Корекція асиметричних і тубулярних грудей

Психологічний аспект асиметричних і тубулярних грудей

Про реконструкцію грудей після лікування від раку в суспільстві говорять відкрито і досить багато. Однак про інші деформації грудей і методи боротьби з ними, зокрема коригувальні операції, інформації зустрічається набагато менше. Хоча такі проблеми викликають і фізичний, і психологічний дискомфорт, часто заважають жінкам жити повноцінно.

Більшість пацієнтів розповідають дуже схожі історії. Виявлені на ранніх етапах статевого дозрівання (а пубертатний вік є критичним періодом в емоційному і фізичному розвитку людини) аномалії грудей можуть мати величезний вплив на самосприйняття і самооцінку. Деформації бувають різної тяжкості, і більшість підлітків, а пізніше дорослих людей, не діляться цим ні зі своїми батьками, ні з друзями, ні з партнером. У результаті сильно страждає якість життя.

Фізіологічний аспект

Тубулярні груди можуть проявлятися по-різному у різних людей, як на одній, так і на обох грудях. Як правило, зовні аномалія визначається як недорозвинені або асиметричні груди, крім звичної характеристики «маленькі груди». Іншими симптомами можуть бути:

  • набухання ареоли через те, що тканина пройшла через стінку порожнини соска, у якій вона зазвичай розташована (грижа);
  • аномальний нижній вигин грудей, наприклад, вузька основа біля грудної стінки;
  • недостатньо тканини грудей і шкіри, що покриває груди;
  • незвично широкий простір між грудьми.

Що викликає утворення тубулярних грудей?

Хоча точна причина не встановлена, вважається, що це вроджений дефект, тобто стан, із яким дитина народилася. Однак його не можна побачити або діагностувати до статевого дозрівання, коли груди починають розвиватися. Тубулярні груди не передаються генетично. Крім того, цей стан не впливає на фертильність, але може утруднити грудне вигодовування через розмір і форми або через зниження вироблення молока. Важливо відзначити, що тубулярні груди не становлять загрози для фізичного здоров'я людини, хоча можуть серйозно підірвати впевненість у собі.

Чим відрізняються асиметричні груди від тубулярних?

Асиметричність означає, що груди відрізняються за розміром, об’ємом, положенням або формою. Ця асиметрія часто спостерігається і в разі тубулярних грудей. Однак клінічний стан передбачає відмінності у щільності і внутрішній структурі.

Причини асиметричних грудей:

  • гормональні зміни;
  • травма грудей у юному віці;
  • доброякісні міоми;
  • основне захворювання або захворювання скелета (викривлення хребта або деформація грудної стінки).

Корекція асиметричних і тубулярних грудейоперація

Асиметрію можна виправити за допомогою однієї операції. Найголовніше — урівняти груди за об’ємом тканин грудей і шкіри. Після цього форму можна поліпшити за допомогою методів ремоделювання тканини грудей або імплантатів того ж розміру в ході однієї операції.

Зазвичай корекція зовнішнього вигляду грудей включає наступні кроки:

  1. У нижній частині грудей робиться невеликий розріз.
  2. Будь-яка грижа або стиснення тканини виправляються, щоби залишити місце для установки імплантату.
  3. Іноді потрібно сформувати нову нижню грудну складку і залозистий клапоть, щоби надати форму нижньому полюсу (частині грудей нижче ареоли).
  4. Або вставляється імплантат (збільшення грудей), або виконується зменшення грудей для надання тканині бажаного розміру і форми.

З тубулярними грудьми все відбувається трохи складніше, ніж у випадку з просто асиметрією, оскільки тканина і шкіра грудей іноді сильно звужені зсередини: молочні залози не розподіляються рівномірно по грудному м'язу, а витягуються у трубки. У більшості випадків молочні залози вдається правильно розподілити і виправити об’єм за допомогою імплантатів за один етап. Зменшення ареоли також проводиться у той же день. У рідкісних випадках доводиться вставляти розширювачі тканин, які розтягують шкіру і тканину грудей. При регулярних сеансах виходить додати близько 55 см3 об’єму. Іноді це може зайняти кілька місяців.

Щойно бажаний розмір шкірної кишені досягнуто, можна переходити до другого етапу, на якому розширювач тканини замінюється грудним імплантатом і виконується подальше ремоделювання тканини для надання бажаних форми й об’єму.

Слоссер Дмитро Володимирович
Автор статті: Слоссер Дмитро Володимирович

Заслужений лікар України, керівник центру пластичної хірургії

Всі статті автора

Зв'язатися зі мною

Пластичний хірург

Слоссер Дмитро Володимирович

Україна, м. Київ, вул. Щекавицька, 9а
(Клініка "Nove Tilo")

Задати питання
лікарю особисто

Надсилаючи форму, я надаю згоду на обробку персональних данних.
Соціальні мережі
Месенджери
На цьому сайті використовуються файли cookie. Продовжуючи перегляд сайту, ви дозволяєте їх використання. Детальніше Закрити