Видалення рубців після опіків і відновлення зовнішності

У багатьох людей після загоєння опіків залишаються масивні шрами, які неестетично виглядають і зумовлюють дискомфорт під час рухів. Сучасна пластична хірургія пропонує цілий ряд методів лікування шрамів від опіків різного ступеня тяжкості на тілі або обличчі. 

Особливості шрамів після опіків

Шрами від опіків вважаються одними з найскладніших для лікування. Гарячі поверхні, відкритий вогонь, різні хімічні речовини, вплив електричного струму, вибухові травми різного ступеня тяжкості – це далеко не повний перелік того, що може спричинити опіки шкіри, після яких залишаються шрами. Опіки 1-го ступеня зазвичай загоюються без рубців, тоді як опіки 2-го і 3-го ступенів залишають після себе рубці різного розміру.

Опіки зумовлюють локальне відмирання клітин шкіри. Потім шкіра виробляє колаген – білок, необхідний для регенерації. У міру загоєння шкіри утворюється ділянка зміненої структури шкіри, що називається рубцем. У той час як деякі невеликі шрами є тимчасовими і зникають з часом (особливо у молодих пацієнтів), більшість опікових шрамів є постійними.

Рубці після опіків зазвичай охоплюють велику поверхню обличчя або тіла людини, що істотно впливає на її зовнішній вигляд, може погіршити стан психологічного здоров’я, ускладнити адаптацію в соціумі. 

Лікування залежить від розміру та ступеня опіку. В деяких випадках достатньо буде курса косметичних процедур, а в інших необхідне хірургічне втручання. 

Симптоми, що характеризують шрами після опіків:

  1. Зміна кольору ураженої шкіри (знебарвлення, почервоніння тощо) відносно ділянок здорової шкіри.

  2. Зміна рельєфа й текстури. Шрами можуть бути повністю гладкими, або виступати над поверхнею здорової шкіри, бути жорсткими на дотик тощо. 

  3. Біль і свербіж. Деякі шрами, особливо в місцях розтягування шкіри, можуть приносити істотний дискомфорт пацієнту під час рухової активності. 

Чому утворюються рубці від опіків?

Шрами утворюються, коли дермальний шар шкіри людини зазнає пошкоджень. Організм виробляє білок, відомий як колаген, щоб допомогти у загоєнні травмованої шкіри.

Колагенові волокна організовані в шкірі рівномірно, але як тільки утворюється рубець, такі волокна формуються заново після пошкодження опіком. Це надає новій шкірі іншої текстури, а також зовнішнього вигляду, що призводить до появи шрамів від опіків.

Опіки поділяються на три типи залежно від того, якої шкоди вони завдають шкірі. 

  1. Опіки першого ступеня - це ті, які пошкоджують верхній шар шкіри та епідерміс і викликають біль, а також почервоніння. Зазвичай вони заживають протягом 6-10 днів, не залишаючи рубців.

  2. Опіки другого ступеня вражають як дерму, так і епідерміс. Пацієнта турбує помірний біль, а на ураженій ділянці виникають пухирі. Такі опіки заживають 2-4 тижні, після них зазвичай залишаються рубці. 

  3. Опіки третього ступеня більш серйозні: вони викликають пошкодження дерми та епідермісу, а також кісток, сухожиль і нервових закінчень. Такі травми заживають дуже довго й після них залишаються незворотні шрами. 

Види рубців після опіків і способи їх лікування

Шрами після опіків другого та третього ступеня поділяються на декілька основних типів. 

  1. Контрактурні шрами виникають внаслідок загоєння рани після повторної епітелізації. Зазвичай вони мають велику площу й доволі щільні, внаслідок чого не дають шкірі нормально розтягуватися та призводять до труднощів під час рухів. Також шкіра в зоні контрактурного шрама має тенденцію до зневоднення, що, у свою чергу, викликає свербіж і лущення. 

Хірургічне втручання допомагає відновити пошкоджені тканини та покращити зовнішній вигляд пацієнта за допомогою шкірних клаптів і трансплантатів шкіри. Пластичний хірург також може використати спеціальну техніку, за якої ступінь контрактури шрамів зменшується за допомогою розрізів. Він також може спробувати змінити положення шраму так, щоб його краї нагадували природні складки та зморшки шкіри.

  1. Гіпертрофічні шрами характеризуються надмірним відкладенням колагену, що призводить до рельєфного рубця. У таких шрамах часто є кровоносні судини та нерви; вони часто з’являються після термічної або фізичної травми, яка впливає на глибокі шари шкіри. Організм виробляє нові колагенові волокна зі швидкістю, яка врівноважує деградацію наявного колагену під час загоєння типової рани. 

Гіпертрофовані рубці червоні й товсті, можуть свербіти чи боліти. Хоча вони не поширюються за межі початкового периметра рани, але зберігають потовщення до 6 місяців. Вигляд або тяжкість гіпертрофічних рубців можуть впливати на зовнішній вигляд пацієнта або обмежувати його рухи, якщо розташовані близько до суглобів. Варіантів лікування гіпертрофічних рубців є декілька. Серед них – ін’єкції кортикостероїдів, лазерне лікування рубців, кріотерапія та можливості сучасної пластичної хірургії. 

  1. Келоїдні рубці складаються з різних типів колагену, їхній колір варіюється від червоного до темно-коричневого. Такі рубці можуть викликати свербіж, дискомфорт і зміну текстури, тож у складних випадках підлягають хірургічному видаленню. Перші ознаки келоїдного утворення стають помітними через 3-12 місяців після травми й воно продовжує повільно рости протягом кількох років. Із невеликими келоїдними рубцями можна звернутися до кваліфікованого дерматолога, який призначить кортикостероїди, лазерну терапію або кріотерапію. Зауважу, що в багатьох випадках лише пластичний хірург зможе покращити зовнішність пацієнта й позбавити його неприємних відчуттів, які доставляють великі келоїдні рубці. 

Що очікувати від лікування шрамів від опіків? 

Людина, що пережила опікові травми, переживає складний період реабілітації та може перейматися через істотний вплив шрамів на свою зовнішність. Саме тому допомога кваліфікованого психолога в процесі одужання буде незамінною. 

Професійний дерматолог або пластичний хірург зможе детально проконсультувати вас з приводу лікування опікових шрамів, проте слід розуміти, що жодна процедура не видалить шрами повністю. 

Місце лікування може бути чутливим ще протягом кількох місяців, також пацієнта можуть турбувати синці, набряки й почервоніння, але чітке дотримання рекомендацій лікаря допоможе покращити самопочуття й пришвидшити період реабілітації. 

Отже, якщо ви відчуваєте, що вам потрібне лікування від опіків або шрами від опіків на вашому тілі заважають вашому нормальному життю, зв’яжіться з провідним українським пластичним хірургом для консультації.

 

Слоссер Дмитро Володимирович
Автор статті: Слоссер Дмитро Володимирович

Заслужений лікар України, керівник центру пластичної хірургії

Всі статті автора

Зв'язатися зі мною

Пластичний хірург

Слоссер Дмитро Володимирович

Україна, м. Київ, вул. Щекавицька, 9а
(Клініка "Nove Tilo")

Задати питання
лікарю особисто

Надсилаючи форму, я надаю згоду на обробку персональних данних.
Соціальні мережі
Месенджери
На цьому сайті використовуються файли cookie. Продовжуючи перегляд сайту, ви дозволяєте їх використання. Детальніше Закрити