Глютеопластика: що це за операція і кому вона потрібна?

Збільшення сідниць (або глютеопластика) — це процедура з корекції контурів тіла, яка може покращити форму та розмір сідниць. Особливо популярне це втручання у США та країнах Латинської Америки, однак його активно роблять і в європейських країнах. Збільшення сідниць може вирішити низку косметичних проблем зовнішнього вигляду сідниць у чоловіків і жінок:

  • плоскі (або непропорційно маленькі) сідниці;

  • в’ялість і обвислість м’язів або шкіри;

  • виражена асиметрія сідниць.

Види хірургічних втручань для збільшення сідниць

Для збільшення сідниць використовуються дві різні техніки: сідничні імплантати та бразильська підтяжка сідниць.

Бразильська підтяжка сідниць (пересадка жиру) — це процедура, під час якої пластичний хірург використовує жирову тканину пацієнта для додання об’єму та зміни форми сідниць. Під час цієї малоінвазивної процедури за допомогою ліпосакції надлишок жиру видаляється з іншої частини тіла та повторно вводиться в сідниці, щоб покращити їх загальний вигляд.

Операція імплантації сідниць подібна до збільшення грудей. Під час цього втручання пластичний хірург використовує силіконовий імплантат для збільшення цієї частини тіла. Сідничні імплантати є ідеальним варіантом для пацієнтів, у яких недостатньо зайвого жиру для бразильської підтяжки сідниць.

У деяких випадках комбінація імплантатів і трансплантації жиру може бути використана для досягнення результату, якого бажає пацієнт або пацієнтка.

Операція зі встановлення імплантатів сідниць 

Операція виконується під загальною анестезією. Процедура починається зі створення добре прихованого розрізу, як правило, в центрі сідничної складки. Потім утворюється “кишеня” над, під або всередині сідничного м’яза. Після цього пластичний хірург обережно поміщає імплантат у потрібне місце й закриває розріз швами. 

Як і грудні імплантати, сідничні імплантати бувають різних розмірів, форм (круглі або анатомічні) та різної текстури (гладкі або текстуровані). Сідничні імплантати зазвичай дуже міцні, відтак не можуть «розірватися» при різких рухах пацієнта. Вибір найкращого сідничного імплантату для кожного окремого пацієнта залежатиме від його природних даних і бажаного результату. 

Бразильська підтяжка сідниць 

У процедуру бразильської підтяжки сідниць входять такі етапи: 

  1. Збір жиру

Власний надлишок жиру пацієнта збирають за допомогою тумесцентної ліпосакції. Популярні зони для видалення жиру включають живіт, талію, стегна, спину та руки. Під час ліпосакції пластичний хірург може контурувати зони навколо сідниць, що дозволяє отримати більш виражений кінцевий результат.

  1. Переробка жиру

Зібраний жир обробляється та очищається для виділення високоякісних жирових клітин із крові, мертвих клітин та інших рідин організму. Правильна обробка жиру має важливе значення, адже зменшує ризик виникнення запалення після процедури. 

     3. Повторне введення жиру

На заключному етапі процедури очищений жир вводиться в цільові ділянки сідниць на різну глибину за допомогою сотень окремих мікрожирових ін’єкцій, які забезпечують найвищий рівень поглинання та рівномірний вигляд ділянки.

Якщо процедура бразильської підтяжки сідниць виконана належним чином, результати процедури можуть бути постійними. Однак результати будь-якої процедури трансплантації жиру залежать від виживання жиру. Деякі з імплантованих жирових клітин не виживають і повторно поглинаються та видаляються імунною системою організму протягом 3 місяців після процедури.

Для підтримки довгострокових результатів пацієнти повинні дотримуватися всіх інструкцій хірурга після процедури та підтримувати здорову масу тіла (ІМТ).

Хто може робити глютеопластику? 

Ідеальним пацієнтом для бразильської підтяжки сідниць є людина, яка має гарний стан здоров’я та достатню кількість ізольованого жиру навколо живота, стегон, рук, стегон та/або спини.

Пацієнти з недостатньою кількістю жиру, доступного для ліпосакції, а також пацієнти із занадто маленькими або пласкими сідницями є ідеальними кандидатами на встановлення імплантатів. 

Скільки часу зазвичай триває збільшення сідниць?

Більшість процедур бразильської підтяжки сідниць займають близько 4 годин, причому значна частина часу присвячена фазі обробки жиру. Збільшення сідниць за допомогою імплантатів зазвичай займає близько 2 годин.

Варто пам’ятати, що тривалість процедури може відрізнятися у кожному окремому випадку, особливо при наявності супутніх операцій зі скульптурування тіла чи обличчя.  

Як проходить відновлення після глютеопластики? 

Після збільшення сідниць більшість пацієнтів відчувають легкий або помірний біль, припухлість і синці в сідницях і в області накопичення жиру (для пацієнтів із бразильською підтяжкою сідниць). Усі ці симптоми мають поступово зменшуватися аж до повного одужання. Більшість пацієнтів можуть повернутися до роботи через 1–2 тижні та відновити заняття спортом через 6 тижнів.

Щоб забезпечити найкращий можливий результат (оптимальне виживання перенесених жирових клітин або запобігання зміщенню імплантата), після глютеопластики пацієнтам слід:

  • уникати сидіння на сідницях протягом кількох тижнів;

  • спати виключно на животі або боці протягом трьох тижнів після процедури;

  • уникати інтенсивних фізичних вправ до повного одужання;

  • носити спеціальний компресійний одяг до шести тижнів після операції.

Слоссер Дмитро Володимирович
Автор статті: Слоссер Дмитро Володимирович

Заслужений лікар України, керівник центру пластичної хірургії

Всі статті автора

Зв'язатися зі мною

Пластичний хірург

Слоссер Дмитро Володимирович

Україна, м. Київ, вул. Щекавицька, 9а
(Клініка "Nove Tilo")

Задати питання
лікарю особисто

Надсилаючи форму, я надаю згоду на обробку персональних данних.
Соціальні мережі
Месенджери
На цьому сайті використовуються файли cookie. Продовжуючи перегляд сайту, ви дозволяєте їх використання. Детальніше Закрити