Методи лікування зморшок обличчя та шиї: як виглядати молодше

Зморшки є нормальною частиною процесу старіння шкіри вашого тіла. Наразі чимало чоловіків і навіть жінок обирають підтримання “природного” зовнішнього вигляду, не соромлячись зморшок чи сивини. Але якщо вам не подобається, як із віком стала виглядати ваша шкіра, сучасна косметологія та пластична хірургія пропонує доступні варіанти лікування зморшок і поліпшення пружності шкіри. Більшість варіантів лікування – це амбулаторні процедури, які не вимагають перебування в лікарні та забезпечують хороші результати. 

Що таке зморшки?

Зморшки – це складки й заломи, які утворюються на вашій шкірі — найчастіше на обличчі, шиї, руках. Вони є природною частиною процесу старіння вашого тіла.

Що викликає зморшки?

Існує багато факторів, які зумовлюють появу зморшок, зокрема:

  • Старіння. З віком клітини шкіри людини діляться повільніше, що спричиняє потоншання зовнішнього шару шкіри та утворення зморшок. Ви також втрачаєте приблизно 1% свого колагену щороку, починаючи з 30-тирічного віку. 

  • Активна міміка обличчя. Ви використовуєте м'язи обличчя, щоб посміхнутися, нахмуритися або примружитися. З часом ця робота м’язів викликає зморшки між бровами та “гусячі лапки” в куточках очей.

  • Пошкодження від сонця. Піддавання шкіри ультрафіолетовим (УФ) променям може призвести до пошкодження шкіри та її передчасного старіння. Сонце може пошкодити колаген у вашій шкірі, який забезпечує її еластичність і пружність. 

  • Паління. Тютюнові вироби сповільнюють вироблення колагену в організмі, що є однією з причин появи зморшок. 

Які є варіанти лікування зморшок?

Оскільки зморшки є нормальною частиною процесу старіння вашого тіла, вони не потребують лікування. Якщо вам не подобається, як виглядають зморшки на вашій шкірі, є різні варіанти покращення вашого зовнішнього вигляду: від малоінвазивних до радикальних (пластика обличчя та шиї). 

Ретиноїди

Ретиноїди, які включають ретинол, альдегід сітківки (Retin-A), ретинілові ефіри, адапален, тазаротен і третиноїн – це хімічні речовини, які синтезуються з вітаміну А. Вони допомагають зменшити зморшки та покращити текстуру шкіри, знизити вираженість пігментації. Ви можете знайти ретинол у багатьох безрецептурних засобах для догляду за шкірою. Ретинол може проникати глибоко в шари вашої шкіри, щоб активувати колаген і еластин. Ви можете наносити продукти, що містять ретиноїди, вдома безпосередньо на шкіру, як лосьйон або зволожуючий крем. Однак перед застосуванням ретиноїдів слід проконсультуватися зі своїм дерматологом, щоби переконатися, що вони вам підходять і не викликають алергічної реакції. 

Мікронідлінг

Мікронідлінг — це процедура омолодження обличчя, яка використовує пристрій із багатьма крихітними голками, які створюють мікро-рани у верхньому шарі шкіри (епідерміс). Загоєння ранок викликає утворення нового колагену та еластину. Мікронідлінг ефективний для розгладження невеликих зморшок на вашій шкірі. 

Мікродермабразія

Мікродермабразія видаляє або відшліфовує товсті або нерівні зовнішні шари вашої шкіри. Це лікування найкраще для лікування рубців або розтяжок, покращення зовнішнього вигляду шкіри, пошкодженої сонцем. 

Дермабразія

Дермабразія – це процедура, що видаляє шари шкіри, щоб зменшити зморшки або нерівності (наприклад, шрами після акне). Вона допоможе вам відновити більш гладку та молоду шкіру.

Хімічні пілінги

Хімічні пілінги допомагають усунути недоліки шкіри за допомогою невеликої кількості хімічного розчину. Розчин видаляє верхні шари вашої шкіри та звільняє місце для росту нової, здорової шкіри. Хімічний пілінг найкраще підходить для лікування зморшок, пігментації або шрамів. 

Лазерна шліфовка шкіри

Лазерна шліфовка шкіри зменшує мімічні зморшки та нерівності, спричинені сонячними променями або акне. Лазерна техніка спрямовує короткі, концентровані пульсуючі промені світла на ділянки шкіри. Процедура, як правило, краще підходить людям зі світлою шкірою, оскільки люди зі смаглявою шкірою мають вищий ризик гіперпігментації.

Ін’єкційна терапія ботулотоксином типу А (Botox®, Dysport, Xeomin, Juveau)

Нейромодулятори або процедури для розслаблення зморшок, наприклад Ботокс, є лікарськими засобами, отриманими з ботулінічного токсину. Вони блокують хімічні сигнали, які викликають скорочення м’язів. Ваш лікар вводитиме ці ліки в м’язи, скорочення яких викликають зморшки, наприклад, між бровами (нахмурені лінії), у кутики очей (гусячі лапки).

Філери

Помітні складки навколо рота, носа та підборіддя найчастіше лікуються ін’єкціями філерів. Гіалуронова кислота, природний полімер цукру, є найпоширенішою речовиною, яку застосовують при цьому методі лікування зморшок.

Підтяжка обличчя

Підтяжка обличчя – це хірургічна процедура, під час якої ваш лікар видалить надлишок шкіри та жиру з вашого обличчя та шиї. Пластичний хірург також підтягне шари м’язової та сполучної тканин, щоби зменшити появу зморшок після операції. 

Усунення зморшок – шлях до естетичного зовнішнього вигляду

Зморшки лікувати не обов’язково, але це виправдане рішення для чоловіків і жінок, що хочуть покращити свій зовнішній вигляд або виглядати молодше свого віку. Найпоширенішою віковою групою, яка обирає лікування зморшок, є люди у віці від 40 до 55 років. Лікування допомагає розгладити шкіру та зменшити появу нових зморшок, щоб надати вам більш молодий вигляд.

Деякі варіанти лікування дають змогу остаточно позбутися зморшок на шкірі, як-от дермабразія чи підтяжка обличчя. Інші процедури пропонують тимчасові косметичні зміни, щоб надати вам більш молодий вигляд. Вам може бути потрібно повторення процедур з омолодження шкіри, щоби закріпити отримані результати.

 

Слоссер Дмитро Володимирович
Автор статті: Слоссер Дмитро Володимирович

Заслужений лікар України, керівник центру пластичної хірургії

Всі статті автора

Зв'язатися зі мною

Пластичний хірург

Слоссер Дмитро Володимирович

Україна, м. Київ, вул. Щекавицька, 9а
(Клініка "Nove Tilo")

Задати питання
лікарю особисто

Надсилаючи форму, я надаю згоду на обробку персональних данних.
Соціальні мережі
Месенджери
На цьому сайті використовуються файли cookie. Продовжуючи перегляд сайту, ви дозволяєте їх використання. Детальніше Закрити