Пластичні операції для підлітків: за і проти

Ви коли-небудь дивилися в дзеркало і думали, що ваше обличчя виглядало б гармонійніше, якби не форма чи розмір носа? А може, ви відчували, що ваші вуха занадто стирчать, і ніяка зачіска не здатна їх приховати? Можливо, ви турбуєтеся про те, що ваші груди занадто великі. Або що на шкірі обличчя залишилися шрами від акне. Саме так щодня відчувають себе тисячі підлітків, яких не влаштовує власна зовнішність і які розглядають можливість усунення недоліків та особливостей зовнішності, що приносять дискомфорт, за допомогою пластичної хірургії.

В Україні пластичні операції проводять переважно людям у більш дорослому віці, тоді як за кордоном, особливо в США та Південній Кореї, ця практика досить поширена й для молодих людей. Пластичні операції та неінвазивні косметичні процедури зазвичай виконують підліткам віком 13-19 років.

Деякі з найбільш поширених видів пластичної хірургії, які вибирають підлітки, включають зміну форми носа і корекцію капловухості, зменшення непропорційно великих грудей, усунення асиметрії грудей і позбавлення від рубців, викликаних акне або травмами.

Чому підлітки обирають пластичну хірургію?

Молоді хлопці та дівчата обирають пластичну операцію з багатьох причин. Одна з них – це булинг однолітками підлітка, зовнішність якого має особливості або відрізняється від загальноприйнятих норм. Пластичні операції розглядаються підлітками як спосіб покращити свою зовнішність чи підвищити самооцінку завдяки виправленню явних фізичних недоліків.

Хоча ці причини звернення до пластичного хірурга такі ж, як і в дорослих, для молодих людей все ж є нюанси. Підлітки часто хочуть вписатися в рамки трендів або навмисно виділятися серед однолітків, коли йдеться про зовнішність. Наважуючись на пластичну операцію у такому віці, пацієнтові важливо бути впевненим, що він робить це для себе, а не для того, щоб відповідати чиїмось очікуванням, копіювати зовнішність кумира чи навмисно епатувати суспільство.

Перед проведенням пластичної операції підлітку необхідно відвідати психотерапевта, де він має точно зрозуміти, надумана його проблема із зовнішністю чи вона справді є. 

Підліток повинен усвідомлювати, що будь-яке хірургічне втручання (зокрема і пластична операція) пов'язане з ризиком для здоров’я й життя. Важливо донести юному пацієнту, що після операції у нього буде відновлювальний період, під час якого необхідно суворо дотримуватися всіх рекомендацій лікаря і приймати прописані ним препарати.

Батькам підлітка важливо вибрати сертифікованого та досвідченого пластичного хірурга. Він допоможе скласти оптимальний план лікування та дати реалістичну картину результату, який можна отримати після однієї чи кількох пластичних операцій. Лікар також може залучити спеціаліста іншого профілю у разі потреби (дерматолога, отоларинголога, окуліста та інших).

Які пластичні операції найчастіше виконуються підліткам?

Деякі процедури пластичної хірургії, як-от збільшення грудей, ліпосакція, видалення грудок Біша, встановлення лицьових імплантатів, як правило, вважаються невідповідними для підлітків, за винятком рідкісних випадків.

Інші види операцій, навпаки, виконуються хлопцям чи дівчатам до 18 років досить часто. Ринопластика (зміна форми носа) є найбільш поширеною косметичною процедурою, яку запитують підлітки. Однак перш ніж можна буде розглядати можливість проведення цієї операції, ніс повинен досягти свого дорослого розміру. Ніс зазвичай закінчує рости до 15-16 років у дівчаток і до 16-17 років у хлопчиків.

Отопластика (усунення капловухості) може бути виконана дитині з 5 або 6 років.

Збільшення або зменшення підборіддя разом із виправленням прикусу може бути виконане у підлітковому віці, після завершення росту постійних зубів.

Корекція асиметрії грудей може бути виконана дівчині, коли її груди істотно відрізняються за розміром або формою.

Зменшення грудей може принести користь дівчатам-підліткам у віці 15 років і старше, яким непропорційно великі молочні залози доставляють дискомфорт – візуальний і фізичний (біль у спині, плечах тощо). 

Гінекомастія – це процедура, яка використовується для лікування надмірного розвитку грудей у ​​підлітків-хлопців. Зазвичай цей стан зникає сам собою. Але якщо стан тяжкий, цю процедуру можна виконати у віці 15-17 років.

Лазерне лікування або дермабразія (техніка шліфування) використовується для розгладження рубців шкіри, спричинених акне. Косметологи можуть використовувати колаген або ін'єкції філерів для усунення дефектів шкіри. Інші методи лікування шрамів від вугрового висипу включають інтенсивне імпульсне світло, мікроголки, хімічний пілінг, радіочастотний пілінг, нагрівальні пристрої та фотодинамічну терапію.

Що слід враховувати підліткам та їх батькам перед тим, як зважитися на пластичну операцію?

Я пропоную такі рекомендації для підлітків, які розглядають пластичну хірургію як вирішення різних проблем зовнішності:

  • Підліток повинен ініціювати запит на пластичну операцію (а не, скажімо, батьки) за винятком поодиноких випадків, коли дефекти зовнішності надто явні та виправити їх доцільно в дитинстві (наприклад, капловухість).

  • Підліток повинен мати реалістичні цілі та очікування та розуміти, що лікар не погодиться на проведення операції, коли для цього немає видимих ​​показань.

  • Пластичний хірург має бути досвідченим, а операція – проводитися у спеціалізованому медичному закладі

  • Операція має бути проведена з повною інформованою згодою. Це означає, що деталі процедури зрозумілі та узгоджені пацієнтом та батьком чи опікуном пацієнта.

Підліток повинен розуміти, що пластичний хірург не вирішить усі його проблеми та не зробить успішним у соціумі. Гармонійна зовнішність дійсно може впливати на соціальні та кар'єрні успіхи людини, але не повною мірою – не менш важливими є особисті якості, ментальне здоров'я, професіоналізм та багато іншого.

 

Слоссер Дмитро Володимирович
Автор статті: Слоссер Дмитро Володимирович

Заслужений лікар України, керівник центру пластичної хірургії

Всі статті автора

Зв'язатися зі мною

Пластичний хірург

Слоссер Дмитро Володимирович

Україна, м. Київ, вул. Щекавицька, 9а
(Клініка "Nove Tilo")

Задати питання
лікарю особисто

Надсилаючи форму, я надаю згоду на обробку персональних данних.
Соціальні мережі
Месенджери
На цьому сайті використовуються файли cookie. Продовжуючи перегляд сайту, ви дозволяєте їх використання. Детальніше Закрити