Що таке операція по відновленню розщілини губи і піднебіння?

Заяча губа і вовча паща- одні з найпоширеніших вроджених аномалій, що вражають дітей в усьому світі. Неповне формування верхньої губи (розщілина губи) або піднебіння (розщілина піднебіння) може відбуватися окремо, або обидва дефекти можуть виникати разом. Умови можуть варіюватися за ступенем тяжкості і можуть впливати на одну або обидві сторони рота. Хірургічне втручання необхідно для відновлення ущелини губи або піднебіння.

Причина і виправлення

Розщілина, або поділ верхньої губи або піднебіння рота, відбувається дуже рано в розвитку вашої майбутньої дитини. Під час внутрішньоутробного розвитку деякі компоненти верхньої губи і піднебіння не можуть нормально рости разом. У деяких випадках причиною виникнення ущелини може бути синдром. Для більшості постраждалих дітей, однак, причина не буде відома. У цих випадках вважається, що ущелина є результатом складної взаємодії генетичних та екологічних факторів.

Що таке операція по відновленню розщілини губи і піднебіння? | SLOSSER

Джерело фото: idoctor.kz

Виправлення розщілини губи і вовчого піднебінн- це види хірургії, які використовуються для корекції цього аномального розвитку і призначені для відновлення функції губ і рота поряд зі створенням більш нормального зовнішнього вигляду. Більшість тріщин можуть бути усунені за допомогою спеціальних методів пластичної хірургії і допоможуть поліпшити здатність вашої дитини їсти, говорити, чути і дихати.

Більше ніж косметичне виправлення

Хірургічне втручання для відновлення розщілини губи або піднебіння дуже індивідуалізоване. Операція призначена для закриття дефекту щілини, але також і для того, щоб допомогти вашій дитині нормально функціонувати і рости. Виправлення розщеплення губи, також називається хейлопластикою, включає в себе реконструкцію губи для створення більш нормального вигляду, а саме:

  • Закриття розщілини в результаті чого утворюється рубець розташований всередині або поблизу типових рис верхньої губи
  • Формування банта Купідона (вигини по центру верхньої губи)
  • Встановлення адекватної відстані між верхньою губою і носом

Ущелини верхньої губи зазвичай впливають на форму носа і можуть бути рекомендовані додаткові процедури:

  • Відновлення симетрії носа і форми ніздрів
  • Випрямлення і створення достатньої довжини для колумелли (тканини, яка розділяє ніздрі)

Оскільки піднебіння створює дно носової порожнини і відповідає за нормальну мову, міркування щодо відновлення ущелини піднебіння включають в себе:

  • Поділ тканин рота і носа шляхом закриття дефекту по всій його довжині
  • Відновлення функції м'язів м'якого піднебіння для сприяння нормальному мовленню
  • Відтворення нормального відношення м'якого піднебіння до слухового каналу і євстахієвої труби для забезпечення нормального слуху
  • Максимально сприяючи нормальному росту і розвитку верхньої щелепи і зубів
  • Відновлення, коли це доречно, будь-яких дефектів в яснах, щоб забезпечити постійне прорізування зуба

Коли моїй дитині повинна бути зроблена операція?

Терміни виправлення ущелини залежать від індивідуальних обставин вашої дитини.

  • Виправлення розщілини губи зазвичай виконується у віці від 2 до 6 місяців в залежності від стану здоров'я вашої дитини і місцевих протоколів команди ущелини.
  • Виправлення розщілини піднебіння зазвичай виконується після виправленняу ущелини губи в окремій операції, коли дитині від 9 до 18 місяців, в залежності від стану здоров'я і місцевих протоколів команди ущелини.
  • Відновлення розщілини губи або піднебіння може бути відкладено для лікування інших, більш небезпечних для життя проблем, які можуть бути присутніми, таких як розлад серця або легенів.
  • Залежно від тяжкості розщілини можуть бути рекомендовані передопераційні втручання, такі як пластир для губи, ортодонтичне формування (так зване назоальвеолярне формування) або поетапні хірургічні методи.
  • З часом можуть знадобитися й інші операції, пов'язані з ущелиною, включаючи вушні трубки для лікування скупчення рідини, кісткову пластику для відновлення ясен і стоматологічну або щелепну хірургію для поліпшення прикусу

Основні етапи

Крок 1-Анестезія

Ліки вводяться для зручності вашої дитини під час хірургічних процедур. Вибір включає внутрішньовенну седацію та загальну анестезію. Ваш лікар порекомендує найкращий вибір для вашої дитини.

