Розщілина губи та піднебіння у дітей: причини, особливості захворювання, хірургічне рішення

Орально-лицьова розщілина – це щілина або розщеплення у верхній губі та/або піднебінні рота, що присутня з народження. Таку особливість зовнішності дитина має тому, що частини її обличчя не з’єдналися потрібним чином в утробі матері.

Як виглядає розщілина губи та піднебіння?

Дитина може народитися з розщепленою губою, розщепленим піднебінням або і тим, й іншим. Розщілина може бути лише на одній стороні губи або вражати обидві половини обличчя. Вона може варіюватися від невеличкої виїмки до широкого зазору, що досягає носа. Розщілина може бути просто маленьким отвором на задній поверхні рота чи бути розщепленням, що проходить аж до передньої частини рота. 

Проблеми, пов'язані з розщілиною губи та піднебіння у дітей 

Розщілина губи та піднебіння може викликати у дитини низку проблем, особливо у перші кілька місяців після народження. Зазвичай ці проблеми вирішуються після проведення кваліфікованої хірургічної операції.

Основний спектр проблем може включати:

  1. Труднощі з годуванням: дитину з розщелиною губи та піднебіння може бути складно годувати грудьми або сумішшю з пляшечки, оскільки вона не може робити правильні рухи ротом.

  2. Проблеми зі слухом: деякі діти з розщелиною піднебіння більш вразливі до вушних інфекцій та накопичення рідини у вухах, що може вплинути на їхній слух.

  3. Проблеми з зубами: розщілина губи та піднебіння може означати, що зуби дитини розвиваються неправильно або є висока вірогідність формування неправильного прикусу. Відтак зуби можуть бути схильні до більш високого ризику карієсу, передчасного стирання тощо.

  4. Проблеми з вимовою: якщо розщілину піднебіння не усунути, це може призвести до проблем з вимовою (як-от нечітке або носове мовлення), коли дитина стає старше.

Більшість із цих проблем може бути усунена після операції та за допомогою таких методів лікування, як терапія у логопеда, ортодонтичне лікування тощо. До того ж, чим раніше зроблена операція, тим менша вірогідність, що розщілина губи вплине на психологічний стан дитини та формування адекватної самооцінки.

Причини виникнення розщілини губи та піднебіння

Розщілина губи чи піднебіння виникає, коли структури, що утворюють верхню губу чи піднебіння, не з'єднуються під час розвитку дитини в утробі матері. Точна причина, чому це відбувається з одними дітьми, а з іншими – ні, достеменно не зрозуміла. Однак у деяких випадках розщілина губи та/або піднебіння пов’язана з:

  • гени, які дитина успадковує від своїх батьків (якщо хтось із батьків чи обидва мали таку проблему в дитинстві)

  • куріння або вживання алкоголю під час вагітності

  • ожиріння під час вагітності

  • нестача фолієвої кислоти під час вагітності

  • прийом певних ліків на початку вагітності, як-от деякі стероїдні препарати

У деяких випадках розщілина губи або піднебіння може виникати як частина стану, що викликає ширший спектр вроджених дефектів, як-от велокардіо-лицьовий синдром.

Діагностика розщілини губи та піднебіння

Розщілину губи зазвичай визначають під час 20-тижневого скринінгового сканування, коли жінка перебуває між 18-му та 21 тижні вагітності. Однак не всі розщілини губ будуть видимі під час цього сканування, а розщілину піднебіння на УЗД виявити й узагалі дуже важко.

Якщо розщілина губи або піднебіння не проявляється на скануванні, вона зазвичай діагностується відразу після народження або під час фізичного огляду новонародженого протягом 72 годин після народження.

Коли діагностується розщілина губи та/або піднебіння, жінку зазвичай направляють до фахівця, який зможе детальніше розповісти про цей стан дитини, обговорити необхідне лікування та дасть відповіді на будь-які запитання жінки з даної теми.

Лікування розщілини губи та піднебіння

Основними методами лікування цього патологічного стану в дитини є:

  • Операція: хірургічне втручання, що має на меті корекцію розщілини губи, зазвичай проводиться у дітей віком від 3 до 6 місяців, а операцію з усунення розщілини піднебіння оптимально робити у віці від 6 до 12 місяців.

  • Підтримка правильного годування: жінці може знадобитися поради з розміщення дитини на грудях, щоб мінімізувати складнощі у годуванні або віддати перевагу годуванню із пляшечки спеціального типу.

  • Моніторинг слуху: дитина, народжена з ущелиною піднебіння, має більш високу ймовірність виникнення захворювань, що можуть вплинути на слух. Уважно стежте за слухом малюка й за потреби відвідайте кваліфікованого отоларинголога. Він може призначити дитині носіння слухового апарату або встановити невеликі трубки для відведення рідини, що накопилилася у вусі (якщо існує така проблема).

  • Мовна терапія: логопед має стежити за розвитком мовлення дитини протягом усього дитинства й коригувати будь-які наявні проблеми.

  • Хороша гігієна зубів та ортодонтичне лікування: кваліфакований дантист дасть батькам дитини пораду з догляду за її зубами. Батьки повинні мати на увазі, що у підлітковому віці їй можуть знадобитися брекети, якщо зуби або прикус не розвинувся належним чином. 

Перспективи лікування розщілини губи та піднебіння

Більшість дітей, які отримують кваліфіковане лікування орально-лицьової розщілини, ростуть і мають цілком нормальне життя, нічим не відрізняючись від однолітків.

У більшості постраждалих дітей не буде інших серйозних медичних проблем, і лікування зазвичай може покращити зовнішній вигляд обличчя та вирішити проблеми з годуванням та мовленням.

Операція з усунення розщілини губи може залишити невеликий рожевий шрам над губами. Він з часом зникне і стане менш помітним у міру того, як дитина стане старшою – регенеративні здатності організму в цьому віці дуже високі.

 

Слоссер Дмитро Володимирович
Автор статті: Слоссер Дмитро Володимирович

Заслужений лікар України, керівник центру пластичної хірургії

Всі статті автора

Зв'язатися зі мною

Пластичний хірург

Слоссер Дмитро Володимирович

Україна, м. Київ, вул. Щекавицька, 9а
(Клініка "Nove Tilo")

Задати питання
лікарю особисто

Надсилаючи форму, я надаю згоду на обробку персональних данних.
Соціальні мережі
Месенджери
На цьому сайті використовуються файли cookie. Продовжуючи перегляд сайту, ви дозволяєте їх використання. Детальніше Закрити