Як пластичні хірурги можуть допомогти в лікуванні артриту великого пальця?

Хірургія кисті- тип дуже спеціалізованої хірургії може лікувати захворювання, які викликають біль і погіршують силу, функцію і гнучкість вашого зап'ястя і пальців.

Одним з поширених захворювань кисті, яке лікують пластичні хірурги, є базилярний артрит, який являє собою остеоартрит підстави великого пальця, що викликає біль, скутість і деформацію.

Що таке базилярний артрит і хто страждає від нього?

Симптоми включають локалізований біль або набряк, труднощі з відкриттям великих банок або важких дверей і втрату сили захоплення. З часом рух базилярного (зап'ястно-п'ясткового) суглоба може стати настільки обмеженим, що наступний суглоб вгору (п'ястно-фаланговий суглоб) може стати недорозтягнутим (розтягнутим), щоб дозволити захоплювати великі предмети. На жаль, базилярний артрит може бути не розпізнаний, і його лікування може бути не зрозуміле лікарями первинної медичної допомоги.

Як пластичні хірурги можуть допомогти в лікуванні артриту великого пальця? | SLOSSER

Джерело фото: prilavok.dp.ua

Фактори ризику розвитку базилярного артриту включають наявність в сімейному анамнезі остеоартриту, вік і приналежність до жіночої статі. Професія, активність, дієта та ожиріння менш чітко пов'язані з розвитком базилярного артриту. Майже у 30% жінок в період менопаузи розвивається остеоартрит підстави великих пальців.

Як лікується базилярний артрит?

Коли симптоми тільки починаються, є кілька корисних методів, щоб зменшити біль і зміцнити місцеві м'язи. Місцеве застосування капсаїцинового крему, теплі воскові ванни, контрастні ванни з крижаною водою і теплою водою, переривчасте застосування ібупрофену або ацетамінофену, ін'єкції стероїдів, лідокаїнові пластирі, нічні шинування за допомогою шин великого пальця і терапія рук- все це виявилося корисним.

Як хірургія може лікувати базилярний артрит?

Якщо перераховані вище нехірургічні методи лікування не дають результату, хірургія може бути розумним варіантом для розгляду. Мета операції- зменшити біль. Найбільш поширений вид процедури передбачає видалення однієї з кісток зап'ястя- трапеції.

Трапеція знаходиться трохи нижче п'ясткової кістки великого пальця, і її форма дозволяє великому пальцю рухатися в багатьох напрямках. Коли він стає артритом, рух стає болючим, утворюються кісткові шпори і сили, розподілені вздовж великого пальця, направляються менш ефективним чином.

Великий палець відповідає за 40% сили руки, тому погана функція великого пальця сильно впливає на те, як працюють наші руки. На ранніх стадіях (без явного артриту) може бути розглянута стабілізація великого пальця місцевою тканиною або перенаправлення кістки. Після того, як трапеція має артритні зміни, необхідні інші процедури.

Деякі хірурги видаляють тільки трапецію, інші поєднують видалення з додатковими стабілізуючими процедурами. Місцеві тканини можуть бути використані для заповнення щілини і підтримки основи великого пальця, при цьому деякі хірурги використовують імплантати, щоб запобігти дотику великого пальця до човноподібної кістки. Між багатьма альтернативами не було виявлено суттєвих відмінностей, і важливо обговорити варіанти, ризики та переваги з вашим хірургом.

Відновлення після трапеціектомії займає близько трьох місяців. Після операції потрібен період іммобілізації, за яким слідує ряд рухових вправ і зміцнюють процедур.

Іноді, якщо є великий артрит по всьому зап'ясті або якщо у вас є "рука високого попиту", сплайсинг кісток разом може забезпечити більшу стабільність. Відновлення може зайняти більше часу при злитті, рух може бути більш обмеженим, а ризики і вигоди можуть відрізнятися від вищезазначених варіантів. Терапія рук зазвичай проводиться після операції з приводу базилярного артриту з домашньою програмою вправ і періодичними візитами до терапевта для перевірки прогресу.

Хірургія базилярного артриту має високий рівень задоволеності. Якщо ви відчуваєте постійний біль в основі великих пальців, яка обмежує вашу функцію, можливо, прийшов час подумати про консультації з сертифікованим пластичним хірургом.

Слоссер Дмитро Володимирович
Автор статті: Слоссер Дмитро Володимирович

Заслужений лікар України, керівник центру пластичної хірургії

Всі статті автора

Зв'язатися зі мною

Пластичний хірург

Слоссер Дмитро Володимирович

Україна, м. Київ, вул. Щекавицька, 9а
(Клініка "Nove Tilo")

Задати питання
лікарю особисто

Надсилаючи форму, я надаю згоду на обробку персональних данних.
Соціальні мережі
Месенджери
На цьому сайті використовуються файли cookie. Продовжуючи перегляд сайту, ви дозволяєте їх використання. Детальніше Закрити