Крок 2-Розріз

Мета хірургії розщілини губи полягає в тому, щоб закрити поділ в губі і забезпечити більш нормальну функцію, структуру і зовнішній вигляд верхньої губи. Розрізи робляться по обидві сторони ущелини, щоб створити клапті шкіри, м'язів і внутрішньоротової тканини, які потім стягуються разом і зшиваються, щоб закрити ущелину і відтворити типову анатомію губ і носа.

Відновлення вовчої пащі вимагає ретельної репозиції тканин і м'язів, щоб закрити ущелину і відновити дах рота. Розрізи робляться з обох сторін ущелини, і для репозиції тканин твердого і м'якого піднебіння використовуються спеціальні клаптеві техніки. Це буде включати в себе зміну положення м'язів м'якого піднебіння, що використовуються в мові. Потім пластир зашивають закритим, як правило, по середній лінії піднебіння, забезпечуючи достатню довжину піднебіння, щоб забезпечити нормальне харчування, розвиток мови і безперервне зростання протягом усього життя.

Крок 3-закриття розрізів

Заяча губа і піднебіння- закриття різців після того, як заяча губа або піднебіння були відновлені, розрізи можуть бути закриті знімними або розсмоктувальними швами.

Крок 4- результати

Заяча губа і піднебіння- результуючі зовнішні рубці від заячої рани зазвичай розташовуються в нормальних контурах верхньої губи і носа. З часом вони зникнуть, і здатність вашої дитини рости і нормально функціонувати буде продовжувати поліпшуватися.

Що я повинен очікувати під час відновлення заячої губи і піднебіння моєї дитини?

Після операції бинти можуть бути накладені на розрізи поза рота вашої дитини. Вам будуть надані конкретні інструкції по догляду на дому, які можуть включати в себе:

  • Як доглядати за хірургічною ділянкою після операції
  • Ліки, які потрібно застосовувати або приймати перорально, щоб зменшити біль, допомогти загоєнню і знизити ризик інфекції
  • Спеціальні інструкції по годівлі допоможуть захистити місце операції під час загоєння
  • Обмеження в харчуванні або активності, необхідні для нормального загоєння
  • Конкретні питання для моніторингу загального стану здоров'я вашої дитини
  • Коли слід звернутися до Вашого пластичного хірурга
  • Дієтичні обмеження поширені після відновлення піднебіння за допомогою рідких або пюреобразних дієт, рекомендованих протягом декількох днів. 

Деякі хірурги також рекомендують уникати пляшечок, пустушок, соломинок або іншого посуду протягом декількох днів. Зазвичай після операції використовуються наручники, щоб запобігти дотику або пошкодження вашої дитини до місця операції в міру його загоєння. Деякі хірурги дозволяють тимчасово зняти ці обмеження, поки ваша дитина перебуває під наглядом і не може торкатися до місця операції або смоктати пальці.

Залежно від використовуваної хірургічної техніки після операції може знадобитися видалення швів з губи. Загоєння триватиме протягом декількох тижнів, поки пухлина не розсмокчеться. Шрами на губах будуть дозрівати і зникати протягом багатьох місяців. Після операції необхідний ретельний захист від сонця, щоб запобігти утворенню неправильних рубців.

Результати та перспективи

Результат лікування розщілини губи або піднебіння поліпшить якість життя вашої дитини, включаючи здатність дихати, їсти і говорити. Однак вторинні процедури на губі або піднебінні можуть знадобитися з функціональних причин або для поліпшення зовнішнього вигляду. Незважаючи на те, що шрами від заячої губи зазвичай розташовуються в межах нормальних контурів особи, вони завжди будуть присутні.

Слоссер Дмитро Володимирович
Автор статті: Слоссер Дмитро Володимирович

Заслужений лікар України, керівник центру пластичної хірургії

Всі статті автора

Зв'язатися зі мною

Пластичний хірург

Слоссер Дмитро Володимирович

Україна, м. Київ, вул. Щекавицька, 9а
(Клініка "Nove Tilo")

Задати питання
лікарю особисто

Надсилаючи форму, я надаю згоду на обробку персональних данних.
Соціальні мережі
Месенджери
На цьому сайті використовуються файли cookie. Продовжуючи перегляд сайту, ви дозволяєте їх використання. Детальніше Закрити