В'ялість шкіри після схуднення: причини та вирішення проблеми

Перед більшістю людей, які схудли з дуже великої ваги до нормальної, постає питання: як позбутися зайвої в’ялої шкіри, підтягнути її та зберегти естетику свого тіла?

Сучасна медицина та косметологія може запропонувати різні способи того, як поліпшити зовнішній вигляд після сильного схуднення. Серед них – неінвазивні процедури та хірургічні операції з корекції контурів тіла – саме вони дають хороші та довготривалі результати. 

У цій статті я розповім вам про основні причини в’ялості шкіри після схуднення та варіанти ефективного лікування цієї проблеми. 

Що викликає в’ялість шкіри після схуднення?

В’ялість шкіри, обвисання та втрата еластичності після схуднення є поширеним явищем, особливо у тих, хто втрачає 30-35 кг і більше. Чому це відбувається?

Шкіра частково складається з білків, які називаються колагеновими та еластиновими волокнами. Ці білки надають шкірі пружності та дозволяють їй зберігати форму після розтягування. Коли шкіра розтягується протягом тривалого періоду часу, колагенові та еластинові волокна пошкоджуються. Після схуднення вашій шкірі може не вистачати необхідних білків, щоб повернутися до початкової форми. Крім втрати еластину та колагену, після схуднення змінюється склад і кількість колагену, що залишився в шкірі.

Пружність шкіри також визначається іншими факторами, як-от вік, куріння, загальний стан здоров’я та спадкові особливості. 

Чи є медичні показання для того, щоби позбутися в’ялої шкіри?

Після значної втрати ваги багатьох людей надлишки шкіри не турбують, а отже не потребують лікування (якщо не враховувати естетичну складову). В інших випадках обсила шкіра може спричиняти чимало проблем.

Людину, в якої після схуднення великий обсяг в’ялої шкіри, можуть турбувати такі проблеми:

  • коли зайва шкіра збирається у складки, можуть виникнути натирання, що призводять до хворобливої, сверблячої висипки;

  • в’ялу шкіру складно очищувати, тож у складках можуть накопичуватися бактерії, викликаючи інфекцію. У деяких випадках це може становити небезпеку для організму людини;

  • надмірна в’ялість шкіри може викликати біль і дискомфорт, особливо під час тренувань і активного руху. 

Обвисла шкіра може доставляти не лише фізичний, а й емоційний дискомфорт. Неестетичний зовнішній вигляд може впливати на якість життя людини, її самооцінку, реалізацію в соціумі тощо.

 

Чи є можливість покращити зовнішній вигляд шкіри без операції? 

Якщо ви хочете уникнути хірургічного втручання й ваш випадок є нескладним, сучасна косметологія пропонує чимало варіантів лікування в’ялості шкіри. Однак результат може бути не таким вираженим, як у випадку проведення пластичної операції.

Для мінімально інвазивних процедур контурної корекції тіла застосовуються пристрої, що стимулюють ріст нового колагену та еластину, надаючи вашій шкірі більшої пружності. 

Також можу запропонувати кілька простих здорових звичок, що допоможуть вам трохи покращити стан вашої шкіри.

Регулярна фізична активність і силові тренування допоможуть вам наростити м’язовий корсет. У нескладних випадках це може вирішити проблему обвислої шкіри: місце жиру тепер займатимуть м’язи.

Ще один спосіб покращити зовнішній вигляд вашої шкіри  – дієта. Нежирні білки, корисні жири та складні вуглеводи сприяють утриманню нормальної ваги та допомагають росту м’язів. Також не варто забувати про споживання достатньої кількості води протягом дня. 

Хірургічне усунення проблеми в’ялої шкіри у чоловіків і жінок

Досвідчений пластичний хірург допоможе вам підібрати правильне лікування для усунення обвислої шкіри у відносно короткий термін, а також зі стабільним і передбачуваним результатом. 

Операція з корекції контурів тіла передбачає видалення надлишків шкіри, а за потреби – і зайвого жиру, наприклад із ділянок, де його важко позбутися лише за допомогою дієт або фізичних вправ. Під час оперативного втручання досвідчений пластичний хірург також працюватиме над покращенням форми тканини, що залишилася, надаючи вашому тілу більш естетичного та пружного вигляду.

Існує кілька типів операцій з корекції контурів тіла залежно від того, де у вас є зайва шкіра та який її обсяг потрібно видалити. Серед них підтяжка живота (абдомінопластика), підтяжка верхньої частини рук (брахіопластика), підтяжка стегон тощо. 

Операції з корекції контурів тіла потребують загального наркозу та, як правило, перебування у стаціонарі протягом однієї-двох діб. Відновлення може зайняти кілька місяців, але більшість людей почуваються краще приблизно через три-чотири тижні.

Важливо пам’ятати, що для проведення хірургічних або косметологічних маніпуляцій, спрямованих на усунення в’ялості шкіри, важливо досягти стабільної ваги, в якій вам комфортно та зберегти її протягом деякого часу. В іншому випадку, якщо ви продовжите худнути після корекції фігури, швидше за все, вам доведеться повторити процедуру через додаткову в’ялість шкіри.

З мого досвіду лікарі рекомендують почекати 18 місяців після баріатричної операції та шість місяців підтримувати стабільну вагу, перш ніж приходити на консультацію перед операцією з корекції тіла.

 

Слоссер Дмитро Володимирович
Автор статті: Слоссер Дмитро Володимирович

Заслужений лікар України, керівник центру пластичної хірургії

Всі статті автора

Зв'язатися зі мною

Пластичний хірург

Слоссер Дмитро Володимирович

Україна, м. Київ, вул. Щекавицька, 9а
(Клініка "Nove Tilo")

Задати питання
лікарю особисто

Надсилаючи форму, я надаю згоду на обробку персональних данних.
Соціальні мережі
Месенджери
На цьому сайті використовуються файли cookie. Продовжуючи перегляд сайту, ви дозволяєте їх використання. Детальніше Закрити