Підтяжка брів: кому необхідне таке хірургічне втручання

Підтяжка брів (також відома як підтяжка чола) — це косметична операція для виправлення обвислих брів або глибоких зморшок над ними. Підтяжка брів може зробити пацієнта чи пацієнтку візуально молодшим. 

Якщо втручання проводить кваліфікований пластичний хірург, шрами будуть майже непомітні, а процес відновлення пройде за планом. Із лікарем можна обговорити всі ризики й переваги підтяжки брів і дізнатися про те, яких результатів можна очікувати саме вам. 

Підтяжка брів використовується для корекції навислих або глибоко зморщених брів. Операція часто виконується, щоб зменшити складки, або «нахмурені лінії», які виникають на лобі та на переніссі. Пластичний хірург також може підняти брови, щоб зробити очі більш відкритими та молодими. Цей тип операції також відомий як підтяжка чола.


Разом із підтяжкою брів часто виконуються й інші операції з омолодження обличчя, як-от підтяжка середньої та нижньої частини обличчя й шиї, блефаропластика й різні техніки з усунення зморшок тощо. 

Якщо вас найбільше турбує область навколо очей, пластичний хірург може запропонувати інші варіанти втручання, наприклад, блефаропластику, щоби погляд був більш молодим і відкритим. 

Результати підтяжки брів здебільшого є постійними. Однак наслідки старіння або будь-які серйозні зміни ваги після операції можуть вплинути на ваш зовнішній вигляд.

Як проводиться операція з підтяжки брів

Операцію з підтяжки брів можна проводити під загальною або місцевою анестезією. Є дві методики, які наразі використовують пластичні хірурги. Обидві можуть зайняти до двох годин.

Відкрита (або «традиційна») підтяжка брів проводиться наступним чином. Пластичний хірург робить довгий розріз поперек чола, або навколо лінії росту волосся, або в одній із складок чола. Шкіру відділяють від підлеглих тканин. М'язи розслабляються, жир видаляється. Лікар видаляє надлишки шкіри, відтягує шкіру, що залишилася, і зашиває брову в новому положенні. Інші назви, які іноді використовують для опису цієї операції, включають класичну, коронкову або трихофітну підтяжку брів.

Під час ендоскопічної підтяжки брів пластичний хірург робить кілька менших розрізів і вставляє ендоскоп (металеву трубку, на кінці якої прикріплена камера). Операція подібна до відкритої підтяжки брів, але лікар спостерігає за тканинами під шкірою на моніторі, а не через відкриту рану.

Альтернативна форма підтяжки обличчя, що виконується із використанням генералізованої анестезії, – це шовна підтяжка брів (підтяжка нитками), коли пластичний хірург вставляє тонкі нитки з крихітними «зубцями» через дуже тонкі трубочки (канюлі), щоб не було порізів на шкірі. Ці нитки виготовлені з нерозсмоктуючого медичного пропіленового волокна, яке протягом багатьох років безпечно використовується в хірургічних операціях.

Після того, як нитки були розміщені через крихітні місця проколів, вони обережно витягуються вгору та закріплюються на тканині обличчя та шкіри. Потім місце вставки зашивається.

Відразу після операції пацієнт буде відчувати оніміння й набряк прооперованого місця. Також пацієнта будуть турбувати синці, біль і дискомфорт у зоні накладених швів і навколо неї. В рану буде встановлена дренажна трубка для запобігання накопиченню рідини й накладатимуться пов’язки. 

Відновлення після операції

Пацієнту слід буде дотримуватися всіх інструкцій з догляду за ранами, які надасть йому лікар, і приймати знеболюючі та протизапальні препарати. Також рекомендується хоча б три тижні не нахилятися й уникати відчутних фізичних навантажень. 

Якщо ви робили шовну підтяжку брів (підтяжку нитками), уникайте надмірної міміки обличчя в перші кілька тижнів, щоб переконатися, що тонкі нитки залишаються у своєму початковому положенні. Це важливо, поки організм не розвине тканинну реакцію навколо волокна, яка зміцнить і утримає тканини обличчя в новому положенні.

Пам’ятайте, що підтяжка брів не може зупинити процес старіння, але здатна значно покращити зовнішній вигляд і підняти самооцінку. Здоровий спосіб життя та мінімізація  щоденного перебування на сонці допоможе на більш тривалий час зберегти результати вашої операції. 

 

Слоссер Дмитро Володимирович
Автор статті: Слоссер Дмитро Володимирович

Заслужений лікар України, керівник центру пластичної хірургії

Всі статті автора

Зв'язатися зі мною

Пластичний хірург

Слоссер Дмитро Володимирович

Україна, м. Київ, вул. Щекавицька, 9а
(Клініка "Nove Tilo")

Задати питання
лікарю особисто

Надсилаючи форму, я надаю згоду на обробку персональних данних.
Соціальні мережі
Месенджери
На цьому сайті використовуються файли cookie. Продовжуючи перегляд сайту, ви дозволяєте їх використання. Детальніше Закрити