Пластична хірургія після травм і поранень

Травматична реконструктивна хірургія спрямована на відновлення та реконструкцію пошкоджених тканин, шкіри або кісток внаслідок травми або поранення. У ході такої операції пластичний хірург відновлює постраждалій людині рухові функції, покращує зовнішній вигляд тіла й усуває пов’язаний із травмою дискомфорт. 

Найпоширеніші травми, з якими стикаються пластичні хірурги

Опіки

Опіки можуть бути викликані впливом вогню, гарячої рідини або пари, електричного струму, гарячих поверхонь, хімічних речовин. Реконструктивна хірургія опіків включає пересадку шкіри та операції з видалення рубцевої тканини. Після нормалізації стану пацієнта можна виконувати пластичні операції, спрямовані на відновлення привабливої зовнішності. 

Травми обличчя

Травми обличчя можуть включати поранення внаслідок бойових дій, автомобільних аварій, занять активними видами спорту тощо. Поширені травми обличчя включають рвані рани (порізи), переломи та черепно-лицьові травми черепа та лицьових кісток. Реконструктивна хірургія спрямована на запобігання посттравматичних деформацій обличчя та відновлення функцій обличчя і зовнішнього вигляду пацієнта.

Методики, що застосовує пластичний хірург Дмитро Слоссер, включають хірургію шкірного клаптя, трансплантацію м’яких тканин і мікрохірургію.

Травми кінцівок

Травми рук є найпоширенішим видом травматичних ушкоджень і включають рвані рани, роздавлення, переломи, пошкодження нервів і сухожиль, пошкодження зв'язок і втрата пальців.

Відновлювальна хірургія при травмах кисті включає пересадку шкіри, операцію шкірного клаптя та операцію з реплантації ушкодженого пальця.

Травми нижніх кінцівок зазвичай виникають внаслідок автомобільних аварій чи спортивних травм. Під час ведення бойових дій людина може отримати серйозну травму ніг в результаті мінно-осколкового ураження. Такі складні травми ніг часто вимагають поєднання ортопедичної та пластичної хірургії.

Як відбувається підготовка до операції? 

Під час першої консультації пластичний хірург огляне вас, збере історію хвороби, дізнається ваші скарги та очікування щодо лікування. Ви можете задати лікарю всі питання, що вас турбують. Після проведення фізичного огляду вам буде потрібно зробити КТ або МРТ, щоби пластичний хірург оцінив пошкодження ваших кісток або м’яких тканин. 

З огляду на зібрану інформацію хірург підбере найбільш оптимальне рішення вашої проблеми і розповість, що потрібно зробити, аби підготуватися до операції, як вона буде проходити та яким буде подальший процес одужання. 

Хірургія шкірного клаптя

Хірургія шкірного клаптя полягає в тому, що здорові тканини та кровоносні судини переміщуються з однієї частини тіла в іншу, щоб замінити втрачену шкіру чи жир і відновити функцію та рухову діяльність ураженої ділянки.

Існує кілька різних типів хірургії шкірного клаптя:

  • Місцевий клапоть - клапоть розташовується поруч із раною, а шкіра залишається прикріпленою для підтримки кровопостачання

  • Обласний клапоть - ділянка тканини прикріплена до певного кровотоку

  • Кістковий або м’якотканинний клапоть - кістка і шкіра переносяться з однієї частини тіла на іншу

  • М'язово-шкірний (шкірно-м'язовий) клапоть - забезпечує збільшення тканин і посилене кровопостачання області

  • Вільний мікросудинний клапоть - передбачає від’єднання та повторне прикріплення шкіри та кровоносних судин за допомогою мікрохірургії

Трансплантація шкіри

Ця техніка передбачає перенесення здорової шкіри з однієї частини тіла на іншу. Шкірні трансплантати можуть бути розділеними за товщиною, коли використовуються лише верхні шари шкіри, або мати повну товщину, коли використовуються всі шари шкіри, включно з кровоносними судинами.

Хірургія розширення тканин

Тканина навколо травми розтягується для створення нової шкіри, яка потім використовується для реконструкції пошкодженої ділянки.

Операція з перенесення жиру

Жир видаляється з однієї частини тіла та вводиться в іншу, щоби вирівняти тканину.

Реабілітація після реконструктивного хірургічного втручання

Відновлення після будь-якого типу хірургічного втручання є різним для кожного та залежить від таких факторів, як вік і загальний стан ваш вік, загальний стан здоров’я та те, чи були будь-які ускладнення під час операції. 

Пластичний хірург надасть вам необхідний графік прийому ліків і всіх необхідних процедур, які буде потрібно робити протягом певного часу після втручання.

Досвідчений пластичний хірург Дмитро Слоссер разом зі своєю командою здатний відновити функціональність пошкодженої ділянки тіла або кінцівки та покращити зовнішній вигляд пацієнта після перенесеної ним травми.

 

 

  •  

 

Слоссер Дмитро Володимирович
Автор статті: Слоссер Дмитро Володимирович

Заслужений лікар України, керівник центру пластичної хірургії

Всі статті автора

Зв'язатися зі мною

Пластичний хірург

Слоссер Дмитро Володимирович

Україна, м. Київ, вул. Щекавицька, 9а
(Клініка "Nove Tilo")

Задати питання
лікарю особисто

Надсилаючи форму, я надаю згоду на обробку персональних данних.
Соціальні мережі
Месенджери
На цьому сайті використовуються файли cookie. Продовжуючи перегляд сайту, ви дозволяєте їх використання. Детальніше Закрити