Пластична операція для підлітка: за і проти

Пластична операція для підлітка є засобом підвищення впевненості в собі в сучасному світі. Пластика набуває популярності серед підлітків, тому що останнім часом почастішали випадки насмішок і булінгу в інтернеті. Підлітки роблять величезну кількість селфі, а суспільство все більше визнає пластичну хірургію як звичайне явище. Багато хто ставиться до пластичної операції як до брекетів, які також допомагають усунути косметичний дефект.

Чи справді пластична хірургія підвищує впевненість у собі

Ще у 2005 році журнал Американської медичної асоціації опублікував результати дослідження, які показали збільшення задоволеності своїм тілом при косметичній хірургії і без неї. Це свідчить про те, що впевненість у собі з віком покращується, незалежно від проведення пластичної операції.

Однак 2017 року в США косметичні процедури пройшли понад 229000 підлітків у віці від 13 до 19 років. Звичайно, в Україні цифра набагато менша, що пов'язано і з трохи іншим менталітетом, і з фінансовими можливостями батьків. Проте, такі дані можуть показувати, що для багатьох сімей операція стає більш життєздатним варіантом розв’язання проблеми, а деякі навіть надають можливість змін як подарунка на випускний.

Яка пластична операція для підлітка безпечна

Найбільш поширеними процедурами серед підлітків є ринопластика, отопластика, зменшення грудей і процедури з догляду за шкірою, які допомагають при акне і постакне.

Будь-яка процедура, що не впливає на ріст тіла, може вважатися безпечною. Але коли справа доходить до переважної більшості косметичних процедур, яким піддаються дорослі, то багато з них не підходять для дітей і підлітків. Більшість процедур вимагає певного рівня зрілості і повного розуміння пов'язаних із цим ризиків і переваг.

Пластическая операция подростковая

Як реагувати, якщо дитина просить про пластичну операцію

Батькам важливо прислухатися до думки своїх дітей. Якщо підліток говорить, що чогось хоче, а мама/тато просто відповідає «ні», то вони втрачають можливість дізнатися, що відбувається насправді. Важливо ставити питання, щоби залучити своїх дітей до змістовної розмови про те, чого вони насправді хочуть.

Коли дорослі роблять пластичну операцію, вони часто шукають спосіб зробити себе більш помітними для людей навколо. Діти і підлітки зазвичай намагаються відповідати і більше бути схожими на своїх однолітків.

Щойно ви краще зрозумієте, чого хоче досягти підліток, ви зможете визначити як вчинити якнайкраще, від психотерапії для управління нереалістичними очікуваннями від свого тіла до відвідування пластичного хірурга, щоби визначити реалістичні результати.

Терапія показана щоразу, коли лікар визначає, що підліток не сприймає нормально своє тіло або має інші психологічні проблеми, які необхідно розв’язати.

Взагалі косметична хірургія не здатна змінити життя людини повністю. Про кардинальні зміни можна більше говорити, коли мова йде про реконструктивну операцію й усунення серйозних дефектів.

Мозок дітей, їхні лобові долі (що відповідають за міркування і судження) не повністю розвинені до 20 років. Дуже важливо, щоби людина розуміла, чому він робить щось, що змінить її зовнішність, яких результатів вона чекає і які можуть бути можливі наслідки.

Подтяжка бровей

Батьки зобов'язані допомогти своїм дітям повністю усвідомити ризики хірургічного втручання. Багато дітей думає, що їм можна зробити операцію, і вони відразу ж будуть виглядати і почуватися краще, а життя стане прекрасним. Вони не розуміють, що пластична операція для підлітка — ризикований захід. Ризики можуть бути пов'язані з анестезією і тривалим періодом реабілітації. Також після операції довгий час залишаються синці, з якими підлітку може бути важко змиритися. Може бути багато болю і дискомфорту. Дуже важливо враховувати плюси і мінуси операції. Користь від неї повинна переважувати ризики.

Консультація з сертифікованими пластичними хірургами — найкращий спосіб дізнатися правдиву інформацію і допомогти підлітку прийняти правильне рішення про пластичну операцію.

Слоссер Дмитро Володимирович
Автор статті: Слоссер Дмитро Володимирович

Заслужений лікар України, керівник центру пластичної хірургії

Всі статті автора

Зв'язатися зі мною

Пластичний хірург

Слоссер Дмитро Володимирович

Україна, м. Київ, вул. Щекавицька, 9а
(Клініка "Nove Tilo")

Задати питання
лікарю особисто

Надсилаючи форму, я надаю згоду на обробку персональних данних.
Соціальні мережі
Месенджери
На цьому сайті використовуються файли cookie. Продовжуючи перегляд сайту, ви дозволяєте їх використання. Детальніше Закрити