Корекція гінекомастії методом видалення залози і ліпосакції

Надмірно розвинена тканина грудей (гінекомастія) — досить поширене захворювання у чоловіків. При цьому чоловіки часто припускають, що їм потрібно навчитися жити з ним або усунути його, розвиваючи м'язи грудей.

Здорова дієта і вправи, які включають зміцнення м'язів грудей, можуть допомогти, якщо збільшення пов'язане із зайвою вагою і/або жировими відкладеннями у грудях, так званою псевдо- чи хибною гінекомастією. На жаль, ці стійкі жирові відкладення часто зберігаються, попри на великі зусилля.

Справжня гінекомастія не пов'язана з вашою вагою, і втрата ваги та зміцнення мускулатури не зменшать прояв збільшених чоловічих грудей. Генетика, вік і гормональні зрушення провокують цю форму гінекомастії, яка може викликати збільшення однієї або обох грудей.

Хоча жоден зі станів зазвичай не вважається серйозним із медичної точки зору або небезпечним для життя, він може мати негативний вплив на впевненість чоловіка в собі і відчуття добробуту. Допомогти тут може пластична хірургія.

Що викликає справжню гінекомастію?

Гінекомастія може розвинутися в будь-якому віці, що пов'язано з дисбалансом рівня тестостерону й естрогену.

Тестостерон контролює чоловічі риси, такі як м'язова маса і волосся на тілі, а естроген контролює жіночі риси, включно з ростом грудей. Хоча ви можете вважати естроген виключно жіночим гормоном, чоловічий організм також виробляє естроген у невеликій кількості. Коли є надлишок естрогену або занадто мало тестостерону, у чоловіка може почати рости тканина грудей.

Деякі прописані ліки або надмірне вживання алкоголю та інших речовин також можуть викликати гінекомастію. А іноді це пов'язано з основним захворюванням, наприклад зі надактивною щитоподібною залозою (гіпертиреоз).

Щоби дізнатися причину гінекомастії й отримати лікування основної проблеми, потрібно звернутися до вашого лікаря і пройти серію діагностичних досліджень. Однак навіть усунення причини, що викликає захворювання, не завжди змінить зовнішній вигляд надмірно розвинених чоловічих грудей.

Що викликає хибну гінекомастію?

Хибна або псевдогінекомастія виникає через жирові відкладення в області грудей, що імітують зовнішній вигляд жіночих грудей. Жирові кишені в області грудей часто несприйнятливі до найбільш суворої дієти і тренувань.

Навіть чоловіки з ідеальною вагою можуть відчувати цей стан. Обвисла або розтягнута шкіра, що виникла після значної втрати ваги або є природною частиною процесу старіння, також може проявлятися як псевдогінекомастія.

Яке лікування найкраще підходить при гінекомастії?

Гінекомастія часто добре піддається ліпосакції. Цей метод особливо підходить для лікування псевдогінекомастіі. Використовуючи невеликі розрізи, зроблені з обох сторін грудей або в пахвовій западині, лікар вставляє невеликий пристрій у формі трубки (канюля), за допомогою якого видаляє надлишки жиру і залозистої тканини та формує новий контур, який виглядає природно для форми тіла пацієнта. Розрізи можуть розташовуватися уздовж краю ареоли або у пахвовій западині — це залежить від потреб пацієнта та застосованої в кожному конкретному випадку техніки.

Відновлення після ліпосакції при гінекомастії відбувається відносно швидко. Можливо, вам доведеться носити компресійний одяг протягом декількох тижнів, щоби мінімізувати набряк і підтримувати шви. Енергійні фізичні навантаження не рекомендуються близько 3 тижнів, але зазвичай ви можете повернутися до роботи й інших повсякденних занять через кілька днів.

Видалення залози при гінекомастії

Більш важкі випадки гінекомастії найкраще піддаються хірургічному видаленню залозистої тканини грудей. Ця операція також рекомендується, якщо у вас розтягнулася або обвисла шкіра навколо грудей, яку можна підтягнути і змінити під час процедури. У деяких випадках використовується ліпосакція разом із хірургічним видаленням для досягнення оптимальних результатів.

Видалення тканин дозволяє усунути більшу кількість залозистої тканини і/або шкіри, які не можна успішно прибрати за допомогою однієї ліпосакції. Розташування та довжина розрізів залежать від обсягу необхідної операції, але зазвичай здійснюються по краю ареоли (периареолярний розріз) або у природних складках грудей. Кваліфікований і досвідчений хірург подбає про те, щоб утворені після розрізів шрами були якомога менш помітними.

Процес реабілітації аналогічний ліпосакції, проте супроводжується часто болючістю і припухлістю. Зазвичай пацієнт почувається готовим повернутися до роботи протягом 1 тижня після операції, а повернутися до вправ можна через перші пару тижнів.

Слоссер Дмитро Володимирович
Автор статті: Слоссер Дмитро Володимирович

Заслужений лікар України, керівник центру пластичної хірургії

Всі статті автора

Зв'язатися зі мною

Пластичний хірург

Слоссер Дмитро Володимирович

Україна, м. Київ, вул. Щекавицька, 9а
(Клініка "Nove Tilo")

Задати питання
лікарю особисто

Надсилаючи форму, я надаю згоду на обробку персональних данних.
Соціальні мережі
Месенджери
На цьому сайті використовуються файли cookie. Продовжуючи перегляд сайту, ви дозволяєте їх використання. Детальніше Закрити