Огляд імплантів грудей та методів збільшення грудей

Силікон, що використовується в імплантатах, - це полідиметиловий силоксан, полімер кремнію, який не є таким, як елементарний кремній (Si).

Аналогічний тип матеріалу використовують для виготовлення :

  • Серцевих клапанів;
  • Суглобових протезах;
  • Внутрішньовенних канюлях та деяких шприцах;
  • Сосках для дитячої пляшки.

Реакція стороннього тіла на імплантати не опосередкована імунітетом;
Специфічних антитіл ще не виявлено.

Збільшення грудей -це друга за поширеністю косметична хірургічна процедура в США після ліпосакції. Близько 1% жінок в США було встановлено грудні імпланти.

 

Імпланти для збільшення грудей

Вибір імплантату залежить від багатьох факторів:

  • Перевага пацієнта та пластичного хірурга
  • Характеристики грудей - якість шкіри, необхідний об'єм , наявні тканини, тощо.

 

Види поверхні : Текстурована та гладка

Текстурована оболонка характеризується меншим ризиком виникнення капсульної контрактури, але ефект менш виражений, ніж спочатку вважалося. Також текстурована поверхня зменшує рух імплантатів. Це важливо при використанні анатомічних імплантів під час пластичної операції, попередження ротації по базі.

При використанні текстурованих імплантати вищий ризик виникнення «Риплінгу», особливо якщо їх розміщують під залозистою тканиною. Відчуття виникає через більш товсту оболонку імпланта. + Вони також дорожчі.

 

Наповнення: Силіконові та Салінові (наповнені фізіологічним розчином)

Силіконові імплантати – при пальпації більш натуральні відчуття;

Салінові імплантати - можуть використовуватися для операцій меншим розрізом та доступом( ендоскопічно ). Також менший ризик виникнення контрактури. В Україні фактично жоден з пластичних хірургів не використивує салінові імпланти для збільшення грудей.

В разі наявності «Риплінгу», можна виправити шляхом введення додаткового об’єму розчину, однак збільшується ризик розриву імпланта в разі його переповнення рідиною.

Деякі імплантати мали поліуретанове покриття навколо силіконової оболонки, що зменшує утворення капсульних контрактур, але показано, що матеріал викликає саркоми у щурів, однак дослідження про асоційовану саркому у людей – не підтвердились. Поліуретанові імпланти заборонені на ринку США. Рекомендації FDA - існуючі імплантати грудей з поліуретановим покриття не потрібно видаляти.

Поліуретанові імплантати, такі як Silimed, не затверджені FDA, вони використовуються в деяких європейських країнах, Латинській Америці та Австралії.

Імплантати гідрогелю (PIP hydrogel та Novagold) - містили в якості наповнювача тригліцеридні соєві олії - були вилучені з ринку Великобританії відповідно у 2000 та 1999 роках та в подальному заборонені у всьому світі.

Види силіконового наповнення: Когезивний та Рідкий гель

  • Когезивний гель має різні ступені жорсткості, залежить від виробника. Це потрібно враховувати при виборі виробника.
  • Рідкий гель – завжди однакова структура
  • Варто уникати встановлення імплантів з когезивним гелем в пацієнток – оскільки в них існує високи ризик виникнення «Риплінгу»;

Форма: Анатомічні та круглі

Анатомічні імплантати для аугментаційної маммопластики – Для виготовлення використовують когезивний гель для збереження форми грудей та текстурованої оболонки для зменшення обертання. Оскільки під час ротації імпланта виникає деформація залози, на відміну від круглих, при яких ротація непомітна. Під час формування кишені – важливо дотримуватись розмірів заданих імплантом .

Розташування імпланта

 

Субгландулярне / Субмускулярні / Дуалплейн

Субгландулярне розміщення – є найбільш анатомічно правильним. Використовується в більшості випадків, якщо товщина шкіри та залози - достатня (> 2 см). Формування кишені – безпечніше та простіше. Однак краї імплантату можуть пальпуватись та бути помітним при цьому доступі особливо в худих пацієнток.

Субфасціальна площина – існує техніка розміщення імплантатів за фасцією грудної залози, яка фізично досить тонка. На сьогодні дана техніка має багато протирічь і не вважається ефективною.

Субпекторальне (Розміщення під грудний м’яз) - основному показано у дуже худих пацієнтів з недостатньою кількістю м'яких тканин для покриття верхнього та латерального полюсів імплантату. З іншого боку, спостерігається менша кількість капсульної контрактури та як правило не змінюється чутливість сосків. Варто уникати розміщення під м’язом у людей що займаються спортом, оскільки може спостерігатися деформація імплантату та асиметрія, що обумовлено скороченням великого грудного м’яза.
Класична техніка не травмує м’яз , він повністю від’єднується в нижньому полюсі. Як наслідок – більший ризик зміщення

Дуал плейн (Подвійна площина) – розташування верхнього полюсу імплантанта під грудним м’язом та нижнього полюсу під грудною залозою. Мета - поєднати переваги субгландулярного та підм'язового розміщення.

Дана техніка збільшення грудей показана усім пацієнтам, що мають товщину тканин >2 см у верхньому полюсі при «щипковому тесті»

Переваги є менший ризик виникнення:

  • Капсульних контрактур;
  • Ротацій імпланта;
  • Дабл бабл деформації контура;

Також – худі пацієнтки отримують більш натуральну форму та природні відчуття при пальпації молочних залоз

Слоссер Дмитро Володимирович
Автор статті: Слоссер Дмитро Володимирович

Заслужений лікар України, керівник центру пластичної хірургії

Всі статті автора

Зв'язатися зі мною

Пластичний хірург

Слоссер Дмитро Володимирович

Україна, м. Київ, вул. Щекавицька, 9а
(Клініка "Nove Tilo")

Задати питання
лікарю особисто

Надсилаючи форму, я надаю згоду на обробку персональних данних.
Соціальні мережі
Месенджери
На цьому сайті використовуються файли cookie. Продовжуючи перегляд сайту, ви дозволяєте їх використання. Детальніше Закрити