Ефективні методи підтяжки шиї

Загальні медичні терміни, що позначають підтяжку шиї, — нижня ритидектомія (видалення зморшок) або субментальна ліпектомія (корекція піднижньощелепного контуру). Конкретна процедура або комбінація процедур призначається пластичним хірургом для досягнення найкращого результату. Часто контур шиї виправляється під час підтяжки обличчя, але це можна зробити окремо, якщо вас влаштовує зовнішній вигляд вашого обличчя.

Платизма і різні процедури з підтяжки шиї

Контур шиї і кут є дуже важливими визначальними факторами загальної естетики обличчя. Найпоширенішими проблемами зовнішнього вигляду шиї є: індича шия, надлишки жиру, надлишки шкіри і надто виражені кільця Венери. В основному ці вади пов'язані зі втратою еластичності платизми — тонкого м'язу шиї, що не кріпитися до кістки і дуже схильний до зовнішнього впливу. Неправильна постава, м'язові зажими, неправильне положення при роботі за комп'ютером, вік — усе це впливає на тонус платизми.

Майже всі процедури з підтяжки обличчя, особливо ті, які зачіпають поверхневу м'язово-апоневротичну систему (SMAS), мають певний вплив на шию, зокрема на лінію підборіддя. Для невеликої групи пацієнтів цього може бути достатньо, в той час як іншим потрібні більш обширні процедури для покращення контуру шиї.

Процедури з підтяжки шиї можуть включати:

  • видалення зайвої шкіри (цервікопластика);
  • видалення або зміна м'язів шиї (платизмопластика);
  • ліпосакція для видалення зайвого жиру;
  • ін'єкції ботокса для вирішення проблем із повнотою або глибокими зморшками;
  • ін'єкції Кібелли для видалення зайвого жиру під підборіддям.

Також підтяжка шиї здійснюється за допомогою лазерних, ультразвукових і радіочастотних пристроїв, інтенсивного імпульсного світла і наповнювачів.

Класичні методи корекції шиї

В останні десятиліття було розроблено багато нових методів операції з підтяжки шиї, які дозволяють омолодити нижню зону обличчя без операційного втручання, а також глибокі методи платизмопластики і SMAS-ліфтингу і навіть корекція розміщення м'язів. Водночас пластичні хірурги не припиняють покладатися на прості і безпечні методики, зокрема латеральну платизмопластику, спрямовану на корекцію зони під підборіддям.

Латеральна платизмопластика

Це класична пластична операція для відновлення природної будови шиї через переміщення різних тканин у початкове положення. Цей метод досить часто використовують у роботі сучасні хірурги. Латеральну платизмопластику можна застосовувати як окремо, так і поєднувати з іншими процедурами. У ході пластичної операції платизма переміщається в початкове анатомічно правильне положення — це головна мета. Для досягнення мети хірург повинен відновити платизмо-аурикулярну фасцію — задню латеральну зв'язку платизма. Підшкірний м'яз закріплюється у привушній фасції, накладається безперервний шов, який ховається за вушними раковинами в природних складках шкіри.

Подтяжка шеи

Корсетна платизмопластика для підтяжки шиї

Цю процедуру також називають пластикою дна ротової порожнини. Показанням для цієї пластичної операції є розтягнення дна ротової порожнини або/і несправжнє подвійне підборіддя.

Корсетна платизмопластика — тип передньої платизмопластики, при якій медіальні кордони платизми після обрізання зшиваються безперервним моноволоконним швом, яким проводять вгору і вниз по середній лінії шиї до отримання бажаного результату. Деякі хірурги віддають перевагу прихованим вузловим швам і можуть робити це в поєднанні з повною підтяжкою обличчя і латеральною платизмопластикою залежно від показань. Наразі вважається, що виконання тільки корсетної платизмопластики без бічної і верхньої підтримки пов'язане з ризиком опускання платизми, що може призвести до невдалої процедури.

Варто пам'ятати, що тільки за допомогою спеціалізованого обстеження можна визначити найбільш оптимальний метод омолодження шиї. У деяких випадках буває достатньо ін'єкції ботокса, але іноді необхідне поєднання глибоких відновлювальних процедур для корекції платизми і сполучних тканин.

Слоссер Дмитро Володимирович
Автор статті: Слоссер Дмитро Володимирович

Заслужений лікар України, керівник центру пластичної хірургії

Всі статті автора

Зв'язатися зі мною

Пластичний хірург

Слоссер Дмитро Володимирович

Україна, м. Київ, вул. Щекавицька, 9а
(Клініка "Nove Tilo")

Задати питання
лікарю особисто

Надсилаючи форму, я надаю згоду на обробку персональних данних.
Соціальні мережі
Месенджери
На цьому сайті використовуються файли cookie. Продовжуючи перегляд сайту, ви дозволяєте їх використання. Детальніше Закрити