Зона «галіфе»: як із нею боролися раніше і як це роблять зараз

Із «галіфе» доводиться боротися як повним, так і доволі худорлявим жінкам, адже ця схильність до жирових відкладень передається генетично. Зазвичай жінки спочатку намагаються усунути проблемну зону за допомогою фізичних вправ і дієт. Однак дуже часто втрата ваги не допомагає зменшити «галіфе». Справа в тому, що у зовнішній частині стегон і сідниць є глибокі субфасціальні жирові відкладення, які містяться також у зоні живота й підборіддя. Для них характерний особливий тканинний метаболізм, а об’єм і розташування цих жирових шарів закладається генетично і визначає індивідуальні особливості фігури. Лікарі довгий час намагалися знайти рішення проблеми. Як «галіфе» видаляли раніше і як це роблять зараз?

Зона «галифе»-фото1

Видалення зони «галіфе» у 20 столітті

Ліпосакцію розробив Ів Жерар Іллуз наприкінці 1970-х. До цього декілька хірургів пропонували різні інвазивні способи видалення «галіфе». Найбільш розповсюдженим стало втручання Іво Пітангі: підшкірний жир усувався з центру сідничної складки, що переходить у пахову складку. Однак зона була великою, й операція призводила до виникнення довгого некрасивого шраму. Частина його приховувалась у природних складках тіла, але у видимій зоні стегна він був дуже помітний. Часто ці гіпертрофовані, зрощені та знебарвлені шрами взагалі виглядали потворно. Пластичним хірургам не вдавалося досягти симетричних результатів, а також нерідко виникали випадки рецидиву.

Хірург Шрудде у 1972 році намагався видалити підшкірний жир за допомогою гострої кюретки. Лікар Фішер у 1977 році використовував електричну кюретку і спеціальний пилосос, що всмоктував жирову тканину, яка розпалася. Кессельринг і Мейер (1972 рік) також використовували гостру кюретку і всмоктування. Проте ці два хірурги повністю відокремлювали частину жирового прошарку, що ставало причиною багатьох ускладнень: інфекцій, некрозу шкіри, утворення особливих ​​післяопераційних сером та збільшення зони «галіфе».

Революцією в усуненні проблемної зони на зовнішній частині стегон стало застосування Іллузом нового методу — переривчастого розсічення (або ж «тунелювання»), за допомогою тупих канюль. Це стало початком для успішної практики ліпосакції.

Як я видаляю зону «галіфе» 

Зона «галифе»

Ліпосакція бічних зон стегон вимагає передопераційних контурних діаграм, які наносяться безпосередньо на шкіру пацієнта. Часто корекція зони «галіфе» відбувається разом із корекцією стегон, іноді проводять операцію і на сідницях. Однак у пацієнток, які страждають на ожиріння, одночасне лікування всіх 3 зон не виконують, оскільки це буде великим навантаженням на організм.

Під час операції я роблю кілька розрізів, через які ввожу мікроканюлі і видаляю глибокі жирові відкладення. Кількість розрізів на бічних зонах стегон визначається намаганням мінімізувати кількість і довжину рубців та максимізувати повноту результатів. Недостатня кількість надрізів може не дати бажаних результатів і підвищити травматизм процедури. Пацієнткам із темною пігментацією шкіри потрібна додаткова обережність: необхідно зменшити травмування шкіри навколо розрізів, а отже, ризик розвитку постзапальної гіперпігментації.

Спочатку я видаляю найглибший шар жиру з зони «галіфе». На початкових етапах ліпосакції канюлю вводжу через кілька розрізів, розташованих біля задньої межі периферичної контурної лінії зони «галіфе». Тримаючи канюлю в одній руці, я обережно захоплюю та піднімає жир іншою рукою, одночасно просуваючи мікроканюлю. Цей прийом дозволяє мені проводити ліпосакцію в найглибших площинах підшкірного жиру, мінімізуючи ризик пошкодження м’яза.

Чим далі я спрямовую канюлю, тим більше її доводиться згинати. Довгими канюлями важче контролювати процес, і дії можуть не бути достатньо точними. Тому після встановлення кількох поперечних тунелів по всій бічній зоні стегна канюлі можна направляти поздовжньо з вищою точністю.

Сучасна операція з усунення зони «галіфе» — це безпечна процедура, яку здійснюють під місцевою анестезією. Я проводжу детальні консультації для своїх пацієнток, щоби жінки знали, як буде проходити операція, від чого потрібно буде утриматися після неї та які ліки приймати, щоби період реабілітації пройшов швидко і майже непомітно. На щастя, часи неестетичних рубців давно в минулому.

Слоссер Дмитро Володимирович
Автор статті: Слоссер Дмитро Володимирович

Заслужений лікар України, керівник центру пластичної хірургії

Всі статті автора

Зв'язатися зі мною

Пластичний хірург

Слоссер Дмитро Володимирович

Україна, м. Київ, вул. Щекавицька, 9а
(Клініка "Nove Tilo")

Задати питання
лікарю особисто

Надсилаючи форму, я надаю згоду на обробку персональних данних.
Соціальні мережі
Месенджери
На цьому сайті використовуються файли cookie. Продовжуючи перегляд сайту, ви дозволяєте їх використання. Детальніше Закрити