Блефаропластика: розвінчую найпоширеніші міфи

Процедура, яку зазвичай називають хірургією повік або операцією з підтяжки повік, підходить для всіх, хто соромиться постійних мішків під очима, навислої шкіри повік, утомленого погляду. На жаль, ця пластична операція обросла міфами, через які люди боятися навіть розглядати варіант проведення блефаропластики. Я вирішив розповісти про декілька найпоширеніших помилок і викласти достовірну інформацію, щоб ви могли зважити всі «за» і «проти» та прийняти оптимальне для себе рішення.

Міф 1 блефаропластика є всього лише косметичною процедурою

Хоча багато людей, безумовно, роблять операцію з підтяжки повік через її естетичні переваги, як-от омолодження та підвищення впевненості в собі, ця пластична операція також проводиться за медичними показаннями. Наприклад, пацієнти з діагнозом “птоз” страждають від сильно опущених повік (проблема може бути як на одному оці, так і на обох). Іноді надлишок шкіри може закривати частину поля зору, а невелика пластична операція допоможе пацієнту повернути нормальний зір.

Блефаропластика

Міф 2 після операції з підтяжки повік залишаються видимі шрами

Результати пластичних операцій завжди повинні виглядати природно, адже це показник професіоналізму хірурга. Шрами від розрізів після блефаропластики практично не залишаються. Я роблю розрізи на складках повік, тому після повного загоєння вони майже непомітні. Під час консультацій я обговорюю все це з пацієнтом і показую.

Міф 3 — блефаропластика допоможе виправити навислі брови і гусячі лапки

Хоча блефаропластика допомагає зменшити провисання повік, набряклість і мішки під очима, вона не усуває зморшки навколо очей, навислі брови і темні кола під очима. Ось чому я рекомендую виконання додаткових процедур: підтяжку брів, шліфування шкіри, ін'єкції ботокса. Це забезпечить вражаючі результати на додаток до підтяжки повік. Важливо мати чітке уявлення про те, яких саме результатів ви зможете досягти за допомогою пластичної операції. І, звичайно ж, завжди запитуйте про те, що ви повинні робити для швидкої та ефективної реабілітації.

Міф 4 — блефаропластика призводить до хронічної сухості очей

Це величезна помилка. Хоча є невеликі ризики, пов'язані з будь-якою операцією, блефаропластика може призвести до хронічної сухості очей тільки в тому випадку, якщо пластичний хірург видалить занадто багато шкіри з верхніх повік. Щоб цього не сталося, звертайтеся лише до сертифікованих пластичних хірургів, які мають досвід в області хірургії повік.

Міф 5 — операція з підтяжки повік усуває темні кола

Блефаропластика дозволяє видалити зайві жирові відкладення і шкіру, що робить ваш зовнішній вигляд більш свіжим і привабливим, але для усунення темних кіл необхідні інші косметичні процедури.

Міф 6 — блефаропластика дозволить видалити капюшон на верхній повіці

Нависання брів може викликати потемніння верхньої повіки, робить ваш зовнішній вигляд втомленим, сумним і навіть трохи хворобливим. Однак, операція на повіках не усуває в'ялість і небажаний надлишок шкіри брів: для цього необхідно провести підтяжку брів. Часто ці дві пластичні операції хірурги рекомендують робити в комплексі для більшої ефективності. Це також пов'язано з наступним міфом.

Блефаропластика-фото1

Міф 7 — результати блефаропластики постійні

Безліч різних чинників, як-от еластичність шкіри і втрата ваги, впливають на результати процедури і їхню тривалість. Хірургія не зупиняє повністю процес старіння. Якщо м'язи чола, наприклад, втратили колишню еластичність, може трапиться опускання брів, що також впливатиме на вигляд очей. Однак, результати блефаропластики є дуже довговічними. Більшості пацієнтів не потрібна повторна процедура.

Міф 8 — операція з підтяжки повік призначена тільки для жінок

За світовою статистикою чоловіки становлять близько 1/5 всіх пацієнтів, яким роблять блефаропластику. Хоча більшість пацієнтів — жінки, але багато чоловіків теж звертаються до цієї процедури, щоб поліпшити свій зір або омолодити обличчя. Чоловіки не повинні відчувати сорому чи страху перед проведенням блефаропластики, адже прагнути поліпшити зір і свій зовнішній вигляд — нормально.

Міф 9 — після блефаропластики буде сильний біль

Ви можете відчувати набряк, синці і легкий біль, але процес одужання не відволікатиме вас від нормального життя. Більшість пацієнтів приймають після пластичної операції лише легкі болетамні ліки, але тільки не ті, що розріджують кров.

Я повністю проговорюю з пацієнтами процес їхнього відновлення, враховуючи всі особливості організму. І якщо пацієнт уважно дотримується інструкції, після процедури він не буде відчувати сильний дискомфорт. Зазвичай реабілітація після блефаропластики включає накладення прохолодних компресів і мазей на очі, щоб запобігти сухості очей і мінімізувати занесення інфекції. Ці дії допоможуть вам швидко відновитися, і ви зможете насолоджуватися оновленим зовнішнім виглядом.

Всі пластичні операції вимагають ретельного розгляду і планування, щоб переконатися, наскільки добре підходить конкретна процедура для конкретного пацієнта. Якщо людина має будь-які питання або сумніви, я з радістю її консультую.

Слоссер Дмитро Володимирович
Автор статті: Слоссер Дмитро Володимирович

Заслужений лікар України, керівник центру пластичної хірургії

Всі статті автора

Зв'язатися зі мною

Пластичний хірург

Слоссер Дмитро Володимирович

Україна, м. Київ, вул. Щекавицька, 9а
(Клініка "Nove Tilo")

Задати питання
лікарю особисто

Надсилаючи форму, я надаю згоду на обробку персональних данних.
Соціальні мережі
Месенджери
На цьому сайті використовуються файли cookie. Продовжуючи перегляд сайту, ви дозволяєте їх використання. Детальніше Закрити