Не “чарівна пігулка” для схуднення: все, що ви хотіли знати про абдомінопластику (підтяжку живота)

Абдомінопластика або підтяжка живота — це операція, під час якої пластичний хірург видаляє надлишкову шкіру та жир в області живота та зміцнює ослаблені м’язи черевної стінки. Процедура створює більш підтягнутий зовнішній вигляд і може покращити загальний образ тіла, особливо після значних змін ваги чи вагітності.

Появу надлишкової та дряблої шкіри, ослаблення м’язів черевної стінки можуть спричинити різні фактори, серед яких: 

- значні зміни у вазі;

- вагітність (особливо багатоплідна);

- хірургічні втручання в області живота (наприклад, кесарів розтин); 

- вікові зміни, уповільнення метаболізму й накопичення жиру в області живота;

- природні особливості статури (наприклад, жіноча фігура типу “яблуко”).

Підтяжка живота допомагає видалити в’ялу шкіру та жир, зміцнити ослаблену фасцію (сполучну тканину) та покращити зовнішній вигляд живота. Окрім цього, процедура може зменшити кількість розтяжок у нижній частині живота. У випадку, якщо у пацієнтки є шрам від кесаревого розтину, пластичний хірург може поєднати його з новим розрізом від абдомінопластики для кращого естетичного вигляду.

Кому не рекомендовано робити абдомінопластику? 

Не слід розглядати абдомінопластику як один зі способів швидкого схуднення. Якщо індекс маси тіла пацієнта перевищує 30 або якщо він/вона планує значне схуднення після операції, кваліфікований пластичний хірург відмовиться від проведення цього втручання. 

Пацієнтові потрібно спочатку схуднути до тієї ваги, яку медики визначили як оптимальну для його зросту й статури, налагодити здорове харчування – і лиш тоді приходити на консультацію до пластичного хірурга. Важливо розуміти, що найкращі результати досягаються при стабільній вазі протягом щонайменше 12 місяців перед операцією.

Також абдомінопластика не рекомендована пацієнткам, які мають намір завагітніти в майбутньому, оскільки це може частково нівелювати результати операції. 

Як відбувається підготовка до абдомінопластики? 

Перед операцією ви обов’язково приходите на консультацію до пластичного хірурга. Лікар ознайомиться з вашою історією хвороби, зокрема з попередніми операціями та прийомом ліків. Потім він гляне ваш живіт для оцінки стану шкіри та м’язів. Лікар надасть вам реалістичні очікування щодо результату та пояснить вам можливі обмеження й ризики. Далі, у разі згоди на операцію, вам потрібно буде здати усі необхідні аналізи, призначені пластичним хірургом. 

Як проходить абдомінопластика? 

Сама операція зазвичай триває 2–3 години та виконується під загальним наркозом. Зазвичай вона проходить у такій послідовності: 

1. Розріз і видалення шкіри: пластичний хірург робить горизонтальний розріз між пупком і лобковою лінією, щоб видалити надлишкову шкіру та жир.  

2. Підтягнення фасції: сполучна тканина над м’язами стягується швами для зміцнення черевної стінки.  

3. Переміщення пупка: хірург створює новий пупок та зашиває його у природному положенні.  

4. Зашивання розрізу: шов зазвичай розташовується вздовж лінії бікіні для мінімальної помітності.

Як проходить відновлення після абдомінопластики? 

Після підтяжки живота вам необхідно буде дотримуватися всіх рекомендацій пластичного хірурга для швидкого та безпечного відновлення. Лікар пропише вам необхідні препарати, серед яких – антибіотики та знеболювальні. У місці розрізу зазвичай встановлюються спеціальні дренажні трубки, необхідні для відведення рідини. 

Уникайте різких рухів і нахилів, аби не пошкодити шви. Підтримуючий бандаж слід носити протягом 6 тижнів для підтримки прооперованого живота та для запобігання утворення набряків. 

Після абдомінопластики ваш живіт стане більш підтягнутим і струнким. Результати зазвичай є довготривалими, якщо ви підтримуєте стабільну вагу та дотримуєтеся здорового способу життя. Однак значна втрата або набір ваги після процедури може вплинути на результати.  

Отже, підтяжка живота — це ефективний спосіб покращити контури тіла, усунути надлишкову шкіру та зміцнити черевну стінку. Процедура допомагає повернути впевненість у собі та створити більш привабливий силует як чоловікам, так і жінкам. 

 

Слоссер Дмитро Володимирович
Автор статті: Слоссер Дмитро Володимирович

Заслужений лікар України, керівник центру пластичної хірургії

Всі статті автора

Зв'язатися зі мною

Пластичний хірург

Слоссер Дмитро Володимирович

Україна, м. Київ, вул. Щекавицька, 9а
(Клініка "Nove Tilo")

Задати питання
лікарю особисто

Надсилаючи форму, я надаю згоду на обробку персональних данних.
Соціальні мережі
Месенджери
На цьому сайті використовуються файли cookie. Продовжуючи перегляд сайту, ви дозволяєте їх використання. Детальніше Закрити