Порахуємо ризик раку грудей

Якщо взяти всі онкологічні захворювання, то без сумніву саме рак грудей буде найпоширенішим серед жінок.

Протягом всього свого життя приблизно у 11-12 відсотків жіночого населення може виникнути рак молочної залози. Але відразу можу заспокоїти - в разі, якщо хвороба була виявлена на початкових стадіях, то цілком ймовірне повне виліковування практично в 90% випадків і більше. Провідну роль в в цьому, безсумнівно відіграє сучасна діагностика на ранніх стадіях.

Ризики раку грудей в Україні

Важливо пам'ятати, що симптоматика і зовнішні прояви починаються на просунутих стадіях. У більшості жінок, у яких виявляються захворювання на ранніх стадіях повністю відсутні скарги, а часто навіть відсутні фактори ризику.

Хочу зупинитися на факторах ризику.

 

Сімейний анамнез

Цей найголовніший фактор, який не можна ігнорувати. Якщо у вашій родині, особливо по материнській лінії виникали випадки раку грудей, то ви безсумнівно належите до групи ризику. При цьому одним з фактором, який враховується при прорахунку ризику є вік, під час якого у родички наступило захворювання. Чим молодше був вік, тим і ваш ризик статистично буде вище. А якщо захворювання виникло у 70 років і старше, тоді й відсоток ризику може складати близько 1%.

Також враховуються такі дрібні деталі, як

  • Наявність двостороннього раку грудей
  • Присутність рецидивуючих пухлин
  • Наявність двох і більше родичок другої лінії спорідненості (бабуся, тітка) з онкологією молочних залоз

Початок місячних

До факторів ризику слід віднести випадки раннього початку місячних з пізнім їх закінченням. Також коли менструації проходили без перерв на лактацію, вагітність.

У випадках пізньої вагітності.

Ці чинники не такі значущі, як генетичні, але їх теж не можна скидати з рахунків.

Прийом протизаплідних таблеток

Цей факт останнім часом активно мусується в професійних колах. Одні вчені не сумніваються в цьому, інші ж ставлять під сумнів цей факт. Переконливих доказів, в тому, що пероральні контрацептиви якимось чином збільшують відсоток онкології грудей поки що немає. Тому поки не варто повністю собі відмовити в оральній контрацепції.

Ожиріння та алкоголь

На даний момент не викликає сумнів, що вживання алкоголю, надмірна вага і наявність високого вмісту жирів тваринного походження в дієті, є додатковими факторами, що призводять до розвитку онкології грудей.

Генетичні чинники

Від 1 го до 3 відсотків жінок можуть мати мутації гена BRCA. Наявність подібних змін в генетиці можуть призвести до раку грудей в ранньому віці. При виявленні таких змін ризик захворювання становить приблизно 5%. Додатково від 30 до 51% зростає ймовірність ракового захворювання яєчників. На даний момент існує ефективна профілактика цього ризику, як медикаментозна, так і хірургічна. У таких випадках можлива превентивна мастектомія з одночасною реконструкцією молочних залоз.

Слоссер Дмитро Володимирович
Автор статті: Слоссер Дмитро Володимирович

Заслужений лікар України, керівник центру пластичної хірургії

Всі статті автора

Зв'язатися зі мною

Пластичний хірург

Слоссер Дмитро Володимирович

Україна, м. Київ, вул. Щекавицька, 9а
(Клініка "Nove Tilo")

Задати питання
лікарю особисто

Надсилаючи форму, я надаю згоду на обробку персональних данних.
Соціальні мережі
Месенджери
На цьому сайті використовуються файли cookie. Продовжуючи перегляд сайту, ви дозволяєте їх використання. Детальніше Закрити