Що таке розтяжки і що ви можете зробити, щоб позбутися від них?

Розтяжки- це різновид рубців на шкірі, які лікарі іноді називають"стрії". Вони викликані розривом дерми або більш глибокого шару шкіри, часто від різкого розтягування тканини. Цей розрив колагену і еластину залишає постійний шрам, коли він заживає, і з поверхні він розвивається в видиму розтяжку, як ми її знаємо.

Коли вони вперше з'являються, розтяжки мають дуже темний колір, часто фіолетовий або червоний. Вони можуть бути підняті над шкірою і злегка припухлими і зудіти. Доброю новиною є те, що поява розтяжок з часом поліпшується. Протягом року колір блідне від червоного до блідого кольору, а відмітини згладжуються або здаються злегка вдавленими нижче рівня навколишньої шкіри.

Хто схильний до ризику появи розтяжок?

У кожної людини є здатність до розвитку розтяжок, але люди з екстремальним рівнем гормонів (наприклад, вагітні жінки) або люди з сімейним анамнезом розтяжок можуть бути більш сприйнятливі. Багато жінок називають їх "тигровими смугами", що є фізичним втіленням того, що їх живіт зробив, щоб пристосувати зростаючу дитину.

Що таке розтяжки і що ви можете зробити, щоб позбутися від них? | SLOSSER

Джерело фото: esthetic.prisma13.com

Поза вагітністю у багатьох підлітків з'являються розтяжки в період статевого дозрівання у відповідь на їх зростаюче і мінливе тіло. Надмірне нарощування м'язової маси і коливання маси тіла також може привести до появи розтяжок у міру зміни контуру тіла. Тривале застосування деяких ліків, які можуть витончити шкіру, таких як кортикостероїди, також може призвести до появи розтяжок.

Як можна позбутися від розтяжок?

На жаль, як і шрам в будь-якому іншому місці на вашому тілі, розтяжки є постійними. Але масаж рубців може допомогти поліпшити зовнішній вигляд ваших розтяжок, якщо його розпочато на ранній стадії прогресування. Натискання на шрам або розтяжку може прискорити дозрівання рубця і поліпшити його зовнішній вигляд. Масаж рекомендується робити не рідше одного разу на день, як тільки з'являється розтяжка або шрам. Через рік рубець, як правило, повністю дозріває.

Якщо ваші розтяжки виглядають червоними, є обмежені дослідження, щоб показати, що інгредієнти гіалуронової кислоти і третиноїну можуть мати невелику перевагу в поліпшенні пігменту ваших розтяжок. Судинні лазерні процедури можуть поліпшити почервоніння або пігментні зміни в ваших розтяжках. Хоча деякі з цих способів можуть допомогти поліпшити зовнішній вигляд вашої розтяжки, жоден з них не змусить її повністю зникнути

Чи є щось, що ви можете зробити, щоб запобігти розтяжкам?

Швидка відповідь на це питання- можливо. Підтримка шкіри добре зволоженою і уникнення надмірного збільшення ваги може бути вашим єдиним шансом запобігти незворотне пошкодження шкіри. Хоча дослідження ще не знайшли ідеального продукту для запобігання розтяжок, контроль змін в нашому тілі і вазі може бути нашим найкращим вибором, щоб наша шкіра виглядала здоровою і гладкою.

Чи є якісь хірургічні варіанти?

Якщо ваші розтяжки знаходяться на нижній частині живота після вагітності, вам пощастило. Розтяжки, які знаходяться нижче вашого пупка, можуть бути видалені хірургічним шляхом під час процедури підтяжки живота. Ця операція назавжди видаляє шкіру нижче пупка і використовує верхню шкіру для створення більш щільного живота і більш гладкого зовнішнього вигляду.

Важливо зустрітися з сертифікованим пластичним хірургом, щоб обговорити реалістичні очікування від цього типу операції і зрозуміти, як цей тип операції видалить пошкоджену шкіру і перемістить верхні розтяжки в більш приховане місце поблизу лінії бікіні.

Слоссер Дмитро Володимирович
Автор статті: Слоссер Дмитро Володимирович

Заслужений лікар України, керівник центру пластичної хірургії

Всі статті автора

Зв'язатися зі мною

Пластичний хірург

Слоссер Дмитро Володимирович

Україна, м. Київ, вул. Щекавицька, 9а
(Клініка "Nove Tilo")

Задати питання
лікарю особисто

Надсилаючи форму, я надаю згоду на обробку персональних данних.
Соціальні мережі
Месенджери
На цьому сайті використовуються файли cookie. Продовжуючи перегляд сайту, ви дозволяєте їх використання. Детальніше Закрити