Пластика та збільшення губ: докладно про популярне втручання

Збільшення губ додає об’єм тонким губам, створюючи більш молодий і привабливий вигляд. Існує кілька типів збільшення губ, серед яких ін’єкції філерів, імплантати, перенесення жиру та підтяжка губ. Про час відновлення, переваги та недоліки кожної з цих процедур я розповідаю в цій статті.

Що таке збільшення губ?

Збільшення губ – це косметична процедура або хірургічне втручання, яке робить губи повнішими та молодішими. Існують різні види збільшення губ відповідно до ваших потреб і цілей. Під час нехірургічної процедури косметолог використовує філери для тимчасового збільшення губ. Інші процедури передбачають втручання пластичного хірурга в зону губ і обличчя для довготривалих результатів.

До видів збільшення губ належать:

  • Трансплантація жиру (ін’єкції аутологічного жиру або перенесення жиру): пластичний хірург бере жир з іншої частини вашого тіла — зазвичай із живота — очищає його та вводить у ваші губи.

  • Філери для губ: косметолог вводить дермальний наповнювач у ваші губи або зону навколо рота.

  • Губні імплантати: пластичний хірург робить невеликий розріз у кожному куточку вашого рота та вставляє імплантат у ваші губи.

  • Підтяжка губ: пластичний хірург видаляє зайву шкіру між носом і верхньою губою (або куточками рота), щоб підтягнути губи.

Які існують типи філерів для губ?

Косметологи в основному використовують наповнювачі для губ, які містять гіалуронову кислоту, природну речовину, що міститься також у тілі людини. Поширені наповнювачі з гіалуроновою кислотою включають Restylane® і Juvéderm®. Деякі філери також містять лідокаїн, який запобігає болю чи дискомфорту під час виконання процедури.

Скільки триває ефект від процедури збільшення губ?

Тривалість ефекту від збільшення губ залежить від типу процедури. Наприклад, філери дають ефект на термін від 6 місяців до року. Пересадка жиру гарантує більш довготривалий результат – не менше п’яти років. Підтяжка губ є постійною. Губні імпланти також є постійними, але їх можна видалити в будь-який час, якщо ваші вподобання стосовно зовнішності змінилися. 

Яка найкраща процедура для збільшення губ?

Найкраща процедура збільшення губ для кожної людини своя. Правильний вибір процедури залежить від ваших цілей, природної форми та розміру губ. Наприклад, губні імплантати або підтяжка губ можуть бути ідеальними, якщо ви віддаєте перевагу стійким результатам. Однак імпланти можуть не підійти для тонких або асиметричних губ. Разом зі своїм лікарем ви можете визначити найкращий для вас підхід.

Як підготуватися до збільшення губ?

Пластичний хірург дасть вам конкретні інструкції щодо того, як найкраще підготуватися до втручання. За кілька тижнів до процедури вам потрібно припинити палити та приймати ліки, що розріджують кров, оскільки це може посилити синці. 

Ваш пластичний хірург, швидше за все, буде використовувати місцеву анестезію, щоб знеболити область, у яку відбувається втручання. Але якщо у вас заплановано одразу кілька косметичних операцій, наприклад, підтяжка обличчя, вам зроблять загальний наркоз. 

Як проходять процедури зі збільшення губ?

Філери для губ

Роблячи ін’єкції в губи, косметолог використовує тонку голку для введення наповнювача в губи. Ін’єкції зазвичай займають від 10 до 30 хвилин.

Трансфер жиру

Якщо введена речовина містить жир з вашого тіла, у вас спочатку буде ліпосакція для видалення потрібної кількості жирової тканини, як правило, з області живота. Після очищення жиру пластичний хірург вводить його в губи. Вся процедура займає від 60 до 90 хвилин.

Установлення губних імплантів

Ця процедура зазвичай триває близько 30 хвилин. Після знеболення області губ пластичний хірург зробить надріз у кожному куточку рота. Потім він створить “тунель”, вставляючи затискач через один розріз і протягуючи його з іншого боку. Далі лікар протягне імплант через “тунель” за допомогою затискача й зашиє розрізи. Після завершення реабілітаційного періоду у вас не залишиться ніяких шрамів на місці втручання. 

Хірургічна підтяжка губ

Ця процедура зазвичай займає близько години й потребує місцевого знеболення. Під час підтяжки губ ваш пластичний хірург робить розріз під носом, видаляє невелику смужку шкіри, піднімає верхню губу й зашиває рану. При іншому типі підтяжки губ хірург робить два невеликих розрізи з кожного боку рта пацієнтки або пацієнта й видаляє трохи шкіри з цих ділянок.

Що відбувається після збільшення губ?

Ви отримаєте інструкції, які сприятимуть вашому швидкому відновленню. Необхідно буде вживати м’яку їжу протягом кількох днів після хірургічного втручання, спати на високій подушці для запобігання набрякам. За потреби до прооперованої ділянки можна прикладати пакет з льодом – це зменшує больовий синдром і мінімізує набряки. 

Після хірургічного втручання вам може знадобитися до двох тижнів, щоби зникли синці, почервоніння й набряк у місці операції. Ваш пластичний хірург може запропонувати уникати фізичних вправ та інших напружених видів діяльності протягом кількох тижнів.

Якщо ви обрали ін’єкції філерів, вам взагалі не буде потрібен час на відновлення: після відвідування косметолога можна одразу починати жити звичайним життям.

Результати деяких процедур зі збільшення губ оборотні. Якщо ви незадоволені результатом операції з імплантації губ, ваш пластичний хірург може видалити імплантат. Якщо у вас є наповнювачі для губ, ваш косметолог може розчинити їх гіалуронідазою, ферментом, який розщеплює гіалуронову кислоту.

Слоссер Дмитро Володимирович
Автор статті: Слоссер Дмитро Володимирович

Заслужений лікар України, керівник центру пластичної хірургії

Всі статті автора

Зв'язатися зі мною

Пластичний хірург

Слоссер Дмитро Володимирович

Україна, м. Київ, вул. Щекавицька, 9а
(Клініка "Nove Tilo")

Задати питання
лікарю особисто

Надсилаючи форму, я надаю згоду на обробку персональних данних.
Соціальні мережі
Месенджери
На цьому сайті використовуються файли cookie. Продовжуючи перегляд сайту, ви дозволяєте їх використання. Детальніше Закрити