Круропластика або підтяжка стегон: кому підходить така операція

Круропластика або підтяжка стегон - це поширена пластична операція, що дозволяє видалити зайву шкіру з області внутрішньої частини стегон. Обвисання шкіри у цій ділянці може бути спричинене як великою та стрімкою втратою ваги, так і генетичними особливостями будови тіла або особливостями способу життя пацієнта. 

У деяких випадках великий обсяг обвислої шкіри внаслідок тертя може спричинити дискомфорт і хворобливі відчуття для пацієнта під час ходьби або виконання фізичних вправ, тож операція з підтяжки стегон є незамінною. 

Як проходить операція з підтяжки внутрішньої поверхні стегон

У ході круропластики пластичний хірург виконує глибоку фіксацію апоневротичної зв'язки, розташованої у верхній частині внутрішньої сторони стегна, щоб ефективно скоригувати провисання шкіри, запобігати опусканню рубця назад і підтримувати нормальну та гармонійну анатомію.

Локалізація розрізу залежить від того, яку проблему лікар має скоригувати пацієнтові.

  • Найпоширенішим є горизонтальний розріз. Така техніка застосовується пластичним хірургом тоді, коли в пацієнта переважає надлишкова довжина шкіри. Розріз починається в паховій складці, продовжується у борозенку між промежиною та верхньою частиною внутрішньої сторони стегна й закінчується у сідничній складці.

  • Вертикальний розріз уздовж внутрішньої сторони стегна лікар використовує тоді, коли переважає надлишкова ширина шкіри. 

  • L- або Т-подібний тип підтяжки стегна використовується рідко, зазвичай при значній постбаріатричній втраті ваги зі значним надлишком шкіри та жирової тканини в пацієнта. 

Шрами після операції з підтяжки стегон можуть бути помітними протягом кількох місяців, після чого їхній колір майже повністю зливається з кольором шкіри й стає майже непомітним. 

За наявності показань пластичний хірург може поєднати круропластику з іншими операціями для покращення контурів нижньої частини тіла пацієнта, серед яких протезування гомілок за допомогою імплантатів. Це допомагає виправити незначну кривизну ніг та відновити привабливу зовнішню форму гомілки. У разі наявності значних жирових відкладень, локалізованих на стегнах, підтяжка стегна може поєднуватися з ліпосакцією.

Час виконання підтяжки стегон й особливості реабілітації

Круропластика зазвичай виконується досвідченим пластичним хірургом протягом двох-трьох годин, залежно від кількості шкіри та жирової тканини, що підлягає резекції. Після операції пацієнт залишається під наглядом лікарів у стаціонарі й, за відсутності ускладнень, його виписують уже на наступний день після втручання. 

На час періоду реабілітації пацієнту не можна буде виконувати фізичні вправи на нижню частину тулуба, зокрема махи ногами в сторони, присідання, випади тощо. Однак лікарі рекомендують почати ходьбу в комфортному для пацієнта темпі якомога швидше після операції. Повернутися до роботи й почати вести звичний спосіб життя можна буде вже через 10-14 днів. 

Пластичний хірург буде на зв’язку з пацієнтом протягом всього періоду реабілітації й даватиме чіткі вказівки й пояснення стосовно прийому ліків, загоєння прооперованих ділянок тощо.

Остаточний результат своєї круропластики ви можете побачити вже через 6 місяців. 

Ефект від підтяжки стегон зазвичай зберігаються протягом тривалого часу, особливо якщо пацієнт веде здоровий спосіб життя, збалансовано харчується й має оптимальну для його віку та стану здоров’я фізичну активність. Лише деяким людям із часом може знадобитися повторна операція з підтяжки шкіри в ділянці стегон.

 

Слоссер Дмитро Володимирович
Автор статті: Слоссер Дмитро Володимирович

Заслужений лікар України, керівник центру пластичної хірургії

Всі статті автора

Зв'язатися зі мною

Пластичний хірург

Слоссер Дмитро Володимирович

Україна, м. Київ, вул. Щекавицька, 9а
(Клініка "Nove Tilo")

Задати питання
лікарю особисто

Надсилаючи форму, я надаю згоду на обробку персональних данних.
Соціальні мережі
Месенджери
На цьому сайті використовуються файли cookie. Продовжуючи перегляд сайту, ви дозволяєте їх використання. Детальніше Закрити