Підтяжка шиї: цервікопластика і платизмопластика

Цервікопластика — це пластична операція, спрямована на поліпшення зони шиї, а також включає деяку форму платизмопластики.

Платизмопластика є частиною пластики шиї й підтяжки обличчя та спрямована на підтяжку платизми. Хірург зазвичай виконує комбінацію таких дій, як висічення зв'язок і їх зшивання, щоби відновити форму шиї, коли платизма ослаблена. Цервікопластика передбачає цю маніпуляцію, але ще деякі додаткові процедури, такі як підтяжка шкіри і видалення жиру.

Коли пластичні хірурги говорять про цервікопластику, вони мають на увазі зміну форми, реконтурування й омолодження шиї. Платизмопластика відноситься до одного з її аспектів.

Спершу лікар повинен визначити, які проблеми у пацієнта. В'яла шкіра або надмірна кількість шкіри? Чи є зайвий небажаний підшкірний жир? Чи є субплатизмальний жир на нижній поверхні м'язу, який потрібно видалити? Чи розслаблена сама платизма і чи потрібно її підтягувати? Чи є у платизми смуги, які необхідно розділити?

Коли виконується тільки платизмопластика?

У деяких випадках проводиться тільки платизмопластика пацієнтам, у яких мало підшкірно-жирової клітковини або підплатизмальних жирів. Хірург може просто підтягнути м'язи через невеликий надріз під підборіддям.

Кому підходить підтяжка шиї?

Типовий пацієнт — людина, яка починає бачити фізичні ознаки старіння на обличчі і шиї. Також можуть бути молодші пацієнти з досить хорошим станом шкіри, не обов'язково мати слабку, обвислу або рихлу платизму, а тільки зайву жирову тканину. Пластичний хірург допоможе позбутися жирової тканини на шиї за допомогою ліпосакції і провести реконтурування шиї після того, як шкіра повернеться в норму.

Пацієнт також може зіткнутися з поєднанням таких факторів, як в'ялість шкіри, зморшки, рихла або в'яла платизма й обвисання обличчя. Якщо шкіра обличчя обвисає, це створює також більш в'ялу шкіру на шиї і зрушує її вниз. У такому разі знадобиться підтяжка обличчя, крім цервікопластики.

Субментальна підтяжка шиї

При субментальній підтяжці шиї пластичний хірург робить невеликий розріз під підборіддям, щоби провести ліпосакцію нижньої поверхні шкіри і видалити жир, який розташований під платизмою. Лікар може працювати з самою платизмою, зшивши її разом або розділивши кілька смуг платизми. Зайву шкіру через цей невеликий розріз видалити неможливо, однак після процедури шкіра повинна зміститися у нове положення. Якщо є багато зайвої шкіри або її якість погана, хірургу доведеться зробити додаткові розрізи. При розсіченні, що зазвичай виконується навколо вух, шкіра з шиї і нижньої частини обличчя піднімається, втягується, і таким чином шия підтягується.

Ризики цервікопластики і платизмопластики

Потенційні ризики будь-якої операції включають небажані рубці, інфекцію, післяопераційну кровотечу і скупчення рідини в зоні операції, відоме як серома. Може виникнути ситуація, коли кровообіг до шкіри порушено настільки, що це призведе до її загибелі. Також може статися пошкодження нервів. Безумовно буде тимчасова втрата чутливості в зонах, які піддалися хірургічному втручанню, що є скоріше побічним ефектом, ніж ризиком. Однак професійний і досвідчений хірург зводить всі ризики і побічні ефекти до нуля. Головне — строго дотримуватися рекомендацій після процедури.

Результати цервікопластики і платизмопластики

Результати підтяжки шиї постійні. Більшість пацієнтів звертаються до пластичних хірургів з невеликими ознаками старіння. Але якщо ніяких процедур не проводити, ці ознаки і симптоми будуть продовжувати прогресувати і погіршуватися. Цервікопластика і плазмопластика можуть омолодити шию, повернувши час на 5-15 років назад.

Процес старіння неможливо зупинити, тому ознаки, через які погіршився зовнішній вигляд шиї, будуть повторюватися. Є багато речей, які можуть прискорити або сповільнити процес старіння. Підтримка стабільної ваги, уникнення сонячних променів, відмова від шкідливих звичок, заняття спортом — ось лише деякі зі способів, якими пацієнт може підтримувати довгострокові результати пластичної операції.

Слоссер Дмитро Володимирович
Автор статті: Слоссер Дмитро Володимирович

Заслужений лікар України, керівник центру пластичної хірургії

Всі статті автора

Зв'язатися зі мною

Пластичний хірург

Слоссер Дмитро Володимирович

Україна, м. Київ, вул. Щекавицька, 9а
(Клініка "Nove Tilo")

Задати питання
лікарю особисто

Надсилаючи форму, я надаю згоду на обробку персональних данних.
Соціальні мережі
Месенджери
На цьому сайті використовуються файли cookie. Продовжуючи перегляд сайту, ви дозволяєте їх використання. Детальніше Закрити