Операція по відновленню функціональності та естетики обличчя

Опіки, поранення під час бойових дій, травми та онкологічні захворювання можуть вплинути як на зовнішній вигляд, так і на функціональність обличчя. Ушкодження кісток і м'яких тканин обличчя ускладнюють здатність людини заплющувати і розплющувати очі, посміхатися, говорити або їсти.

Сьогодні кваліфіковані пластичні хірурги можуть реконструювати різні структури обличчя, щоб покращити їхню функціональність, естетику та допомогти людині почуватися комфортніше зі своєю зовнішністю в соціумі. Це стане важливим моментом реабілітації пацієнта після перенесеної травми чи захворювання нарівні із психологічною допомогою.

Сучасні хірургічні втручання, що стосуються реконструкції обличчя, можуть включати відновлення різних структур власне обличчя, голови та шиї після онкологічних захворювань, реконструкцію носа, вуха (вух), лікування ущелини губи та піднебіння у дітей, відновлення обличчя після осколкових та кульових поранень тощо.

Щоб відновити структуру обличчя, пластичний хірург може використовувати тканини тіла пацієнта, наприклад, шкіру, кістку або м'яз із певної частини тіла людини для створення потрібного зовнішнього вигляду обличчя.

При необхідності пластичний хірург може розрізати, переміщати та з'єднувати частини кісток черепа пацієнта або кісткові трансплантати, які можуть бути взяті з таза або ребер, щоб заповнити місця, де були переміщені кістки обличчя та голови. Невеликі гвинти та титанові пластини використовуються для утримання кісток на місці та зазвичай встановлюються пацієнтові довічно.

При мікросудинному хірургічному втручанні (інша назва - техніка "вільного лоскута") дрібні кровоносні судини трансплантованої тканини хірург під час операції з'єднує з судинами тканин обличчя. Якщо такий підхід неможливий, відновити природні контури та риси обличчя допоможуть різні імплантати та/або протези.

Як відбувається операція з відновлення обличчя?

Перед операцією пластичний хірург проведе ретельний анамнез та обстеження та зможе оцінити, чи можна використовувати власні тканини людини, наприклад шкіру, м'язову тканину чи хрящ, для реконструкції певної ділянки обличчя. У деяких випадках встановлення імплантатів є більш доцільним для пацієнта і дозволяє скоротити кількість етапів хірургічного втручання або час реабілітації після нього.

Кінцевий результат операції, а також відновлення працездатності людини залежить від тяжкості та особливостей травми, з якою доведеться працювати пластичному хірургу та його команді.

У разі пошкодження нервової системи або кісткових структур пацієнт може потребувати кількох операцій, а процес реабілітації може бути досить тяжким. При легких травмах чи пораненнях (наприклад, ушкодженнях шкіри чи м'язової тканини) досвідчений пластичний хірург зможе відновити пацієнтові не лише нормальне функціонування прооперованої області, а й повернути естетичну зовнішність.

Для тривалих складних процедур відновлення обличчя застосовується загальний наркоз, проте деяким пацієнтам (у разі невеликого та нетривалого втручання) можуть давати седативні препарати у поєднанні з місцевою анестезією. 

Відновлення після хірургічної реконструкції обличчя

Тривалість відновлення після операції з реконструкції обличчя залежить від типу та обсягу хірургічного втручання. На швидкість загоєння також впливає вік та загальний стан здоров'я пацієнта, дотримання всіх вказівок лікаря та, звичайно, досвід пластичного хірурга, який проводив операцію.

Кваліфіковані пластичні хірурги завжди прагнуть мінімізувати появу шрамів, приховуючи розрізи у природних анатомічних складках, де це можливо. Більшість видимих ​​шрамів з часом виглядають як тонкі лінії, трохи блідіші або темніші за тон навколишньої шкіри.

Перед операцією важливо, щоб пацієнт обговорив із пластичним хірургом особливості періоду реабілітації, прийом медикаментів необхідність перев'язок тощо. 

 

Слоссер Дмитро Володимирович
Автор статті: Слоссер Дмитро Володимирович

Заслужений лікар України, керівник центру пластичної хірургії

Всі статті автора

Зв'язатися зі мною

Пластичний хірург

Слоссер Дмитро Володимирович

Україна, м. Київ, вул. Щекавицька, 9а
(Клініка "Nove Tilo")

Задати питання
лікарю особисто

Надсилаючи форму, я надаю згоду на обробку персональних данних.
Соціальні мережі
Месенджери
На цьому сайті використовуються файли cookie. Продовжуючи перегляд сайту, ви дозволяєте їх використання. Детальніше Закрити