Пластика підборіддя: особливості реабілітаційного періода

Пластика підборіддя (або ментопластика) виконується пластичними хірургами для збільшення маленького підборіддя, зменшення непропорційно виступаючого підборіддя або для виправлення інших аномалій розміру чи форми цієї частини обличчя. 

Як проходить період відновлення після ментопластики?

Більшість пацієнтів зможуть повернутися до роботи або відновити свою звичайну діяльність приблизно через тиждень після корекції підборіддя. Однак вони повинні утримуватися від активної діяльності та фізичних вправ протягом кількох тижнів, щоб забезпечити безпечне завершення процесу загоєння. Синці на обличчі можуть повністю зникнути приблизно через 10-14 днів, але для кожного пацієнта цей процес індивідуальний.

Невеликий набряк буде зберігатися протягом кількох тижнів. Зазвичай він не впливає кардинально на зовнішній вигляд, але за бажанням деякі пацієнтки можуть приховати його за допомогою макіяжу та продовжити своє соціальне та професійне життя. 

Перші результати операції на підборідді будуть помітні приблизно через два-три тижні, оскільки синці та набряки значно зникнуть. Однак кінцевий результат ментопластики можна буде побачити через кілька місяців після хірургічного втручання.

Особливості перших післяопераційних днів 

Протягом перших кількох днів після операції у пацієнта з рота можуть витікати кров’янисті виділення. Якщо операція проводилася через рот, то це нормальне явище. Також слід бути готовим до незначного набряку обличчя та шиї. 

Перші кілька днів пацієнт повинен спати з піднятою головою, щоби набряк не посилювався. Це можна зробити, підклавши кілька подушок під голову або ж спати в кріслі напівсидячи протягом перших двох-трьох днів. 

Також перші дні лікарі рекомендують застосовувати терапію холодом, щоб полегшити набряк навколо підборіддя та губ. 

Пацієнту рекомендується виконувати короткі прогулянки протягом першого тижня або робити легкі фізичні дії для сприяння кровотоку. Однак слід уникати підняття важких речей та інтенсивних фізичних навантажень протягом приблизно одного місяця. 

Яким має бути харчування протягом відновлення після контурної пластики підборіддя?

В перший день після операції їжа повинна бути пюреподібною або рідкою, щоб звести до мінімуму процес жування. Нижня губа може бути онімілою протягом кількох днів після зменшення або збільшення підборіддя. Тому слід стежити за тим, щоб не вживати надмірно гарячу або гостру їжу. 

Загалом у перші дні після операції прийом їжі може бути трохи ускладненим, оскільки м’язова активність губ буде тимчасово змінена. Але з часом вона повернеться до нормального доопераційного стану. Якщо імплант підборіддя був встановлений через рот, пацієнт повинен стежити за тим, щоб шви всередині нижньої губи не були пошкоджені під час харчування.

Протягом шести тижнів слід уникати різких нахилів і тиску рукою на область підборіддя. Пацієнт може нормально чистити зуби, але слід бути обережним під час чищення в області розрізу, якщо імплантати встановлювалися через рот. Протягом двох-трьох тижнів слід уникати широких усмішок, активних гримас – загалом усіх надмірних рухів обличчя.

Досвідчений український пластичний хірург доктор Дмитро Слоссер на післяопераційній консультації надасть вам усі необхідні рекомендації стосовно періоду відновлення після ментопластики. 

 

Слоссер Дмитро Володимирович
Автор статті: Слоссер Дмитро Володимирович

Заслужений лікар України, керівник центру пластичної хірургії

Всі статті автора

Зв'язатися зі мною

Пластичний хірург

Слоссер Дмитро Володимирович

Україна, м. Київ, вул. Щекавицька, 9а
(Клініка "Nove Tilo")

Задати питання
лікарю особисто

Надсилаючи форму, я надаю згоду на обробку персональних данних.
Соціальні мережі
Месенджери
На цьому сайті використовуються файли cookie. Продовжуючи перегляд сайту, ви дозволяєте їх використання. Детальніше Закрити