Ботокс — простий спосіб виглядати молодо

Усмішку і сміх зазвичай називають найпростішим способом прикрасити свою зовнішність. Але з роками життєрадісна усмішка має не дуже приємний побічний ефект: разом із незадоволеним і похмурим поглядом вона залишає після себе вікові складки на обличчі. Перш ніж виправляти це за допомогою підтяжки обличчя і шліфування шкіри, варто задуматися про «укол краси».

Инъекции ботокса

Ботокс — широке застосування в медицині

Ботокс — це ботулінічний токсин у розведеній, очищеній формі. Сам ботулотоксин є найсильнішим органічним токсином із відомих науці і може викликати ботулізм, іноді смертельну форму харчового отруєння.

Уперше ботокс був схвалений Управлінням із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів у США (Food and Drug Administration) у 1990 році для лікування спазмів очних м'язів. Ботокс продемонстрував свій косметичний потенціал майже відразу, коли пацієнти, які уважно стежили за офтальмологічними досягненнями, помітили, що їхні зморшки пом'якшуються. Виявилося, що токсин, який може блокувати нервові імпульси і тимчасово паралізувати певні м'язи очей, що дають збої у роботі, також може бути спрямований на відключення тих м'язів, які утворюють «гусячі лапки» навколо очей, зморшки на лобі і складки між бровами.

Через 10 років після появи на ринку ін'єкція ботокса є однією з найпопулярніших косметичних медичних процедур у світі, і її поширеність зростає майже в геометричній прогресії. Ботокс розгладжує зморшки, що утворилися з роками від рухів м'язів обличчя: усмішка і насупленість, зосередженість і примруження. На додаток до найбільш популярних скарг (борозен між бровами, «гусячих лапок» і ліній на лобі) жінки, зокрема, звертаються по ін'єкції ботокса, щоби виправити деякі недоліки навколо губ і на шиї. Нещодавно для ботокса знайшлося ще одне застосування — «хімічна підтяжка брів» для відновлення брів, що випадають. За межами косметичної сфери ботокс використовується не тільки для контролю м'язів, а й для лікування мігрені, інших видів болю, а також для усунення надмірного потовиділення (гіпергідрозу).

По ін'єкції краси в основному звертаються жінки (близько 88%). Більшість із них у віці від 35 до 50 років (приблизно 60%). Мої клієнтки пояснюють своє рішення так: «Якщо я відчуваю себе молодо, то чому я повинна виглядати інакше?» Крім того, через зморшки і складки обличчя набуває постійного виразу втоми, занепокоєння або злості. Деяких жінок засмучує також те, що їхній макіяж до кінця дня залишається у складках між очима. Ботокс легко і швидко усуває ці проблеми.

Инъекции ботокса-фото2

Ін'єкції ботокса — переваги і недоліки

Результати ботокса тимчасові, і всі мої клієнти знають про це до проведення процедури. Ефект триває 4 місяці, і поступово зморшки з'являються знову. Однак багато пластичних хірургів помітили, що повторні сеанси ботокса можуть мати більш тривалий вплив, оскільки лицьові м'язи, які не використовуються, атрофуються. Хоча хірургічні операції мають більш довговічний результат, у ботокса є свої плюси. Наприклад, процедура триває від 5 хвилин до півгодини, залежно від кількості оброблених ділянок. Пацієнти приходять, роблять це, встають зі столу і повертаються до роботи. Не потрібно виділяти час для реабілітації. Ба більше, ін'єкції ботокса здійснюються за допомогою крихітної голки, що майже безболісно. А пацієнти з низьким больовим порогом можуть попросити знеболювальне перед ін'єкцією.

Щоби звести до мінімуму ймовірність ускладнень, пацієнта просять зробити 2 речі: задіяти лицьові м'язи, щоби ботокс потрапив у потрібні зони (просто робити гримаси протягом півгодини) і не лежати до 4 годин. Після виконання цих вказівок поліпшення в зовнішньому вигляді повинні проявитися протягом 2-5 днів. Після ін'єкцій ботокса вираз вашого обличчя стане менш драматичним, але повної втрати емоційності, як дехто думає, не буде.

Инъекции ботокса у мужчин

Ризики ін'єкції ботокса

Під час процедури лікар вводить від 25 до 50 одиниць ботокса, що в 10 разів менше, ніж 3500 одиниць, — смертельної дози. Дуже рідко уколи краси мають побічні ефекти: синці, оніміння, набряк, м'язові спазми, головний біль, опущення брів або опущену повіку. Рідко, якщо ботокс дрейфує занадто близько до очних м'язів, людина може виявити, що не може повністю розплющити око. Щоби цього не сталося, необхідно звертатися тільки до перевірених фахівців, які мають значний досвід у здійсненні процедури. Також не можна робити ін'єкції ботокса вагітним, жінкам, що годують, а також людям із певними видами медичних проблем, включно з деякими видами скелетно-м'язових і неврологічних захворювань.

Ін'єкція ботокса може стати хорошою стартовою процедурою для тих, хто не готовий до серйозної операції. Деяким пацієнтам може знадобитися комбінація ботокса з підтяжкою обличчя, ліпофілінгом, лазерним і хімічним пілінгом або хірургією повік. Однак, усе це я обговорюю зі своїми пацієнтами на індивідуальних консультаціях. Хороший лікар завжди пояснює докладно, який саме результат дає та чи інша процедура.

Слоссер Дмитро Володимирович
Автор статті: Слоссер Дмитро Володимирович

Заслужений лікар України, керівник центру пластичної хірургії

Всі статті автора

Зв'язатися зі мною

Пластичний хірург

Слоссер Дмитро Володимирович

Україна, м. Київ, вул. Щекавицька, 9а
(Клініка "Nove Tilo")

Задати питання
лікарю особисто

Надсилаючи форму, я надаю згоду на обробку персональних данних.
Соціальні мережі
Месенджери
На цьому сайті використовуються файли cookie. Продовжуючи перегляд сайту, ви дозволяєте їх використання. Детальніше Закрити