Кантопексія — переваги операції

Кантопексія — це пластична операція, метою якої є підтяжка нижньої повіки. Зазвичай процедура виконується з блефаропластикою нижньої повіки. Також кантопексію можна проводити самостійно у літніх людей з дуже слабкою нижньою повікою. Хоча разом із блефаропластикою та підтяжкою брів кантопексія в цілому значно більше покращує зовнішній вигляд.

Методи проведення кантопексії

Є ряд технік, які використовуються при виконанні кантопексії. Перший варіант — це стандартний метод, при якому латеральний кут очної щілини або нижню повіку підшивають до бічної частини очноямкової стінки. Другий метод — латеральної смуги, при якому хірург бере тонку смужку нижньої повіки і підтягує її вгору. Хоча це різні техніки, всі вони спрямовані на виконання того самого — підтягування нижньої повіки.

Багато пацієнтів запитують, у чому переваги одного методу в порівнянні з іншим. Все залежить від того, що є головною метою процедури. Латеральна смужка, ймовірно, бажаніша, якщо хірург виконує кантопексію окремо. Якщо хірург одночасно проводить блефаропластику нижніх повік, стандартна техніка, яка ущільнює сполучну тканину окістя, працює дуже добре. Рішення приймається в індивідуальному порядку.

Процедура може проводитися під загальною або місцевою анестезією. Вибір залежить від індивідуальних переваг хірурга й особливостей організму пацієнта.

Обмеження кантопексії

Одним із основних обмежень є те, що хірург повинен правильно скорегувати натяг тканин. Якщо лікар не підтягне тканини досить сильно, може спостерігатися деяка в'ялість нижньої повіки. Також може статися заворот повіки, коли повіка втягується всередину, якщо її натягнути занадто сильно.

Нижню повіку можна досить істотно підтягти. Пластичні хірурги приймають пацієнтів зі значною в’ялістю. Насправді немає обмежень на те, скільки натягу тканин можна зробити пацієнтові, якщо лікар подбає про правильний натяг. Якщо ж натяг підібрано хибно, очі будуть виглядати дивно і неестетично. Це проблема, яку зазвичай можна виявити відразу, тому, якщо око виглядає неприродно, все можна виправити, поки діють знеболювальні.

Ризики кантопексії та ускладнення після процедури

Пацієнти повинні знати той факт, що щоразу, коли проводиться операція навколо ока або очного яблука, існує ризик для останнього. У цілому, специфічні ризики кантопексії дуже обмежені. За винятком дуже великого або занадто малого натягу нижньої повіки, насправді немає ніяких ускладнень, пов'язаних із процедурою.

Реабілітація після кантопексії

Протягом тижня або двох після кантопексії у пацієнта будуть синці і припухлості. Однак на позначці від 10 днів до 2 тижнів людина може виходити в публічні місця і виглядати досить добре для перехожих і знайомих. У цілому, перший тиждень зазвичай буває досить важким для пацієнта з точки зору синців і набряків, а також сльозливості очей.

Пацієнти, як правило, дуже добре відновлюються після кантопексії, тому що операції піддається невелика область. Відновлення в цілому зазвичай займає менше місяця.

Результати після кантопексії

Як правило, пацієнти не потребують будь-яких додаткових процедур після кантопексії. Одна кантопексія протягом життя — це все, що справді потрібно людині зробити. Повторна операція може знадобитися лише в тому разі, якщо спочатку пластичний хірург підібрав неправильний натяг тканин. Також слід зазначити, що більшість людей вдаються до кантопексії лише у більш зрілому віці — від 50 до 70 років. Процедура на довгі роки приховує ознаки старіння очей.

Якщо спостерігається сильне обвисання шкіри, шкіра в'яла, очі втратили свою природну форму і виглядають непропорційно, кантопексія допоможе розв’язати проблему. Якщо пацієнт не задоволений результатами первинної процедури, операцію можна повторити для поліпшення результатів. Бувають випадки, коли блефаропластика проводиться без кантопексії, і пацієнт повертається до лікаря, бажаючи, щоби той також зробив кантопексію. У такому разі кантопексію можна провести під час подальшої процедури, щоби результат був кращим.

Слоссер Дмитро Володимирович
Автор статті: Слоссер Дмитро Володимирович

Заслужений лікар України, керівник центру пластичної хірургії

Всі статті автора

Зв'язатися зі мною

Пластичний хірург

Слоссер Дмитро Володимирович

Україна, м. Київ, вул. Щекавицька, 9а
(Клініка "Nove Tilo")

Задати питання
лікарю особисто

Надсилаючи форму, я надаю згоду на обробку персональних данних.
Соціальні мережі
Месенджери
На цьому сайті використовуються файли cookie. Продовжуючи перегляд сайту, ви дозволяєте їх використання. Детальніше Закрити