного життя з комфортом, носити свої улюблені речі та швидше впоратися з пережитим стресом.

Слоссер Дмитро Володимирович
Автор статті: Слоссер Дмитро Володимирович

Заслужений лікар України, керівник центру пластичної хірургії

Всі статті автора

Зв'язатися зі мною

Пластичний хірург

Слоссер Дмитро Володимирович

Україна, м. Київ, вул. Щекавицька, 9а
(Клініка "Nove Tilo")

Задати питання
лікарю особисто

Надсилаючи форму, я надаю згоду на обробку персональних данних.
Соціальні мережі
Месенджери
На цьому сайті використовуються файли cookie. Продовжуючи перегляд сайту, ви дозволяєте їх використання. Детальніше Закрити