Силіконова мрія: невеликий екскурс в історію збільшення грудей

Жінки всього світу прагнуть бути чудовими і привабливими в очах чоловіків. Жінки використовюють протягом багатьох століть гарні груди як основну "зброю". Розмір і форма грудей можуть істотно впливати на жіночу самооцінку, а красиві форми - це завжди естетично, жіночно і привабливо.

На жаль, не кожна жінка може похвалитися ідеальною формою грудей по ряду генетичних причин і тимчасових змін. Для мільйонів представниць прекрасної статі операція по збільшенню грудей - це шанс кардинально змінити своє життя в кращу сторону.

Сьогодні збільшення грудей займає одну з лідируючих позицій серед операцій які виконують жінки.

А Ви знали, що вперше операцію зі зміни розмірів грудей провели майже 60 років тому?

 

Це сталося навесні 1962 року. Проста жінка, щаслива дружина і мама шістьох на той момент дітей, Тіммі Джин Ліндсі звернулася до хірурга лікарні Джефферсона Девіса в Х'юстоні, штат Техас, з простим проханням провести видалення татуювання на грудях. Жінка й гадки не могла, чим обернеться для неї похід в лікарню в той день.

перша в світі операція по збільшенню грудей

Ліндсі ніколи навіть не думала змінювати розмір або форму грудей. Однак, лікарі клініки звернули свою увагу саме на неї. Ліндсі запропонували стати учасницею-волонтером першої в історії пластичної операції зі зміни розмірів грудей.

Пластичні хірурги клініки, Френк Джиро і Томас Кронін, успішно провели в той день операцію. Всього через 2 години Ліндсі стала володаркою красивих форм на два розміри більше.

Ліндсі, а їй на сьогодні майже 90, згадує, що її нові груди здавалися їй чудовими. Вони дуже схожі на природні і були приємними і м'якими. Коли Ліндсі вийшла з клініки пластичної хірургії на вулицю, вона почала ловити на собі захоплені погляди чоловіків і посвист слідом, тоді, за словами жінки, вона вперше і зрозуміла, що з нею тільки що сталося.

На думку істориків медицини, саме в той день хірург Френк Джиро придумав імплант нового типу. Це сталося в той момент, коли одного разу він стиснув у своїй руці пластиковий мішечок із кров'ю для переливання крові і відмітив схожість того з грудьми жінки.

Вперше практичне застосування імплантації грудей провели на собаці Есмеральди. Собаці імплантували силіконовий мішечок з гелем. Операція пройшла без проблем і показала хороший результат.

Після успішного проведення імплантації силіконом на собаці, хірурги почали активно шукати жінку для проведення операції по збільшенню грудей. Тепер операція носить назву аугментационной маммопластики.

Сьогодні Тіммі Джин Ліндсі майже нічого не пам'ятає про той історичний для пластичної хірургії день.

"Пам'ятаю лише відчуття чогось важкого на грудях після операції, але через три-чотири дні біль пройшов", - говорить Ліндсі.

Тіммі Джин Ліндсі довго зберігала в секреті операцію перетворення грудей, лише через багато років вона поділилася таємницею з сім'єю та найближчими друзями.

Навіть через більш 50-ти років Ліндсі задоволена результатом і тим, що вона стала частиною історії.

"Приголомшливо, що я була першою жінкою, якій збільшили молочні залози", - говорить Ліндсі.

Самі хірурги також не очікували того, що успіх цієї операції стане таким масштабним. Вони неодноразово розповідали, що раділи відмінно проведеній операції, але навіть не могли уявити, що з цього вийде.

Пластичний хірург Томас Кронін розповів про операцію на засіданні Міжнародного товариства пластичних естетичних хірургів (ISAPS) в окрузі Вашингтон в 1963 році. "Ми підірвали світ пластичної хірургії", - згадує Томас Біггс, який довго керував цим професійним товариством.

У той період все сприяло підвищенню популярності збільшення грудей. Вихід першого журналу Playboy, округлі форми декольте Мерилін Монро - все це викликало у жінок величезне бажання бути на одній хвилі з модою і збільшити свої груди.

Вони могли носити ліфчики з вкладишами, що візуально збільшують розмір грудей, але жінки хотіли більшого.

Перед початком використання силікону для збільшення грудей хірурги намагалися використовувати інші матеріали. У 50-ті роки лікарі вводили в груди полівінілові губки. Техніка з використанням полівінілового губок хоч і мала свої ефекти, але з часом взагалі відійшла через один з головних недоліків - груди ставали на дотик твердими, утворювалася так звана капсульна контрактура навколо силіконових імплантантів.

Силіконові протези грудей користувалися популярність не тільки на території Америки.

В Японії повії також вдавалися до збільшення грудей за допомогою ін'єкцій силікону, щоб привернути увагу американських військових, які після війни перебували в країні. Дівчата були впевнені, що великі груди і пишні форми набагато більше подобаються військовим, тому і користувалися послугами місцевих пластичних хірургів.

Однак, такі ін'єкції як правило призводили до негативних наслідків і ускладнень - утворенням гранульом і навіть гангрен.

Слоссер Дмитро Володимирович
Автор статті: Слоссер Дмитро Володимирович

Заслужений лікар України, керівник центру пластичної хірургії

Всі статті автора

Зв'язатися зі мною

Пластичний хірург

Слоссер Дмитро Володимирович

Україна, м. Київ, вул. Щекавицька, 9а
(Клініка "Nove Tilo")

Задати питання
лікарю особисто

Надсилаючи форму, я надаю згоду на обробку персональних данних.
Соціальні мережі
Месенджери
На цьому сайті використовуються файли cookie. Продовжуючи перегляд сайту, ви дозволяєте їх використання. Детальніше Закрити