Ліпосакція: особливості проведення процедури

Ліпосакція найчастіше використовується в косметичних цілях, щоби надати більш привабливу форму таким зонам, як стегна, живіт, сідниці, боки, «галіфе», литки, руки або спина, які не реагують на дієту і вправи. Цю пластичну операцію також можна використовувати для зменшення розміру чоловічих «грудей» або для видалення жирових пухлин (ліпом чи аномальних жирових відкладень).

Липосакция

Кому показана ліпосакція і як її проводять

Жирова тканина складається з клітин, які зберігають енергію і захищають внутрішні органи. Жир зазвичай розташований під шкірою. Те, де відкладаються жирові клітини на тілі, залежить від статі людини. У чоловіків жир має тенденцію накопичуватися в грудях, животі та сідницях. У жінок він зазвичай збирається в зоні грудей, стегон, талії та сідниць. Є два шари підшкірно-жирової тканини: глибокий і поверхневий. Під час процедури ліпосакції (також відомої як ліпопластика або аспіраційна ліпектомія) лікар робить крихітний розріз і вставляє порожню трубку з нержавіючої сталі (що називається канюлею) у глибокий жировий шар. Працювати з цим шаром безпечніше, ніж із поверхневим через менший ризик травмування шкіри. За типової процедури лікар проштовхує трубку через жировий шар. У міру руху канюля руйнує жирові клітини, а вакуумний насос або шприц видаляє жир шляхом відсмоктування.

Важливо відзначити, що ліпосакція — це не метод схуднення, а техніка зміни форми. Під час консультацій зі своїми пацієнтами я завжди роблю акцент на тому, що тільки дієта і вправи можуть привести до реальної втрати ваги. Наявність великої кількості зайвих жирових відкладень не означає, що вам показана ця пластична операція. Насправді навпаки. Краще процедуру проводити людям із нормальною вагою і в цілому в хорошій формі, у яких є кілька проблемних ділянок, оскільки їхня шкіра пружна й еластична. Якщо шкіра недостатньо еластична, після процедури вона залишиться мішкуватою. Ось чому літні пацієнти можуть не отримати такі самі результати, що й молодші. Я рекомендую своїм клієнтам перед операцією підтримувати своє тіло в хорошій фізичній формі, щоби краще почуватися під час операції.

Методи проведення ліпосакції

Липосакция-фото1

Пластичні хірурги використовують кілька різних типів ліпосакції. До них належать: 

Тумесцентна техніка. Цей метод, розроблений пластичними хірургами у 1980-х роках, став найпопулярнішим. Він також вважається більш безпечним, ніж інші методи, оскільки обмежує крововтрату і зазвичай не вимагає подальшого внутрішньовенного відновлення рідини. Під час цієї процедури лікар уводить великий об'єм рідини (у 5 разів більше рідини і тканини, які видаляються) в зони з жировими відкладеннями. Рідина містить місцевий анестетик (лідокаїн), препарат, що звужує кровоносні судини для зменшення крововтрати (адреналін), і сольовий розчин, що полегшує видалення жиру. Рідина викликає набрякання і затвердіння жирової тканини, що полегшує її видалення за допомогою канюлі. Оскільки рідина містить досить багато лідокаїну, така операція зазвичай проводиться під місцевою анестезією. Хоча тумесцентна техніка займає більше часу, ніж інші методи (від 4 до 5 годин), вона має переваги у вигляді зменшення післяопераційних набряків, синців і болю.

Суперволога техніка. Метод схожий на тумесцентний, але при ньому використовується менше рідини (приблизно стільки ж, скільки видаляється жирової тканини). Хоча іноді в рідину додають невелику кількість лідокаїну, суперволога техніка часто вимагає загальної або внутрішньовенної епідуральної анестезії. Процедура займає від 1 до 2 годин.

Ліпосакція за допомогою ультразвуку (UAL). При цій відносно новій техніці використовується спеціальна вібруюча канюля, що випромінює ультразвукову енергію. Прилад розріджує жирові клітини, які потім відкачуються. Ультразвук можна проводити як над шкірою (за допомогою спеціального випромінювача), так і під поверхнею шкіри (за допомогою ультразвукової канюлі). Ця пластична операція займає більше часу, ніж інші типи ліпосакції, але вона більш точна і, як правило, ефективніша, особливо при видаленні жиру зі спини і з грудей у ​​чоловіків. Недоліком є ​​те, що при UAL виділяється багато тепла. Якщо канюлю не видалити досить швидко, це може викликати опік. Ба більше, лікарі досі не знають довгострокових ефектів внутрішнього ультразвукового впливу.

Силова ліпосакція. На сьогодні у розпорядженні пластичних хірургів є моторизована канюля, яка переміщується вперед і назад із дуже високою швидкістю на відстань від 3 до 5 мм. Вона може видалити приблизно на 40% більше жиру за хвилину, ніж при ручній ліпосакції, тобто процедура займає менше часу і дає кращі результати.

Слоссер Дмитро Володимирович
Автор статті: Слоссер Дмитро Володимирович

Заслужений лікар України, керівник центру пластичної хірургії

Всі статті автора

Зв'язатися зі мною

Пластичний хірург

Слоссер Дмитро Володимирович

Україна, м. Київ, вул. Щекавицька, 9а
(Клініка "Nove Tilo")

Задати питання
лікарю особисто

Надсилаючи форму, я надаю згоду на обробку персональних данних.
Соціальні мережі
Месенджери
На цьому сайті використовуються файли cookie. Продовжуючи перегляд сайту, ви дозволяєте їх використання. Детальніше Закрити