Хірургічна підтяжка обличчя: особливості операції та відновлювального періоду

Чоловіки та жінки у всьому світі хочуть виглядати привабливо та мати гладку шкіру. Але старіння шкіри (разом із її потоншанням і втратою м'язового тонусу) призводять до в'ялого або втомленого вигляду обличчя. Існує безліч факторів, що впливають на вибір методу омолодження: серед них анатомія лицьового скелета, тяжкість змін старіння, соціальний та економічний стан пацієнта, структура шкіри тощо.

Підтяжка обличчя – це процедура омолодження, при якій шляхом розтину підшкірних шарів та різних методів зшивання ми можемо прибрати зовнішні вікові зміни (провисання, птоз, зморшки), зробивши пацієнта молодшим. В останні роки ця операція перестала бути прерогативою лише знаменитостей і медійних персон: все більше звичайних людей хочуть виглядати привабливіше не тільки в молодості, а й у зрілому віці.

Зазвичай зморшки починають утворюватися в анатомічних областях із найтоншою шкірою, такою як періорбітальна область. У міру старіння тіла шкіра та підшкірний жир втрачають свій об'єм, а колаген та еластичні волокна втрачають свою еластичність, що призводить до поверхневих зморшок.

Крім зморшок, існують інші чинники (як-от вікові плями, вплив сонячних променів, провисання м’яких тканин і втрата об'єму) що також можуть призвести до візуального старіння обличчя. Все залежить від типу шкіри та індивідуальних особливостей організму кожного пацієнта. 

Планування операції із кваліфікованим пластичним хірургом

Як і при будь-якій іншій хірургічній процедурі, оцінка стану шкіри та м’яких тканин пацієнта й вибір методу лікування дуже важливі при плануванні підтяжки обличчя.

По-перше, хірург і пацієнт повинні мати повне уявлення про процедуру, бажаний результат і можливі ризики. По-друге, хірург має знати головну скаргу пацієнта – що найбільше турбує його у власній зовнішності. 

Досвідчений пластичний хірург вивчає анамнез пацієнта та препарати, які він приймає постійно чи зараз. Деякі препарати негативно впливають на загоєння ран і повинні бути відмічені в анамнезі пацієнта. Куріння та вживання алкоголю можуть ще більше затримати період загоєння, тому від них краще відмовитись до та після операції з підтяжки обличчя.

Грунтуючись на вихідних даних, хірург обирає найкращий спосіб лікування. У деяких випадках однієї операції з підтяжки обличчя недостатньо для досягнення належних результатів, тому з пацієнтом необхідно обговорити інші процедури підтяжки обличчя (у тому числі косметологічні), які можуть знадобитися в майбутньому.

Показання до операції з підтяжки обличчя

Поява зморшок, складок, опущення шкіри щік, "друге підборіддя" зазвичай є основними показаннями до проведення підтяжки обличчя. Інші фактори включають мішки під очима, складки в області очей (гусячі лапки та лінії сміху), а також постійну складку між бровами та складки на лобі. Зазвичай пацієнтові віком до 50 років потрібна одна операція з ліфтингу обличчя, а людям зрілого віку, з більш серйозними зовнішніми змінами шкіри обличчя, може знадобитися кілька хірургічних втручань або комплексна робота пластичного хірурга й косметолога.

Протипоказання операції з підтяжки обличчя

Відносними протипоказаннями є незадовільний стан здоров'я, постійне вживання препаратів, що розріджують кров, а також нереалістичне очікування пацієнта від процедури. Важливо розуміти, чи є доцільним проведення операції в кожному конкретному випадку. Наприклад, тонкі зморшки можна вилікувати за допомогою різних процедур у кабінеті косметолога.

Вторинна підтяжка обличчя також повинна виконуватися з обережністю, оскільки шрам від первинної процедури може порушити поверхні тканин і збільшити ризик пошкодження лицевого нерва.

Відновлення після операції з підтяжки обличчя

Хірургія підтяжки обличчя є однією з найбільш популярних процедур для омолодження. Успіх операції залежить від досвіду пластичного хірурга, і від післяопераційного догляду пацієнта. Хірург не може отримати хороші результати, якщо пацієнти не будуть належним чином дотримуватись вказівок щодо реабілітації.

Пацієнт повинен дотримуватися спокою протягом першої доби після операції. Прооперована область буде загорнута у перев'язувальні матеріали, які будуть видалені лише через 24 години. Голова пацієнта повинна бути піднята принаймні протягом першого тижня після операції. Рекомендується відмовитися від сну на боці, натомість спати на спині з високою подушкою протягом 2 тижнів після операції. Хірург призначає знеболювальні препарати для запобігання больового синдрому. Також пацієнту повинні бути призначені антибіотики вчасно, щоб запобігти післяопераційній інфекції. 

Легка кровотеча прооперованої області – нормальне явище. Підйом голови та накладання холодного компресу з легким тиском на обличчя та шию зазвичай зменшують кровотечу. Загалом пацієнт повинен утримуватися від дій, які можуть підвищити кров'яний тиск протягом 10 днів після операції (наприклад, рухова активність).

Також під час відновлення після операції у пацієнта зазвичай виникає набряк м'яких тканин. Ступінь набряку варіюється залежно від обсягу проведеної операції, індивідуальних особливостей організму тощо. Набряк починається відразу після операції і досягає максимуму через 2-3 дні після операції. Зазвичай він зменшується після третього дня та повністю проходить протягом тижня.

 

Слоссер Дмитро Володимирович
Автор статті: Слоссер Дмитро Володимирович

Заслужений лікар України, керівник центру пластичної хірургії

Всі статті автора

Зв'язатися зі мною

Пластичний хірург

Слоссер Дмитро Володимирович

Україна, м. Київ, вул. Щекавицька, 9а
(Клініка "Nove Tilo")

Задати питання
лікарю особисто

Надсилаючи форму, я надаю згоду на обробку персональних данних.
Соціальні мережі
Месенджери
На цьому сайті використовуються файли cookie. Продовжуючи перегляд сайту, ви дозволяєте їх використання. Детальніше Закрити