Капсулектомія при контрактурі капсули імплантату

Капсулярна контрактура — ускладнення після збільшення грудей, яке викликає такі симптоми, як дискомфорт, біль, твердість або деформацію грудей. Коли чужорідний об'єкт, такий як імплантат, поміщається в тіло, імунна система може реагувати, утворюючи рубцеву тканину або капсулу навколо імплантату, призначену для захисту тіла. Капсулектомія після збільшення грудей може виконуватися кількома способами, але лікування зазвичай полягає у розрізуванні або висіченні частини капсули.

Причиною капсулярної контрактури зазвичай буває:

  • Затягування або стиснення рубцевої тканини навколо імплантату.
  • Надмірна або внутрішня кровотеча під час пластичної операції, що призводить до бактеріального зараження.
  • У нагрудній кишені залишилася кров, яку не видалили перед установкою імплантата, що стимулювало запальний процес.
  • Гематома або скупчення крові, яке утворюється під шкірою після операції.
  • Травма грудей.

Отже, основні причини цього неприємного наслідку процедури — помилки некваліфікованого або недосвідченого хірурга, травма після операції і несерйозне ставлення пацієнта до періоду реабілітації та вказівок лікаря.

Показання до капсулектомії при контрактурі капсули:

  1. Груди стали твердими після операції зі збільшення і будь-яким чином деформовані;
  2. Дискомфорт або навіть постійний біль у тканинах грудей;
  3. Деформація грудей або зсув імплантату, як правило, у верхньому положенні;
  4. Розрив імплантату;
  5. Важке запалення, яке не піддається лікуванню за допомогою препаратів;
  6. Рубцева тканина стала настільки товстою, що легко прощупується.

Капсулектомія не проводиться, якщо:

  • жінка відчуває легкий біль і пружність, але деформації тканини грудей немає;
  • пацієнтка захворіла під час операції;
  • пацієнтка має медичні проблеми, які можуть збільшити хірургічний ризик або проблеми із загоєнням.

Як виконується капсулектомія

Процедура може зайняти від 90 хвилин до 3 годин залежно від обсягу роботи. Зазвичай операція проводиться в амбулаторних умовах під загальним наркозом. Однак пацієнту може знадобитися залишитися на ніч для нагляду, оскільки цей тип процедури складніший, ніж збільшення грудей. Перед операцією призначається профілактичне внутрішньовенне введення антибіотиків, щоби мінімізувати ризик бактеріального зараження.

Пластичний хірург повторно відкриває розріз і прорізає рубцеву тканину, щоби відкрити капсулу. Потім хірург видаляє або частину капсули, або всю капсулу, щоби зняти напругу. Ці методи називаються частковою капсулектомією і повною. Часткова капсулектомія виконується тільки в тому разі, якщо імплантат не змістився і не розірвався. Після зняття напруги в капсулі імплантат може бути повторно вставлений в кишеню або його місце займе новий. Залежно від обставин може знадобитися створення нової кишені і/або зміна розміру імплантатів.

Іноді пластичному хірургу доводиться видаляти імплантат і вирізати капсулу. Однак хірург не зможе вставити новий імплантат, поки тканина грудей не загоїться — приблизно через 3-6 місяців.

Пацієнт може вирішити повністю видалити імплантат і капсулу без заміни. Після цього рекомендується підтяжка грудей для усунення обвислої тканини.

Альтернативна процедура може включати капсулорафію, яка є відновленням розриву або хірургічного розрізу в капсулі. Однак ця процедура можлива тільки у тому разі, якщо капсульна контрактура викликана бактеріальним зараженням і кровотечею з рубцевої тканини. При капсулорафії хірург розрізає капсулу тільки для її ослаблення.

Результати після капсулектомії при капсулярній контрактурі

Результати можна помітити відразу ж, але вони будуть поліпшуватися в міру зникнення набряку і синців. Імплантати можуть розміститися вище, ніж очікувалося, особливо якщо була створена нова кишеня. Однак із часом імплантати займуть зручніше положення. Набряк може зникнути через кілька місяців. Таким чином, щоби побачити остаточні результати, може знадобитися від 3 до 4 місяців. Проте після операції груди стануть м'якшими і природнішими. Рубці можуть бути рожевими і твердими протягом декількох місяців, але з часом зникнуть.

Слоссер Дмитро Володимирович
Автор статті: Слоссер Дмитро Володимирович

Заслужений лікар України, керівник центру пластичної хірургії

Всі статті автора

Зв'язатися зі мною

Пластичний хірург

Слоссер Дмитро Володимирович

Україна, м. Київ, вул. Щекавицька, 9а
(Клініка "Nove Tilo")

Задати питання
лікарю особисто

Надсилаючи форму, я надаю згоду на обробку персональних данних.
Соціальні мережі
Месенджери
На цьому сайті використовуються файли cookie. Продовжуючи перегляд сайту, ви дозволяєте їх використання. Детальніше Закрити