Переваги і показання до трансканальної ендоскопічної хірургії вуха

Трансканальна ендоскопічна хірургія вуха (TEES) — це мінімально інвазивна операція, спрямована на лікування делікатних структур в середньому вусі. Вона відрізняється від традиційних методів тим, що хірург отримує доступ до середнього вуха через слуховий прохід, а не через розріз за вухом. Це викликає менше болю і приводить до швидшого одужання.

Більшість проблем із середнім вухом, які вирішуються за допомогою TEES, не є небезпечними, але вони можуть сильно вплинути на якість життя людини. У міру розвитку цих станів є ймовірність руйнування прилеглих структур, таких як кістки вуха, лицевий нерв і внутрішнє вухо. Операція часто необхідна, щоб уникнути ускладнень: втрати слуху, паралічу лицьового нерва, проблем із рівновагою або інфекцій (наприклад, менінгіту), які можуть бути небезпечними для життя.

TEES — окрема функціональна операція, проте часто вона виконується разом із естетичною отопластикою. Таким чином пластичний хірург не тільки робить зовнішність людини більш гармонійною, а й повертає нормальний слух пацієнту, розв’язуючи одночасно дві проблеми.

Ендоскопічна хірургія вуха має кілька переваг у порівнянні з традиційною операцією. Серед них головні:

  1. Немає видимого розрізу: хірург вводить ендоскоп (оптичний тонкий трубчастий інструмент із підсвічуванням) через вухо пацієнта у слуховий прохід, щоб отримати доступ до середнього вуха. Хірург використовує ендоскоп для візуалізації зони, яку оперує. Уникнення розрізу допомагає зменшити біль пацієнтів при реабілітації.
  2. Кращий огляд оброблюваної області: ендоскоп забезпечує широке поле зору, дозволяючи хірургові бачити крихітні поглиблення в середньому вусі. При традиційній хірургії вуха за допомогою мікроскопа хірургові надається тільки прямолінійне поле зору, що обмежує можливість бачити всі зони для ефективного лікування.

Ендоскопічна хірургія вуха дозволяє проводити такі процедури:

  • Осікулопластика — реконструкція кісточок шляхом зміни форми наявних кісток пацієнта або імплантації титанового протеза для відновлення слуху.
  • Стапедектомія — видалення і заміна стремінця для лікування втрати слуху, викликаної отосклерозом.
  • Видалення пухлин, доброякісних чи злоякісних, таких як акустичні невриноми або парагангліоми.
  • Тимпанопластика — відновлення перфорованої барабанної перетинки.

Дренаж кісти — дренування холестеринових гранульом та інших кіст внутрішнього вуха в багатьох випадках може бути виконано з використанням TEES.

Реабілітація після ендоскопічної хірургії вуха

У більшості випадків пацієнти, які перенесли ендоскопічну операцію на вусі, зазвичай можуть повернутися додому в день хірургічного втручання. Пацієнтам, яким видалили пухлину, необхідно залишатися в лікарні від 2 до 3 днів.

Необхідно уникати сильного сякання, жування твердої і такої, що вимагає посиленого жування, їжі в перші дні після операції. Вам потрібно буде особливо уважно стежити за тим, щоби вуха були сухими і чистими, поки вони не загояться повністю. Уникайте плавання і гарячих ванн, поки лікар не підтвердить, що це допустимо.

Ендоскопічна операція на вусі мінімально інвазивна, проте в разі болю після процедури вам будуть надані інструкції з використання вушних крапель і ліків. Для запобігання інфекціям лікар може призначити прийом антибіотиків або використання вушних крапель із антибіотиками. Дотримуйтеся також загальних рекомендацій з догляду за вухами, наприклад, уникайте попадання гострих предметів у вуха і прослуховування гучної музики в навушниках.

Після загоєння потрібно буде дотримуватися рекомендованого лікарем графіка подальшого спостереження, щоби стежити за слухом і будь-якими іншими симптомами в майбутньому.

Відвідування запланованих профілактичних прийомів надасть можливість запобігти виникненню проблем у майбутньому. Обов'язкове післяопераційне спостереження включає візит до лікаря через 1-3 тижні після операції. На перевірку слуху пацієнти, як правило, приходять через 2-3 місяці після операції.

Слоссер Дмитро Володимирович
Автор статті: Слоссер Дмитро Володимирович

Заслужений лікар України, керівник центру пластичної хірургії

Всі статті автора

Зв'язатися зі мною

Пластичний хірург

Слоссер Дмитро Володимирович

Україна, м. Київ, вул. Щекавицька, 9а
(Клініка "Nove Tilo")

Задати питання
лікарю особисто

Надсилаючи форму, я надаю згоду на обробку персональних данних.
Соціальні мережі
Месенджери
На цьому сайті використовуються файли cookie. Продовжуючи перегляд сайту, ви дозволяєте їх використання. Детальніше Закрити