Варіанти пластичної хірургії для пацієнтів з невеликим або втопленим підборіддям

- Докторе, у мене немає підборіддя.

Це регулярна турбота багатьох пацієнтів косметичної хірургії обличчя. У більшості цих випадків пацієнти повідомляють, що колись у своєму житті вони вже проходили ортодонтію. І в більшості цих випадків пацієнти зазвичай заявляють, що у них був глибокий прикус.

Косметична хірургія підборіддя (геніопластика) може бути виконана пацієнтам з утопленим або маленьким підборіддям, великим або виступаючим підборіддям, асиметричним або кривим підборіддям. Під час консультації хірург вивчить не тільки профіль пацієнта, який зазвичай найбільш важливий для пацієнта, але і його "прикус" або оклюзію. 

Передопераційна оцінка

Хірург може рекомендувати пацієнту зробити спеціальну рентгенограму для оцінки кісткової структури щелеп і їх зв'язку з кістками черепа (цефалограма). У більшості випадків нижня щелепа пацієнта анатомічно розташована далі назад, ніж зазвичай, в порівнянні з верхньою щелепою.

Варіант лікування

Варіанти пластичної хірургії для пацієнтів з невеликим або втопленим підборіддям | SLOSSER

 Джерело фото: ФГБУ Клінічна лікарня №1

Алопластична геніопластика

Якщо пацієнт піклується тільки про своє маленьке підборіддя, а не про положення своїх зубів або щелеп, то у цього пацієнта є два загальних варіанти. Пацієнту може бути поставлений імплантат. Імплантат виготовлений з синтетичного матеріалу. Імплантати бувають різних розмірів і форм. Хірург виконає вимірювання естетики обличчя пацієнта, щоб визначити, який розмір імплантату дасть пацієнту бажаний косметичний профіль. Імплантати хірургічним шляхом поміщаються через розріз або через рот, або під підборіддям. Операція зазвичай проводиться в амбулаторних умовах за допомогою місцевої анестезії та / або внутрішньовенної седації.

Горизонтальна змінна геніопластика

Це ще одна форма хірургічної процедури, при якій "кістляве" підборіддя хірургічно розрізається точною пилкою зсередини рота. Цей кістлявий сегмент підборіддя горизонтально "ковзає" вперед, надаючи пацієнтові збільшений профіль підборіддя. Кістяний сегмент потім закріплюється і фіксується в цьому новому положенні за допомогою комбінації спеціальних пластин і гвинтів. У цій процедурі, в порівнянні з вищеописаною, для виконання аугментації використовується власна кістка пацієнта, а не синтетичний імплантат. Однак обсяг оперативного втручання і післяопераційний курс значно більше.

Додаткова косметична операція на обличчі

Хірург може виконати геніопластику (імплантат підборіддя) пацієнтам у поєднанні з підтяжкою обличчя або шиї. Імплантати підборіддя також зазвичай рекомендуються у випадках ринопластики, коли пацієнт представляє втоплений підборіддя. Це уявлення фактично змушує ніс здаватися більшим і непропорційно решті частини обличчя.

Післяопераційний курс

Пацієнт може бути поміщений в компресійну пов'язку на підборідді протягом 3-5 днів після операції. Протягом 7-10 днів після операції будуть спостерігатися помірні набряки і синці в області підборіддя і шиї. У разі ковзної геніопластики існує ймовірність оніміння губи, зазвичай тимчасового, після операції. Це відбувається через ступінь набряку і розтягування м'яких тканин вперед. При обох типах геніопластики остаточні косметичні результати не проявляються протягом приблизно 2-3 місяців після операції, щоб повністю усунути набряки і синці.

Слоссер Дмитро Володимирович
Автор статті: Слоссер Дмитро Володимирович

Заслужений лікар України, керівник центру пластичної хірургії

Всі статті автора

Зв'язатися зі мною

Пластичний хірург

Слоссер Дмитро Володимирович

Україна, м. Київ, вул. Щекавицька, 9а
(Клініка "Nove Tilo")

Задати питання
лікарю особисто

Надсилаючи форму, я надаю згоду на обробку персональних данних.
Соціальні мережі
Месенджери
На цьому сайті використовуються файли cookie. Продовжуючи перегляд сайту, ви дозволяєте їх використання. Детальніше Закрити