Взаємозв'язок пластичної хірургії та стандартів краси в контексті сьогодення

Зовнішня краса, як і мода, – це безліч тенденцій, що постійно змінюються та відображають настрої та події в суспільстві. Ні для кого не секрет, що ідеали краси жіночого тіла й обличчя були різними залежно від епохи: пишних рубенсовських жінок змінювали тендітні панянки вікторіанської епохи.

Зміна трендів краси значно пришвидшилася з початком ХХ ст. внаслідок подій Першої світової війни, з початком глобалізації та появою засобів зв'язку, здатних донести новини та інформацію до людей у лічені години. 

У 20-х роках ХХ століття втіленням жіночої краси стали кіноакторки (Грета Гарбо, Марлен Дитрих) з їхніми витонченими рисами обличчя, тендітними фігурами та дуже виразним макіяжем, що гарно виглядав у чорно-білому кадрі. 

У 30-х роках мода взяла курс на жіночність і м’які лінії, які згодом змінилися маскулінними силуетами та воєнним мінімалізмом 40-х. 

Післявоєнна мода була втіленням жіночності. Жінки почали наслідувати Мерилін Монро та героїнь пінап-коміксів. У 60-ті тренд на жіночні форми та тонку талію змінився на андрогінний стиль топ-моделі Твіггі, а відтак серед жінок стали популярними різноманітні дієти, моделююча білизна тощо. 

У 1970-ті вже домінував стиль “природності”, ввійшло в моду довге волосся й те, що ми зараз називаємо “бодіпозитив”. Натомість у 80-ті на модну арену увірвалися спортивні дівчата, що не боялися яскравих кольорів. Здорове спортивне тіло було на піку популярності. 

Тендітність і андрогінні форми панували на модному Олімпі у 90-х: на зміну строкатим барвам минулої декади прийшли стримані кольори й мінімалізм. 

Поява соціальних мереж і різноманіття типів краси ознаменувала ХХІ століття. Після активного гламуру “нульових” і панування Кім Кардаш’ян і Кари Делевінь у модному просторі 10-х, ми прийшли до того, що мода до певної міри толерує різноманіття фігур, типів обличчя тощо. 

Наразі вже не акторки або моделі, а саме інфлюєнсери у соціальних мережах і б’юті-блогери стали новими кумирами краси, демонструючи цілий спектр стилів, образів і тенденцій.

Тренди зовнішності у тіктоці та інстаграмі розповсюджуються дуже швидко, особливо серед підлітків і молодих людей, які звикли сприймати інформацію саме через ці канали. 

В чому ж полягає небезпека нинішніх трендів жіночої краси, які нам пропонує Інстаграм? Чимало інфлюєнсерів записує рілси та сторіс, використовуючи маски, які роблять риси обличчя ляльковими, ідеально симетричними або формують неприродні пропорції. Внаслідок цього молоді люди сприймають свою унікальну зовнішність як негарну й таку, що не вписується в канони сучасної краси. Маючи невпевненість і певні психологічні комплекси, юнаки й дівчата думають, що пластичний хірург або косметолог зможе вирішити всі їхні проблеми зі сприйняттям себе, наблизивши зовнішність до ідеалу. 

Досвідчений пластичний хірург має відрізняти реальні запити пацієнтів (наприклад, запит на виправлення форми носа, капловухості, підтяжка провислої шкіри тощо) й нереалістичні очікування, коли до нього приходять, наприклад, із запитом створити обличчя, як у Барбі. Про психологічні проблеми пацієнта свідчить також наявність надуманих проблем із зовнішністю або проведення великої кількості пластичних операцій за короткий період з метою створення неприродних пропорцій. 

Варто пам'ятати, що модні тренди швидко змінюються, до того ж вони не завжди збігаються з уявленням про гармонійну зовнішність, яка розкриває індивідуальність людини. Великі губи, груди, вилиці формують яскравий образ, однак людині доведеться змиритися із втратою індивідуальних рис і пропорцій обличчя чи тіла. 

Позитивним аспектом сьогодення є те, що багато людей обирають тренд на прийняття своєї індивідуальності, з акцентом на догляд за собою та здоровий спосіб життя. Для корекції недоліків і проблем зовнішності слід звертатися саме до тих пластичних хірургів, які враховують не короткочасні модні віяння, а пропорційність змін відносно наявної тілобудови пацієнта. Натуральні зміни дозволять жінці справді покращити зовнішній вигляд, зберегти свою індивідуальність і природну красу.

 

Слоссер Дмитро Володимирович
Автор статті: Слоссер Дмитро Володимирович

Заслужений лікар України, керівник центру пластичної хірургії

Всі статті автора

Зв'язатися зі мною

Пластичний хірург

Слоссер Дмитро Володимирович

Україна, м. Київ, вул. Щекавицька, 9а
(Клініка "Nove Tilo")

Задати питання
лікарю особисто

Надсилаючи форму, я надаю згоду на обробку персональних данних.
Соціальні мережі
Месенджери
На цьому сайті використовуються файли cookie. Продовжуючи перегляд сайту, ви дозволяєте їх використання. Детальніше Закрити